| 2019. október. 23. | 2 perc olvasás

1956-ra emlékezett a város

Városi megemlékezést tartottak a Széchenyi téren, az 1956-os forradalom és szabadságharc 63. évfordulóján. Az eseményen dr. Farkas Ciprián polgármester kiemelte: az 1956-os forradalom tanúbizonyságot tett arról, hogy még a kis népek is kezükbe tudják venni sorsuk alakítását.

A magány változatai – ’56 után címmel Hamvas Béla és Márai Sándor írásaiból készült kamaraszínházi előadásból adott elő részletet a Soproni Petőfi Színház két művésze, Ács Tamás és Papp Attila. A kulturális műsort a Kedves zenekar által kísért székelyudvarhelyi Udvarhely Táncműhely műsora is gazdagította.


fotó: Griechisch Tamás

fotó: Griechisch Tamás

- Az 1956-os forradalom tanúbizonyságot tett arról, hogy még a kis népek is kezükbe tudják venni sorsuk alakítását. A világ csodálta szabadságharcosaink bátorságát, önfeláldozó hősiességét, az óriási szovjet túlerővel szembeni harcban - mondta beszédében dr. Farkas Ciprián polgármester. - Példaként szolgál a forradalom arra, hogy akár reménytelen helyzetben is lehet tenni a szabadságért. Az orosz tankok győztek ugyan 1956 novemberében, de a szovjet birodalom eresztékei végérvényesen meglazultak, amit a birodalom 1989-es bukása követett – emlékeztetett a szónok.

A polgármester felidézte, hogy 30 éve emlékezhettünk először szabadon az 1956-os eseményekre. -  Ez a gonosz rendszer a mártírok emlékét is el akarta törölni, de nem sikerült. Ne feledjük, hogy 30 éve a független és demokratikus Magyarország újratemetésekkel született meg. 30 éve, a Sopron melletti kőhidai rabtemetőben is keresték a jelöletlen sírban fekvő hősöket – emelte ki.

Dr. Farkas Ciprián hozzátette, hogy a történelem 30-40 évente az Európa jövőjéről szóló viták fősodrába löki Magyarországot. - 1989-ben is mi nyitottuk meg határt, hogy a német a némethez utat találhasson. Bátrak voltunk, hiába állomásoztak itt a szovjet csapatok – hangsúlyozta.


fotó: Griechisch Tamás

A megemlékezésen megkoszorúzták az 1956-os emlékművet. Koszorút helyezett el dr. Farkas Ciprián polgármester, dr. Simon István és Csiszár Szabolcs alpolgármesterek, Barcza Attila Sopron és térsége országgyűlési képviselőjével közösen. Majd a soproni intézmények, szervezetek képviselői rótták le a tiszteletüket a köztéri alkotásnál. Az ünnepségen jelen volt Bujdosó Alpár, az 1956-os soproni MEFESZ elnöke és több önkormányzati képviselő is.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek