| 2023. december. 6. | 1 perc olvasás

„Zöld Város – Zöld Egyetem”

Sopron Megyei Jogú Város és a Soproni Egyetem - megerősítve a kettejük között fennálló sokéves együttműködést - a környezeti, gazdasági és társadalmi fenntarthatóság, felelősségvállalás, valamint a „zöld" gondolat jegyében „Zöld Város – Zöld Egyetem” címmel együttműködési megállapodást kötött. Az aláírásra december 6-án a Soproni Egyetem Szenátusi termében került sor dr. Farkas Ciprián polgármester és prof. dr. Fábián Attila rektor részvételével.

A Soproni Egyetem eszmeiségében „Zöld Egyetem”: az oktatás, a kutatás és a szolgáltatás a fenntarthatóság jegyében zajlik. A gyakorlati megvalósításban elkötelezett Soproni Egyetem most Sopron Megyei Jogú Várossal együttműködésben dolgozik tovább, immár közös célokért is. A felek megállapodtak abban, hogy feltárják a közös pályázati lehetőségeket, segítik egymást a pályázatok szakmai megvalósításában. Céljuk, hogy oktatás, kutatás mentén együttműködjenek. A további közös programok megszervezéséhez is jó alapot nyújt a most aláírt megállapodás. A Soproni Egyetem négy karának és szervezeti egységeinek szakemberei részletes ötlettárat bocsátottak a város vezetősége elé, ennek alapján dolgozhatnak tovább a felek.

fotó: Griechisch Tamás

Az eseményen dr. Farkas Ciprián polgármester elmondta, hogy Sopron zöld környezetben helyezkedik el. A fenntarthatóság jegyében számos fejlesztést hajtanak végre. A jövő generációira is figyelemmel kell lennünk, arra, hogy mit hagyunk nekik örökségül. A mai megállapodás ezt hivatott kifejezni.

fotó: Griechisch Tamás

A Soproni Egyetem a zöldfejlesztésekben, klímatudatos gazdálkodásban jeleskedik. Az egyetem szeretné ezeket az ismereteket átadni főleg a fiatalabb korosztálynak, és a város segítségére lenni ezzel a tudással - emelte ki prof. dr. Fábián Attila, a Soproni Egyetem rektora.

A Soproni Egyetem az UI GreenMetric mérvadó környezetvédelmi és fenntarthatósági világrangsorba 2023-ban a hazai 3. és világ 130. legzöldebb egyetemként került fel, 76 hellyel megjavítva tavalyi eredményét, ami egyedülálló a hazai részt vevő intézmények között.

Idén is arany fokozatot ért el, és 8200 ponttal (Gold cluster: 7501-10000 pont) a globális TOP 10% határához jutott, a több mint 86 országot és 1183 intézményt számláló nemzetközi rangsorban.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek