| 2022. április. 7. | 3 perc olvasás

2 objektív 100 év címmel nyílt fotókiállítás

Sopron hűsége az objektíven keresztül Rombai Péter fotográfus újragondolt ötleteivel. Sopron-szerte 13 helyszínen találkozhatunk a különleges installációkkal. A népszavazás 100 évvel ezelőtt történt eseményeit Schäffer Ármin fotózta le egykor, ezek inspirálták Rombai Pétert, hogy a centenáriumi évben újrafotózza és egy különleges technikával új alkotást hozzon létre. Több mint 50 kép készült el fél év alatt. Jelenleg 26 kép került ki Sopron utcáira, az eredeti helyszínre.

Kellemes térzenével és jó hangulattal nyílt meg csütörtökön a 2 objektív 100 év című kiállítása Rombai Péter fotográfusnak. Egy időutazásra kalauzolja a művész az érdeklődőket, hisz a képek egy különleges montázs technikával mutatják be a mostani és a 100 évvel ezelőtti soproni életet. 

Foto: Griechisch Tamás

A kiállítást dr. Farkas Ciprián, Sopron polgármestere nyitotta meg, aki elmondta, nem lehet elégszer megemlékezni arról, hogy Sopron lakossága 100 évvel ezelőtt úgy döntött, magyar kíván maradni:

"A 2021-es esztendő Sopron életében emlékév volt, hiszen az azt megelőző év decemberében határoztunk arról, hogy a népszavazás utáni 100. évet emlékévé nyilvánítjuk. Tettük mindezt azért, mert úgy gondoltuk, hogy emlékeznünk, emlékeztetnünk kell nem csak a soproniakat arról, hogy mit jelent ez a város Magyarországnak, és ennek a városnak mit jelent a népszavazás. A magyar történelem első népszavazása. Nos rengeteg produkciót, színpadi művet, kiadványt, kiállítást, tanulmányi versenyt és egyéb rendezvényt csináltunk ennek keretében. Ez a mostani rendezvény ezen egy kicsit túllóg, már nem az emlékév napjain valósul meg ez a kiállítás. Azonban tudni kell, hogy ezek a fotók pontosan a népszavazás napjához képest 100 évvel később készültek el. Van olyan fotó, ami percre pontosan 100 évvel később készült, és ezt most tudjuk bemutatni, 26 képet tizenhárom helyszínen városszerte. Ez az előtte-utána technika Rombai Péter gondozásában mintegy zárójelbe teszi a városnak ezt a 100 évét, és így is meg tudjuk tekinteni a népszavazás emlékét, vissza tudunk rá gondolni és kicsit talán fel tudjuk becsülni mindazt, hogy milyen lehetett 100 évvel ezelőtt soproninak lenni. Buzdítok mindenkit, hogy járja végig és lelje örömét ebben a kiállításban."

Foto: Griechisch Tamás

Rombai Péter látásmódja mindig is eltért az átlagostól, így az ő és Schäffer Ármin objektívén keresztül egy teljesen más perspektívából láthatjuk a múltat és a jelent.

„Mindannyian szeretünk eljátszani az idővel. Általában a múltban élünk, a jövőn aggódunk és a jelent nem éljük meg. Én is ilyen vagyok, úgyhogy nekem ez egy testhezálló projekt volt. Elképesztő, hogy ezeken a képeken kiderül, hogy az időutazás létezik és megvalósítható. Eszközünk a fotográfia, amivel elképesztő eredményeket lehet elérni” - mondta el Rombai Péter.

Foto: Griechisch Tamás

A képek elkészítése nem kis kihívást jelentett, hisz a Schäffer Ármin által használt szögeket kellett újra megtalálni, de úgy, hogy sok esetben a környezet azóta teljesen megváltozott. Volt, hogy létrával kellett egyensúlyozni vagy kerítés tetejére felmászni, hogy megtalálja a tökéletes perspektívát – mondta el a művész. Az utómunkálatok is rengeteg időt és energiát vettek igénybe, de elnézve a végeredményt, megérte - mesélte a fotográfus.

Foto: Griechisch Tamás

A kiállításmegnyitón a Soproni Múzeum munkatársai, a Pro Kultúra vezetősége és a Soproni Fotóklub tagjai is részt vettek.

A képek május 15-ig díszítik a városi közterületeket, majd később a többi elkészült montázzsal együtt a Liszt-központban lesznek láthatóak.

Bővebb cikkünket Rombai Péterrel itt olvashatják.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek