Népszavazás 1921-2021

Népszavazás 1921-2021

Cikkeink a témában

Megnyílt az Őszi Tárlat

2021. 10. 18.

Festmények, kisplasztikák és fotók is szerepelnek a 21. Őszi Tárlaton, amely hétfő este nyílt meg a Festőteremben. Az 1921. évi népszavazás centenáriumi évfordulóján mindegyik alkotás arra reflektál, hogy az alkotó számára mit jelent a hűség. A tárlat november 7-ig ingyenesen látogatható.
Tovább...

Semjén Zsolt: a Soproni Egyetem unikális

2021. 09. 08.

A Soproni Egyetem szenátusa és az Erdőmérnöki Kar tanácsa nyilvános tanévnyitó ülést tartott szerdán, a II. ágfalvi csata 100. évfordulóján a GYIK Rendezvényházban. Az egyetem az eseményen díszpolgárává fogadta dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettest, aki kiemelte: a Soproni Egyetem unikális, ezért a magyar kormány fontosnak tartotta, hogy az önállósága megmaradjon.
Tovább...

Megnyílt a népszavazásra emlékező kiállítás a Rondellánál

2021. 07. 22.

Csütörtökön megnyitották a Sopron 100 programsorozat részeként a Soproni Múzeum nyílt téri kiállítását a Rondellánál. A különleges installáció bonyolultsága utal az akkori történelmi események nehézségére is. A tárlat egészen őszig lesz látható Sopron belvárosában. A rendezvényen a centenárium alkalmából készült emlékbélyeget is bemutatták.
Tovább...

Elindultak a Hűség-buszok!

2021. 07. 09.

Elkészült a helyi és helyközi buszjáratok hűség évi dekorációja. A soproni népszavazás százéves évfordulójára készült matricákon a Hűség 100 logó, a Civitas Fidelissima cím és a történelmi esemény felirata is látható. A feldíszített járműveket fokozatosan állítják forgalomba, így végül hat ilyen busz fog futni az utakon, helyben és országszerte hirdetve Sopron hűségét.
Tovább...

10 csapat jutott tovább a Civitas Fidelissima Történelmi Vetélkedő döntőjébe

2021. 07. 05.

Országszerte 71 csapat regisztrált a középiskolásoknak szóló Civitas Fidelissima Történelmi Vetélkedőre, végül 37 csapat jutott tovább a második fordulóba. A közülük továbbjutott tíz döntős csapat között két soproni iskola is tanúbizonyságot tett a tudásáról és a kreativitásáról.
Tovább...

A népszavazással kapcsolatos emlékeket vár a város

2021. 06. 23.

A száz évvel ezelőtti soproni népszavazással kapcsolatos felhívást tett közzé közösségi oldalán szerdán Barcza Attila, a térség országgyűlési képviselője, amelyben arra kéri a Sopronban és a környező településeken élőket, hogy osszák meg mindenkivel, ha van a családban olyan relikvia, emlék vagy személy, aki vagy amely a népszavazáshoz köthető.
Tovább...

Sztárokkal és ismert soproniakkal forgatnak klipet a városról

2021. 06. 21.

A ROAD MOVIE projektben hazai szerzőket és előadókat kértek fel, hogy olyan dalokat írjanak, amelyekben a hozzájuk legközelebb álló tájak, régiók, falvak, városok elevenednek meg, vagy éppen az ezekhez fűződő emlékeik ihlették őket. A szerzők mellett neves zenei és játékfilmes rendezők készítenek klipet az adott dalokhoz. Az országjáró ROAD MOVIE sorozat újabb állomása Sopron, a Sopron felé című dallal.
Tovább...

Átadták az 1921-es soproni népszavazásnak emléket állító Hűség-mozdonyt

2021. 05. 26.

Átadták a Hűség-mozdonyt a soproni vasútállomáson. A GYSEV Zrt. tematikus, matricázott Taurus mozdonnyal tiszteleg az 1921-es soproni népszavazás 100. évfordulója előtt. A mozdonyon Sopron és az érintett települések neve mellett hangsúlyos szerepet kapott a „Civitas Fidelissima”, a „Leghűségesebb város” felirat.
Tovább...

100 év 100 km - sporteseményekkel emlékeznek a centenáriumra

2021. 05. 18.

Idén 100 éve, hogy a Sopronban és környékén megtartott népszavazáson a lakosság többsége a Magyarországhoz tartozás mellett döntött. Ennek azeseménynek a tiszteletére hozta létre a Sopron MJV Polgármesteri Hivatal Sportfelügyeleti Csoportja a 100 év 100 km elnevezésű programsorozatot, melyhez csatlakoztak a túrát vagy futást szervező soproni sportszervezetek.
Tovább...

A Líceumba is megérkezett a centenáriumi zászló

2021. 05. 07.

A Berzsenyi Dániel Evangélikus (Líceum) Gimnázium és Kollégiumban is otthonra lelt a centenáriumi zászló. Az ünnepi lobogót Filep Márk önkormányzati képviselő, az intézmény egykori diákja nyújtotta át Tölli Balázs igazgatónak. Május 7-e egy fontos dátum a Líceum életében, hiszen ezen a napon ünneplik az egyik leghíresebb diák és névadó, Berzsenyi Dániel születésének 245. évfordulóját.
Tovább...

A centenárium méltó megünneplésére készül az emlékbizottság

2021. 04. 26.

Ülésezett az emlékbizottság. Azon dolgozunk, hogy együtt, méltóképpen megünnepelhessük a soproni népszavazás 100. évfordulóját. A magyar oltási program sikerének köszönhetően ez hamarosan lehetővé is válik - számolt be közösségi oldalán dr. Farkas Ciprián polgármester. A jubileumi emlékbizottság a soproni népszavazás centenáriumára tervezett programok és események megtervezésében, jóváhagyásában és sikeres lebonyolításában vállal fontos szerepet.
Tovább...

Idén ünnepel Sopron

2021. 04. 17.

Száz éve, vagyis 1921-ben döntöttek népszavazáson az emberek arról, hogy Magyarországhoz tartozzanak. Ebből az alkalomból nemrég elindult a www.husegnapja.hu weboldal, ahol a népszavazásról és annak centenáriumáról olvashatnak friss információkat. A weboldal mellett az információk a #hűség100 nevű közösségi médiás felületen is megtalálhatók.
Tovább...

69 éve hunyt el Sopronyi-Thurner Mihály polgármester

2021. 04. 07.

A huszadik századi Sopron legjelentősebb városvezetője, Thurner Mihály, a Civitas Fidelissima első polgármestere volt. Sopron megmentőjének is nevezték a 23 éven keresztül (1918-tól 1941-ig) polgármesterként tevékenykedő Thurnert, aki meghatározó szerepet töltött be abban, hogy Sopron kiheverje a trianoni csapást, és országos hírnévre tegyen szert a kultúra, az iskolaügy és az idegenforgalom terén. Az 1930-as évek elején városa iránti szeretete és tisztelete jeléül felvette a Sopronyi előnevet. Az 1941-ben Sopron díszpolgárává választott polgármestert 1945-ben állásától és díszpolgárságától is megfosztották, 1951-ben utcaseprői állásért folyamodott. 1952. április 7-én, 73 évesen hunyt el Frankenburg úti házában.
Tovább...

Kérem, várjon... Kérem, várjon...