Miért együnk epret?
Míg korábban csak a gazdagok kiváltsága volt, manapság könnyen beszerezhető, és talán a legnépszerűbb bogyós gyümölcs a világon az...
Míg korábban csak a gazdagok kiváltsága volt, manapság könnyen beszerezhető, és talán a legnépszerűbb bogyós gyümölcs a világon az...
A népszerű maghéjas gyümölcs kiváló fehérjeforrás, emellett tele van egészséges zsírokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Nemcsak...
A birsalma kevesek kedvence, pedig ízletes desszert készíthető belőle, isteni megsütve, lekvárként, és ráadásul még számos jótékony...
A legősibb tartósítási eljárással, az aszalással az élelmiszerek értékes tápanyagtartalma megőrizhető. Bár kevésbé közismert, a gyümölcsökön...
A nyár és a hőség sokáig váratott magára, majd teljes intenzitással tört be, és alaposan megizzasztott bennünket. Felmerül a kérdés,...
A legrégebbi gyümölcsként számon tartott birsalma fanyar íze miatt nem tartozik a kedvenc téli eledeleink közé, pedig jól elkészítve...
Bár sokan csak egy újabb „étkezési hóbortnak” tartják, egyre nagyobb azoknak a tábora, akik arra biztatnak, lehetőleg olyan zöldségeket...
A szőlő pozitív hatásait a múlt héten már részleteztük. Ez az ősi gyümölcs azonban nemcsak önmagában fogyasztva gyógyszer, hanem a...
A szilva ízében, színében, formájában és elkészítési lehetőségeit tekintve is sokszínű gyümölcs, amelynek áldásos hatásait érdemes kihasználnunk.
A tartósítás egy olyan módszer, amellyel megőrizzük az élelmiszerek egészségre előnyös tulajdonságait és megakadályozzuk azok romlását. Egy kis odaadással a hideg hónapokban is részesülhetünk a nyár ízeiből.
A körte egész évben beszerezhető, tele van vitaminnal és ásványi anyagokkal, mégis méltánytalanul háttérbe szorul az alma mellett: bár rengeteg pozitív hatása van, évente csak hat kilót eszünk meg belőle fejenként.
Most érik az egyik legédesebb gyümölcsünk, a füge. Sokan csak aszalt változatát ismerik az üzletekből, pedig megterem a kiskertekben is, és nyersen fogyasztva számos pozitív hatást gyakorol a szervezetünkre.
Javában tart a szeder szezonja. Nézzük meg, miért is érdemes ebből a bogyós gyümölcsből minél többet fogyasztanunk!
Most van a szezonja az egyik vitaminokban és ásványi anyagokban leggazdagabb nyári gyümölcsünknek, a fekete ribizlinek. Íze megosztó: valaki imádja, mások rá sem bírnak nézni, jellegzetes illata azonban vitathatatlanul ellenállhatatlan.
Bár sok érv szól a napozás mellőzése mellett, ha megfelelő időben és mértékkel végezzünk, nem veszélyeztetjük vele az egészségünket. Lehet, hogy meglepő, de bizonyos ételek fogyasztásával is hozzájárulhatunk a szép barna bőr eléréséhez és megőrzéséhez.
A szilvát nemcsak finom íze, hanem kedvező élettani hatásai miatt is érdemes rendszeresen fogyasztani. Mélyhűtve, lekvár vagy befőtt, illetve aszalt gyümölcs formájában a hidegebb évszakokra is eltehetjük.
Ha a szürke téli estéken egy kis nasira vágyunk, a csokinál sokkal egészségesebb és kevésbé hízlaló, ha az éléskamrából elővesszük a nyáron eltett aszalványainkat.
Ha el akarjuk kerülni, hogy lekvárjaink megromoljanak, fontos, hogy ép, egészséges gyümölcsöket válogassunk össze, és az üvegeket, valamint a főzéshez használt eszközöket megfelelően fertőtlenítsük, a készítés alatt pedig végig tisztán tartsuk.
A cukornak számos egészségkárosító hatása van, ezért sokan –, ha nem is száműzik teljesen a háztartásukból – igyekeznek csökkenteni az elfogyasztott mennyiséget. Ízletes befőttek készíthetők cukor és tartósítószer hozzáadása nélkül is.
Összességében kevésbé jó termésre számítanak a gyümölcsösökben a Sopron környéki gazdák. A tavasszal is több hullámban jelentkező fagy következtében gyakorlatilag a zöme elfagyott a csonthéjasoknak. Szintén nagy problémát jelent az aszály a gyümölcsösökben - ugyan megérkezett a csapadék, de a gyümölcsfáknak így is több vízre lenne szüksége ahhoz, hogy kibírják a melegebb nyári hónapokat.
Több Sopron környéki községben is régi hagyományai vannak annak, hogy a gazdák a településük szélén gondoznak gyümölcsösöket, például zártkertes gazdálkodásban. Ennek a helyiek és az önkormányzatok egyaránt örülnek, hiszen az ilyen kertekből kiváló minőségű termények és termékek kerülnek ki. A tapasztalat azonban az, hogy ez a gazdálkodási forma egyre népszerűtlenebb – ezért indítja újra támogatási programját az Agrárminisztérium. Az ilyen kerteket gondozó gazdákat Lövőn kiemelten támogatják.
Már leérett a cseresznye és a meggy. A kedvezőtlen időjárás miatt a népszerű gyümölcsöknek sem a mennyisége, sem a minősége nem volt kedvező. Az összképen viszont változtathat a jelenleg érő sárgabarack és az utána következő szilva – ezekből ugyanis jó termést jósolnak a szakértők.
Egy hatalmas körtefa áll a fertőszéplaki templomdombon, az egykori Széchényi kastély tövében - méltóságát kifejezi, hogy még a település legidősebb lakói is öreg faként emlékeznek rá. Az Év Fája Magyarország verseny egyik jelöltjéhez érdekes legenda és diákszokás is fűződik.
Tavaly korábban érett a szőlő a nagy meleg miatt, idén egy kicsit lemaradt a szokásoshoz képest. A szakemberek szerint azonban a természet megoldja ezt a problémát is, a gazdáknak csak a permetezésre és a szokásos munkálatokra kell egy kicsit jobban odafigyelni a körülmények miatt.
A szokatlanul száraz kora tavaszi időjárás nem kedvezett a mezőgazdaságnak. Mostanra azonban a májusban szokásos csapadékmennyiség többszöröse áztatja a földeket, ami viszont növényvédelmi problémákat is felvet. A sok eső miatt elszaporodott kártevők miatt a gazdálkodóknak újra kell gondolni a növényvédelmi eljárások ütemezését.
Rendkívül rossz hatással van a tavaszi tél a Sopron környéki méhcsaládokra. A méheknek ilyenkor kellene felkészülniük a természet tavaszi robbanására, például a gyümölcsfák virágzására, azonban a zord időjárás miatt komoly nehézségeket okoz nekik az egyedutánpótlás. Ennek nem csupán a mézfelhozatalra lesznek negatív hatásai, de az Anyatermészet szorgos katonáinak hiányát szinte valamennyi növény megsínyli majd.
A januári enyhe időjárásban a természet elkezdett magához térni – a február azonban sajnos nem várt fordulatot hozott. Hideg levegő zúdult be hazánkba, a hőmérő higanyszála sokszor -10 C° alá szökött. Sokakban felmerül a kérdés: milyen hatással volt ez a gyümölcsökre és a zöldségekre? A szakértő szerint a helyzet bizonyos növényeknél sajnos meglehetősen drámai.