Zrínyi Miklós születésének 400. évfordulójáról emlékeztek meg Sopronban

  2020. október 16. - www.sopronmedia.hu

Zrínyi Mikós születésének 400. évfordulója alkalmából tartottak konferenciát Sopronban. Az egész napos program során a résztvevők a mai Horvátország területén született főnemes, irodalmi, politikai, és katonai pályafutásáról halhattak előadásokat.

A 17. század egyik legkiemelkedőbb történelmi személyének tiszteletére szerveztek konferenciát Sopronban.  Zrínyi Miklós katonai pályafutásának legfőbb célja, az ország újraegyesítése, és az oszmán hatalom Magyarországról történő kiűzése volt, mellyel Európa védelmét szolgálta. Az egész napos program során a költő irodalmi munkásságával is megismerkedhettek a résztvevők.   

- Az egész napos program során nyolc előadást hallhatnak a résztvevők, soproni és horvátországi szerzőktől. A konferencia során Zrínyi Miklós életét, tetteit, és irodalmi tevékenységeit ismerhetik meg az egybegyűltek. A jövőben egy kötetet is szeretnénk megjelentetni a konferencián elhangzottakról  melynek célja, hogy a szélesebb közönség is megismerje Zrínyi munkásságát - hangsúlyozta dr. Grubits János, a Soproni Horvát Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.

dr. Grubits János, a Soproni Horvát Nemzetiségi Önkormányzat elnöke

dr. Grubits János, a Soproni Horvát Nemzetiségi Önkormányzat elnöke

fotó: Griechisch Tamás

- Zrínyi Miklósnak számos kötődése van Sopronhoz, aki 400 évvel ezelőtt született és a magyar történelem egyik zűrös korszakának kiemelkedő alakja volt. A mai konferencián is jó szívvel emlékezünk rá hiszen munkásságával és cselekedeteivel Európa hősévé vált – emelte ki köszöntőjében Dr. Farkas Ciprián , Sopron polgármestere.  

fotó: Griechisch Tamás

Zrínyi Miklós 1644-ben Sopron városán is átvonult, melynek emlékét az egykori Fehér ló fogadó épületén elhelyezett emléktábla őrzi. A magyar költő, hadvezér, és hadtudós tiszteletére az Országgyűlés 2020-at Zrínyi emlékévvé nyilvánította.

fotó: Griechisch Tamás

Kérem, várjon... Kérem, várjon...