
A gyógyító homoktövis
A homoktövis bogyóját a hagyományos kínai orvoslásban és az ajurvédában már régóta nagy tisztelet övezi: évszázadok óta használják...

A homoktövis bogyóját a hagyományos kínai orvoslásban és az ajurvédában már régóta nagy tisztelet övezi: évszázadok óta használják...

A méz egészségünkre gyakorolt hatásai közismertek: a sejtek táplálásához szükséges minden anyagot tartalmaz, emellett természetes immunerősítő,...

Az egyre rövidülő nappalok és a sokszor borús, esős időjárás rossz hatással lehet a közérzetünkre. Felmerül a kérdés, hogyan védekezhetünk...

Az illatok mindannyiunk életében fontos szerepet játszanak, bár talán nem is vagyunk a tudatában ennek. Hatásuk kihat mind az érzelmeinkre,...

A rovarcsípés kellemetlen élmény lehet, különösen akkor, ha nem tudjuk, milyen apró lény okozta a gyötrelmeinket. Szerencsére a legtöbb...

Javában tart a nyaralás időszaka. Ilyenkor a legtöbben izgatottan válogatnak a fürdőruhák és a napszemüvegek között, ám nem árt felkészülni...

Mivel egyre melegebbek a nyarak, ma már a legtöbb háztartás rendelkezik klímaberendezéssel. Ha nem akarunk egészségügyi problémákkal...

Tombol a bogyós gyümölcsök szezonja. Mivel elég drágák és gyorsan megromlanak, hajlamos vagyunk lemondani róluk. Íme, néhány érv amellett,...

A jó napszemüveg ismérve elsősorban az, hogy képes megóvni a szemet a káros napsugaraktól. Másodsorban persze az sem baj, ha divatos és illik az arcformánkhoz. De milyen egyéb kritériumok játszanak fontos szerepet a megfelelő napszemüveg kiválasztásában és online megvásárlásában?

A tojás azok közé az élelmiszerek közé tartozik, amelyeknek annyi jótékony hatásuk van, hogy szuperélelmiszereknek is szokták nevezni őket. Nemcsak a tojás fehérjetartalma magas ugyanis, hanem számos vitamint is tartalmaz, amelyeknek köszönhetően az egészséges tojás hatása rendkívül pozitív a szervezetünkre.

A magas UV- sugárzás miatt nemcsak nyáron, hanem egész évben fokozott figyelmet kell fordítanunk az napsugárzás ártalmainak csökkentésére. Ha eddig nem tettük, éppen itt az ideje, hogy beszerezzünk egy széles spektrumú fényvédő krémet.

A vas szervezetünk egyik legfontosabb, nélkülözhetetlen eleme. Nem csoda tehát, hogy a vashiány igen súlyos, akár életveszélyes következményeket is okozhat, amennyiben nem kezelik időben és megfelelően. Szerencsére a probléma könnyen megelőzhető, ehhez csupán magas vastartalmú ételeket és italokat kell fogyasztanunk.

A téli hónapokban napfény útján egyre kevesebb D3-vitaminhoz jutunk. Ha eddig nem pótoltuk, ideje elkezdenünk, ami nem különösebben bonyolult, ám néhány dolgot érdemes szem előtt tartanunk, ha D-vitamin-tartalmú étrend-kiegészítőt kezdünk szedni.

Az új év kezdetén a legtöbben a következő célokat tűzik maguk elé: életmódváltás, több sport, tudatosabb táplálkozás, egészségmegőrzés. Az elhatározás az első lépés, ez után következnek a nagyobb kérdések: hogyan kezdjük el, hogyan jutunk eredményre stb.

Az elmúlt hetekben országszerte megemelkedett a légúti tünetekkel orvoshoz fordulók száma. A téli időszak leggyakoribb betegségei idén is a megszokott szezonalitás szerint jelentkeznek.

A birs fanyar íze miatt nem tartozik a kedvenc gyümölcseink közé, pedig jól elkészítve nemcsak finom, hanem rendkívül egészséges is. Érdemes megnézni, minek köszönhetően.

A hűvösebb napok beköszöntével a megfázásos tünetek is együtt járnak. Ha szeretnénk megelőzni a panaszokat, vagy nem szívesen veszünk be gyógyszereket, a gyógynövények is nagy segítségünkre lehetnek. Nézzük meg, mely természetes gyógymódokkal érdemes próbálkoznunk!

Ha ősz, akkor diószezon: a népszerű maghéjas gyümölcs kiváló fehérjeforrás, továbbá tele van egészséges zsírokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal, sőt még a fogyókúrában is segítségünkre lehet.

Tízből egy ember számára az ősz igazi kínszenvedés. Őket nem teszi boldoggá a színkavalkáddá alakuló növényzet, a színes falevéleső, a sütőtökillat, a kandalló előtti bekuckózás. Nekik ez az időszak a szürkeségről, a szűnni nem akaró levertségről, a komorságról és a magukba zárkózásról szól. Ám a szezonális depresszió kialakulását megelőzhetjük.

Évezredek óta ott van az emberek tányérján a szelídgesztenye, melynek egészségvédő és betegségmegszüntető tulajdonságaival a népgyógyászat már régóta tisztában van.

Mindennap egy alma az egészség oltalma – tartja a mondás, és nem véletlenül: a gyümölcs tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, rendszeres fogyasztása pedig méregteleníti az egész szervezetünket.

Az életmódváltásra hajlamosak vagyunk úgy gondolni, mint egy olyan dologra, amibe csak az új év kezdetén, januárban vághatnánk bele. Tény pedig, hogy minden nap egy új esély, és ezt a nyári tikkasztó forróság után egyre inkább érezzük.

Ha a szőlőre gondolunk, szinte mindenkinek a bor, a must és a szüret jut eszébe. Pedig a szőlőben sokkal több lehetőség rejlik ennél. Egyfelől szinte minden része ehető a megfelelő módon elkészítve, másfelől nagyon sokféleképpen építhetjük be az étrendünkbe.

Nehéz elképzelni a nyár végét és a kora őszt szilva nélkül: ehetjük magában, süthetjük süteménybe, készíthetünk belőle levest, és a sűrű, utánozhatatlan ízű szilvalekvárról ne is beszéljünk. A szilva, illetve az aszalt szilva azonban az egészségünkre is nagyszerű hatással van.

A paradicsomot előszeretettel használja a mediterrán konyha, de hazánkban is óriási népszerűségnek örvend. Kedvező élettani hatásai miatt érdemes lenne minél gyakrabban fogyasztanunk.

Javában tart a sárgabarack szezonja, melyet egyre inkább nemcsak az egészség, de a szépség megóvására, fenntartására is előszeretettel használnak.

A strandok és a különféle fürdők sokszor lehetnek a betegségek és gombás fertőzések melegágyai, több ember emiatt nem is szívesen látogatja őket, főleg nem kisgyermekkel. Mit tehetünk, hogy anélkül hódolhassunk a fürdőzés szenvedélyének, hogy utána napokig-hetekig szenvednünk kellene?

A nyárral együtt elérkezett az édes és ropogós cseresznye szezonja is. A finom gyümölcsből érdemes minél többet fogyasztanunk, illetve fagyasztva télire is eltennünk belőle, mert nagyon egészséges.

Míg korábban csak a gazdagok kiváltsága volt, manapság könnyen beszerezhető, és talán a legnépszerűbb bogyós gyümölcs a világon az eper. Nem véletlenül, hiszen felhasználási köre sokrétű: fogyaszthatjuk nasiként, frissítő gyümölcssaláta részeként, de akár a reggeli müzlihez is.

A fűszerek nemcsak az ételeket és az italokat teszik ízletessé, hanem igazoltan jótékony hatást gyakorolnak az egészségünkre is. Összeállításunkban a boldog békeidők karácsonyait felidéző fűszerekről olvashatnak.

Az őszi-téli hónapokban sokan küzdenek megfázással. Ilyenkor minél korábban szeretnénk újra talpra állni, ennek érdekében pedig természetes gyógymódokkal is kiegészíthetjük a pihenést.

Október 20-a a csontritkulás elleni küzdelem világnapja, melyet néma betegségnek is neveznek: a csontok szilárdságát biztosító ásványi anyagok mennyisége csökken, a csonttömeg megfogyatkozik. Ennek következtében a csontok még a legkisebb erőfeszítés esetén is nagyon könnyen eltörhetnek, ez akár halálos következményekkel is járhat egy idősebb beteg számára.

Amikor eltesszük a nyári szandált, és előkerülnek a zárt lábbelik, azt hisszük, most már kevesebbet kell foglalkoznunk a lábunkkal, hiszen úgysem látja senki. Az igazság azonban az, hogy a láb alaposabb gondozásra szorul télen, mint nyáron.

A tökfélék családja rendkívül színes és változatos. Különleges "egyéniség" valamennyi fajta. Közéjük tartozik az étkezési tök is, amely igen fontos szerepet tölt be a magyar konyhaművészetben.

A füge az egyik legegészségesebb gyümölcs. A meleg, napos, védett helyeken, ahol elegendő tápanyaghoz és vízhez jut, az ország egész területén megél, ezért érdemes a szaporításával is foglalkoznunk.

A szőlő mint szupergyümölcs egészségünkre gyakorolt pozitív hatásairól rengeteget hallani, ám az kevésbé ismert, hogy a magjából készült olaj is kívül-belül csodákat képes tenni a szervezetünkkel.

A paprika egész évben kapható, azonban a legtöbb belőle és a legfinomabbak nyáron szerezhetőek be. Ráadásul a C-vitamin- és a karotinoid-tartalma is növekszik, amikor a paprika megérik.

A múlt héten már részleteztük, hogy a sárgabarack fogyasztása milyen előnyökkel jár. Az őszibarack sem kevésbé egészséges, szinte nincs olyan szervünk, amelynek ne tenne jót.

A szünidő, a szabadság a nagy kirándulásokról, a családi nyaralásról és persze sok-sok strandolásról szól. Ám még a legszebb élményt is beárnyékolhatja a napszúrás, a leégés, a fülgyulladás, a gombás fertőzések és egyéb strandbetegségek. Hogy ezeket megelőzzük, érdemes megtennünk néhány óvintézkedést.