| 2021. augusztus. 14. | 2 perc olvasás

Zuzmóból készült, természetes hatású dekorációk

Annak, aki a természet közelségét szeretné érezni az otthonában télen-nyáron, tökéletes választás egy zuzmóból készült fal vagy kép. A dekoráció óriási előnye, hogy nem igényel gondozást, a látványa és az illata viszont utánozhatatlan.

– A mi történetünk azzal kezdődött, hogy külföldi oldalakon megláttuk az izlandi zuzmóból készült falat és dekorációkat. Lenyűgözött ez a fantasztikus és természetes anyag  – meséli Márk Klaudia. – Elkezdtük keresni, hogy vajon kicsiny hazánkban be lehet-e ilyet szerezni, és ha igen, akkor milyen áron. Sajnos hajmeresztően magas ellenértékeket találtunk, ezért tovább kerestünk, és – mint tudjuk –, aki keres, az talál! Tehát meglett a zuzmófalunk, de nem hagyott nyugodni minket a gondolat, hogy ha nekünk ilyen örömet okoz ez a csodás dekoráció, akkor biztosan másnak is azt fog. Megkerestük a legjobb minőségű alapanyagokat, megtanultuk a zuzmófal készítésnek a technikáját, és elindultunk! Rájöttünk, hogy nemcsak a látványa, hanem a zuzmóval való alkotás is nagyon klassz dolog! Szóval, így kezdődött a „zuzmószerelem”.

Klaudia először hobbiból készített zuzmóból dísztárgyakat, aztán a növényekkel való foglalatosság a szenvedélyévé vált, és művészi szintre fejlesztette.

– A zuzmót az élőhelyén, Izlandon kézzel szedik. Odafigyelnek a környezet megóvására is, hiszen ez a szüretelési módszer biztosítja a növény folyamatos megújulását – mesélte. – A nyersanyagot koszosan, gyökeresen kapjuk, aztán letisztítjuk, és méretre vágjuk. A falak, képek, logók, feliratok elkészítéséhez csak a legszebb zuzmófejeket használjuk fel. Ha valaki nagyon kreatív, saját maga is készíthet ilyen dekorációs elemeket, viszont figyeljen oda az alapanyag minőségére. Mi is találkoztunk már silány minőségű zuzmóval, ami Kínából érkezett, és bár sokkal olcsóbb volt, de bizony csúnya és büdös is.

A növény már nem él, mégis élő hatása van attól, hogy a levegő páratartalmából nyeri a nedvességet. Nem igényel gondozást, így locsolást sem.  Csak beltéri használatra alkalmas, azonban a legsötétebb, ablaktalan helységekbe is tehetjük, mivel nincs szüksége fényre. Arra viszont ügyelni kell, hogy a belőle készült dísztárgyakat közvetlenül ne tegyük ki nedvességnek, napfénynek, és hőt adó berendezések közelébe se helyezzük.

– Mivel a növény lélegzik, a párát visszaadja a szobának, a port lelöki magáról, nem gyúlékony, a hangot pedig teljesen leszigeteli. Élettartama 15–20 év – teszi hozzá a szakember. – Illata – főleg kezdetben – annyira intenzív, hogy a szobánkban ülve is úgy érezhetjük, mintha az erdőben lennénk. Feldobhatjuk vele a nappalinkat, a fürdőszobánkat, a konyhánkat, az előszobánkat vagy akár az irodánkat.

A zuzmó alapszíne eredetileg piszkosfehér, amit ételfestékkel festenek a kívánt színre, tehát környezetbarát, és nincs egészségkárosító hatása. A legnépszerűbb tavaszzöld árnyalaton kívül változatos színekben kérhetjük: lehet erdő- vagy méregzöld, de akár natúr, limezöld, narancs, királykék, ciklámen, piros vagy lila is.

Legnépszerűbb cikkek