/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2F2024%252009%2520szeptember%2FR%25C3%25A9ka%2FAlma%2Fistockphoto-1095933940-612x612.jpg)
Az alma az egyik legismertebb gyümölcsünk. Szerte a világon termesztik, fogyasztják a több ezer fajta valamelyikét. Az alma becsét, jó hírét, a gyógyító erejébe vetett ősi hitet jelzi az is, hogy több nép mitológiájában is szerepel.
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2F2024%252009%2520szeptember%2FR%25C3%25A9ka%2FAlma%2Fistockphoto-185262648-612x612.jpg)
A rózsafélék családjába tartozó almafa minden kontinensen megtalálható, több mint hétezer fajtáját ismerik. Leginkább a mérsékelt éghajlati övben termesztik, Európából a világtermelés fele származik. Magyarországon Szabolcs-Szatmár-Bereg és Zala vármegye a leghíresebb almatermelő vidék, de egy-egy almafa majd minden szőlős- és házi kertben megtalálható. A statisztikák szerint fejenként évente 23 kg almát fogyasztunk el. A "népszerűségi listán" még mindig vezet a jonatán, de a golden és az idared, idagold, valamint a starking és a zöld alma is előkelő helyen áll a fajták között. Nyári változatai (a borízű és a rétesalma) is kedveltek, de az alma igazi szezonja a tél: egyes fajták az őszi szüret után akár tavaszig is eltarthatók, olcsó, de annál értékesebb táplálékot és vitaminforrást biztosítva.
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2F2024%252009%2520szeptember%2FR%25C3%25A9ka%2FAlma%2Fistockphoto-2164230304-612x612.jpg)
Húsa 8-13 százaléknyi gyümölcscukrot tartalmaz, egy közepes nagyságú nyers almában 80 kalória van, 21 gramm szénhidrátot, 3,7 gramm rostot, és 10-15 mg C-vitamint tartalmaz. A- és B-vitamin-, folsav-, kalcium-, magnézium-, kálium-, kéntartalma is jelentős. Vízoldékony rostanyaga, a pektin sokféle jótékony hatást gyakorol az emberi szervezetre: rendezi a székletet (a tapasztalatok szerint főve, párolva a hasmenés, nyersen a székrekedés ellen vethető be), kedvezően hat a bélflórára, csökkenti a vér koleszterinszintjét, magas káliumszintje a magas vérnyomásúaknak segíthet.
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2F2024%252009%2520szeptember%2FR%25C3%25A9ka%2FAlma%2Fistockphoto-1255426019-612x612.jpg)
A fogyókúra egyik hasznos segítője, sőt ha valaki egy-két napos almakúrát tart, nemcsak a súlycsökkenéshez járul hozzá, hanem egyben méregteleníti is a szervezetét. Legértékesebb, legtáplálóbb, ha a héjával együtt, nyersen fogyasztjuk, így tartalmazza a legtöbb élelmi rostot. Nem kell feltétlenül a legszebb, viaszosan fénylő, darabonként selyempapírba csomagolt, méregdrága import, zöld vagy mélyvörös almákat vásárolni, hiszen kora ősztől késő tavaszig kapható a kevésbé látványos, ám annál egészségesebb, ömlesztve kilózott magyar termék, és az sem baj, ha netán már kissé ráncos némelyik a tél végén.
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2F2024%252009%2520szeptember%2FR%25C3%25A9ka%2FAlma%2Ffogy%25C3%25B3k%25C3%25BAra.jpg)
Hogyan tároljuk az almát?
Ha legalább öt-tíz kilogramm vagy annál több almát vásárolunk, már gondoskodnunk kell a raktározásáról is. Hogy melyik alma meddig tartható el, az a fajátjától függ.
– A friss nyári alma süteménynek kiváló, viszont egyáltalán nem áll el – tudtuk meg dr. Tuba Katalintól, a Soproni Egyetem Erdő- és Természeti Erőforrás-gazdálkodási Intézetének egyetemi docensétől. – Az őszi almákat (például elstar, gála) egészen decemberig el lehet tartani, de hosszú távú tárolásra leginkább a téli almák alkalmasak (például idared, jonatán, granny smith, jonagold, starking). Ha „szedd magad!” akcióban szüretelünk néhány kilót, legyünk tisztában azzal, hogy a gyümölcsök biológiai érési folyamatait nem lehet késleltetni. Lehetőleg több fajtát válasszunk vegyesen, és nézzünk utána, hogy melyik meddig tartható el!
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2F2024%252009%2520szeptember%2FR%25C3%25A9ka%2FAlma%2Fistockphoto-1480823732-612x612.jpg)
Amikor hazavisszük az almát, válogassuk át, és vizsgáljuk meg, hogy kívül egészségesek-e! A száracskánál vagy a csészeleveleknél lévő lyuk almamoly jelenlétére utal. A var és a sárgászöld foltok ugyancsak a tárolás akadályát jelenthetik. A hibás almákat minél előbb el kell fogyasztani, de aszalógépbe is tehetjük azokat, és nagyon finomak lesznek majd a reggeli müzliben.
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2F2024%252009%2520szeptember%2FR%25C3%25A9ka%2FAlma%2Flyuk.jpg)
– Minél több almát raktározunk el télire, annál fontosabb, hogy méret szerint helyezzük el őket, a kicsik és a közepesek ugyanis jól tárolhatók, a nagyok viszont magas nitrogéntartalmuk miatt hamarabb tönkremennek – tette hozzá az egyetemi docens. – Előre tegyük a hibás almákat (ezeket kell legelőször felhasználni), aztán következhetnek a nagyok, hátulra pedig a közepesek és a kicsik. Természetesen az sem hátrány, ha fajta szerint is szétválogatjuk a gyümölcsöt. Tárolásra a legalkalmasabb a 4 és 8 fok közötti hőmérséklet, és a 70-90 százalék közötti páratartalom, efölött ugyanis penész, ez alatt pedig fonnyadás veszélyezteti a gyümölcsöt. Éppen ezért lényeges, hogy azt a helyiséget, ahol az almát tároljuk, rendszeresen szellőztessük! A fagytól úgy tudjuk megvédeni a gyümölcsöt, ha összegyűrt újságpapírt helyezünk közéjük. Egyébként is az a legjobb, ha az almák nem érnek egymáshoz, ezért kartonpapírt lehet tenni közéjük. Még így sem biztos, hogy a tárolási betegségektől – kórokozók, illetve tápanyagutánpótlási problémák – meg tudjuk védeni a gyümölcsöt.
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2F2024%252009%2520szeptember%2FR%25C3%25A9ka%2FAlma%2Fistockphoto-1069919516-612x612.jpg)
Források: hazipatika.com
Képek forrása: pixabay
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2F2024%252009%2520szeptember%2FR%25C3%25A9ka%2FAlma%2Fbor%25C3%25ADt%25C3%25B3%25202.jpg)