| 2024. március. 30. | 1 perc olvasás

1945-ben mártírhalált halt erdélyi diákokról emlékeztek meg Sopronban

1990 óta minden évben hagyomány, március 30-án emlékezik a Soproni Erdélyi Kör a II. világháború idején mártírhalált halt erdélyi diákokra, akiket kegyetlen módon végeztek ki 1945-ben Brennbergben.

A Mátyás király utca 5. szám alatt akkor az Erdélyi Diákotthon lakói voltak Ferenczi János szigorló erdőmérnök, bátyja Ferenczi Sándor, az erdélyi természettudomány egyik közismert reménysége, Neumann János és Csaszlava Jenőné.
A történetüket a csodával határos módon a kapott fejlövés ellenére életben maradt Csaszlava Jenő mondta el felépülését követően.

Az eseményen Dr. Úry Előd, a Soproni Erdélyi Kör elnöke ismertette a korabeli történet részleteit.

Fotó: Griechisch Tamás

Tóth Éva a Soproni Önkormányzat nevében helyezett el koszorút. Az önkormányzati képviselő, kulturális tanácsnok elmondta: Szomorú történetet őriz Sopronban, a Mátyás király utca 5. szám alatti épület falán elhelyezett márványtábla. Az 1945-ben Brennbergben mártírhalált halt erdélyi egyetemi hallgatók és dolgozók emléktábláját az Erdészeti és Faipari Egyetem hallgatóinak Selmeci Társasága, az Egyetem vezető testülete és a Soproni Erdélyi Kör közös szervezésében avatták fel 1984-ben.

Ez egy nagyon szomorú és megrendítően tragikus történet. Legyen ez a tábla egy intő jel arra, hogy a háború minden időben csak tragédiát és romlást jelent. Ma, 2024-ben a háború ártatlan áldozataiként emlékeztessenek a mártírok arra, hogy a háború soha nem lesz megoldás semmilyen konfliktusra. Sajnos nagyon is időszerű a figyelmeztetés, hiszen ma Magyarországon is vannak olyanok, akik elfogadhatatlan és érthetetlen módon a háború pártján állnak, akkor, amikor a háború a szomszédos országban zajlik, akkor, amikor nap mint nap ártatlanok, köztük magyarok vesztik életüket.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek