2025-re a világ összes országát érintheti az elhízás

  2021. március 4. - www.sopronmedia.hu (MTI)

Az elhízás világnapja alkalmából (március 4.) – a világ vezető elhízástudományi szervezeteivel együttműködésben – a Magyar Elhízástudományi Társaság közös cselekvésre szólít fel az elhízás megfékezésében.

„A jelenlegi világtrendek alapján 2025-re várhatóan minden ötödik ember elhízott (BMI > 30 kg/m2) lesz a Földön. Az alacsonyan és közepesen fejlett országok mutatják a legintenzívebb növekedési trendet és a legmagasabb előfordulást. A kóros BMI (BMI > 30 kg/m2) globálisan évente mintegy 990 milliárd USD egészségügyi többletköltséget jelent, amely a világ egészségügyi alapjainak 13 százalékát teszi ki.” – olvashatjuk a társaság közleményében az MTI-n.

Az elhízás számos betegség kialakulásának rizikótényezője, növeli a legjelentősebb népbetegségek, így a diabetes, egyes daganatos és szívbetegségek előfordulását. Az elhízás előfordulása a világ országaiban szoros összefüggést mutat a COVID-19 megbetegedéssel és halálozással a World Obesity adatai szerint. A Magyar Elhízástudományi Társaság a világszervezet tagjaként azonnali cselekvésre hívja fel a kormányok és egészségügyi döntéshozóik figyelmét az elhízás kiemelt kezelésére, különös tekintettel a COVID-19 pandémiára.

„A kormányok figyelmét ismételten felhívjuk a globális elhízásra, a beavatkozás prioritására, a korai kezelés és megelőzés jelentőségére, valamint az egészségügyi szolgáltatások fejlesztésére az elhízott betegek diszkriminációmentes és megfelelő kezelése érdekében” – szólít cselekvésre a társaság.

Borítókép forrása: pixabay

Kérem, várjon... Kérem, várjon...