| 2021. február. 19. | 1 perc olvasás

Ma van a Magyar Ápolók Napja

Február 19-e a Magyar Ápolók Napja. Kossuth Zsuzsanna emlékére ünneplik minden évben a magyar ápolókat már 2014 óta. Ő volt az, aki az 1848‒49-es forradalom és szabadságharc idején a harctéri sebesültek ápolására újonnan létrehozott Országos Főápolónői Hivatal vezetőjeként tette le annak a hivatásnak az alapjait hazánkban, amit ma ápolásként ismerünk. Az ápolók, kórházi dolgozók munkája a vírushelyzet miatt most még inkább felértékelődik.

Idén, a járványügyi helyzet miatt nem került sor ünnepségre, de a Soproni Gyógyközpont ápolási igazgatója, Farkas Andrea szerint fontos visszaemlékezni Kossuth Zsuzsanna hagyatékára.

„Február 19-én született az ápolási szakma hazai megteremtője, aki testvére megbízására a szabadságharc idején a hadikórházak felállításában, és a betegek ellátásában is főszerepet játszott – hangsúlyozta az ápolási igazgató.


fotó: Griechisch Tamás

Az ápolók és a kórházi dolgozók munkája a vírushelyzet következtében még inkább felértékelődik. Az emléknap így különösen felhívja a figyelmet a szakemberek jelentőségére ezekben az időkben.

„Nagyon büszke vagyok a kollégáimra, hiszen rengetegen akár napi 12 órában teljesítenek szolgálatot. Elvesztettük a járvány következtében azokat a személyes kapcsolatokat a betegeinkkel, amelyekre korábban lehetőség volt. Többen, az eredeti szolgálati helyüktől távol, új osztályon, új területen állnak helyt, amely rendkívül megeröltető. A mai napnak a legfontosabb üzenete a kitartás”


fotó: Griechisch Tamás

Az ápolási igazgató hozzátette: a járvány elleni védekezés is folyamatosan zajlik, szűrővizsgálatokkal, izolációval, és az idősek oltása is elkezdődött a diagnosztikai tömbben kialakított oltópontokon.

A Magyar Ápolók Napján dr. Farkas Ciprián Sopron polgármestere, és Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője is köszönetet mondott az ápolóknak lelkiismeretes munkájukért.


fotó: Griechisch Tamás

Tekintsék meg videós összeállításunkat a Magyar Ápolók Napja kapcsán:

Legnépszerűbb cikkek