| 2020. január. 6. | 1 perc olvasás

Zseniális maketteken Sopron és környéke nevezetességei

Beköltözött Sopron és környéke több fontos műemléke az ország túlsó felére - igaz, csak mini méretben. Immáron a soproni Tűztorony, a fertődi Esterházy-kastély, Léka és Fraknó vára, valamint a kismartoni Haydn-templom is megtekinthető a szarvasi Mini Magyarországon.

A makettparkban 2019-ben átadták a Nyugat-magyarországi, illetve Őrvidék részt. A Mini Magyarország legtöbb makettje 1:50 léptékű - bár néhány esetben ettől eltérő méretaránnyal is lehet találkozni. Ugyanis fontos szempont a készítők és üzemeltetők számára, hogy kicsik és nagyok számára egyaránt élvezhető méretűek legyenek az építmények.

Így a soproni Tűztorony 1:50-es, a fertődi Esterházy-kastély 1:70-es, Léka vára 1:40-es, Fraknó vára 1:60-as, a kismartoni Haydn-templom pedig 1:50-es méretarányban kapott helyet a parkban. Velük együtt már 73 épület makett látható a 2013-ban nyílt Mini Magyarországban.

Az épületek elhelyezése a parkban a földrajzi elhelyezkedést követi, felülnézetből kirajzolódik az országhatár és a határon túli területek alakja is. Az új, Sopront és környékét megjelenítő makettek egy teljesen új épített részen kaptak helyet, ezért nagyon népszerűek az üzemeltetők bevallása szerint.

Felvételek forrása: szarvasi Mini Magyarország

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek