| 2023. október. 23. | 2 perc olvasás

1956 - példamutatás bátorságból, elszántságból és nemzeti összefogásból!

Városi megemlékezést tartottak az 1956-os forradalom és szabadságharc 67. évfordulóján a Széchenyi téri ’56-os emlékműnél.

A megemlékezés szónoka, dr. Farkas Ciprián polgármester kiemelte: amíg világ a világ, amíg benne magyarok élnek, s magyarul beszélnek, addig 1956. október 23-a mindig ott lesz a szívünkben, a gondolatainkban; a mi nagy közös emlékezetünkben, amely nemzetté tesz bennünket. Így teszünk mi, soproniak is, amikor ezen a napon, évről évre összegyűlünk. Jól tudjuk ugyanis, hogy a haza többet jelent hegyeknél, utaknál, városoknál vagy éppen térképen megrajzolt határoknál. A haza itt van bennünk is, itt van mindannyiunkban. A haza folytonosság. Annak szeretete és tisztelete ugyanis apáról fiúra, anyáról leányra száll. Ez így lesz mindaddig, amíg van, ki megőrizze a hazát az utánunk következőknek. 1956 hősei példát mutattak mindannyiunknak bátorságból, elszántságból és nemzeti összefogásból.

Hozzátette: hatvanhét évvel ezelőtt a soproni egyetemisták itt, ezen a téren koszorúzták meg a legnagyobb magyar, gróf Széchenyi István emlékművét, majd november 2-án a tér túloldalán rótták le tiszteletüket a szabadságharc elesett hősei előtt. Remény és hit volt ekkor még mindenben soproniban és minden magyarban. Remény a győzelemre és hit a közös célok elérésében. Nem sejtették, hogy két nappal később a szovjet tankok végleg vérbe fojtják a szabadságharcot. A szovjet harckocsik aznap városunkba is megérkeztek. Az egyetemisták egy csoportja fegyverrel vonult a város védelmére. A túlerő miatt az ellenállás reménytelennek mutatkozott. Így Sopronban vér és erőszak nélkül zajlottak le a forradalom és szabadságharc napjai. A küzdelmet azonban mi, soproniak is megvívtuk.

A polgármester felhívta a figyelmet arra, hogy 1956 egyik fájó tanulsága az, hogy a magyar érdekek megvédésében kizárólag magunkra számíthatunk. Magyarország érdekeit sem Washingtonban, sem Moszkvában, sem Berlinben, sem pedig Brüsszelben nem fogják megvédeni helyettünk. Azt is megtanultuk, hogy a háborúk és azok következményei mindig csak bajt hoznak a magyarok fejére. Az első világháborúnak az országcsonkítás, a második világháborúnak pedig negyven évnyi szovjet megszállás volt a következménye. Ezért mondjuk mi azt a szomszédunkban dúló háború és napjaink kihívásait látva, hogy a béke pártján állunk! Meg akarjuk őrizni nemzeti szuverenitásunkat, és azt a békét és biztonságot, amiben ma élhetünk, s amely életre ’56 magyarjai is vágytak.

fotó:Griechisch Tamás

Az ünnepségen közreműködtek: a Soproni Honvéd Hagyományőrző Egyesület Sopron Tagozata, a Soproni Járási Területvédelmi Század tagjai.

A kulturális műsorban a Soproni Petőfi Színház, az Angyalok nem sírnak című előadásának művészei - Molnár Anikó, Venyige Petra, Jászai László, Labán Roland, Várhelyi Áron, Kiss Noró - szerepeltek. A műsort Kiss József, a Soproni Petőfi Színház igazgatója állította össze.

fotó:Griechisch Tamás

Az ünnepségen dr. Farkas Ciprián polgármester, dr. Simon István és dr. Csiszár Szabolcs alpolgármesterek, valamint önkormányzati képviselők, intézmények, szervezetek vezetői helyezték el a tisztelet koszorúit az emlékműnél.

fotó:Griechisch Tamás

 

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek