| 4 perc olvasás

A sokoldalú szőlő

Ha a szőlőre gondolunk, szinte mindenkinek a bor, a must és a szüret jut eszébe. Pedig a szőlőben sokkal több lehetőség rejlik ennél. Egyfelől szinte minden része ehető a megfelelő módon elkészítve, másfelől nagyon sokféleképpen építhetjük be az étrendünkbe.

Rágjuk szét a szőlő magját!

Ahogyan a legtöbb zöldség és gyümölcs, úgy a szőlő is kifejezetten egészséges, pláne, hogy a héja és a magja is tele van tápanyagokkal, vitaminokkal. A szőlőbogyónak, bár 80 százaléka víz, magas az A-, B-, C-, K-vitamin-, továbbá a kálium-, a szelén-, a biotin-, a vas- és a folsavtartalma. Emellett kiváló mangánforrás és antioxidánsokban is gazdag. Vigyázni kell vele azonban, mert energia- és szénhidráttartalma is jelentős. Fontos: rágjuk meg bátran a szőlőmagot, mert erős antioxidáns hatása miatt az is nagyon egészséges! Csökkenti az ízületi fájdalmakat, jó hatással van a szív- és érrendszerre, oldja a stresszt, és mérsékli az allergiát. Jótékony hatásai miatt a szőlő magjából olaj is készül, ami egészséges kiegészítője lehet bármelyik étkezésnek.

 Kiemelkedő vitamin-, nyomelem- és tápanyagtartalmának köszönhetően a szőlőnek számos szuper tulajdonsága van, amelyek mind hozzájárulnak az egészségünk megőrzéséhez, különösen az esős, őszi időszakban.

A szőlő ugyanis támogatja szervezetünk önvédelmi képességét, véd a fertőzések ellen, és gyulladásgátló hatású. Hatékony méregtelenítő, elősegíti a vérképzést, csökkenti a vérnyomást és a szívinfarktus, valamint a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát. Összességében a szőlő hatékony segítség lehet az egészségügyi problémák, valamint az elhízás, illetve a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának megelőzésében is.

A friss szőlő a legegészségesebb

A nagyszemű, ropogós, édes csemegeszőlők frissen fogyasztva a legegészségesebbek és a legízletesebbek. Ha szeretnénk még csábítóbbá tenni a szőlőfogyasztást, érdemes például a gyümölcssalátában játszani a szőlőszemek színével, de készíthetünk belőlük mininyársakat is. A mininyársak nagyon egyszerűek: fogpiszkálóra vagy koktélpálcára először egy szem szőlőt, majd egy kocka sajtot húzunk, és már készen is vannak a sós-édes ízű finomságok. Kifejezetten édesszájúak a nyársra a szőlő után más gyümölcsöt – almát, körtét – is szúrhatnak fel, és akár egy kevés mézzel is meglocsolhatják. A friss csemegeszőlő különleges ízvilágú saláták egyik összetevője is lehet. Dióval, kéksajtokkal, esetleg pikáns mézes-mustáros öntettel sültek mellé vagy akár önálló fogásként is kitűnő választás!

Különlegességek szőlőből

A fekete vagy kék színű, húsos bogyójú szőlőből igazán finom lekvárt vagy zselét lehet főzni, amelyekkel fánkot, rétest és kelt tésztát is tölthetünk. Különleges csemege az Alföldön népszerű szőlőbefőtt is, amit a megmosott, musttal leöntött szemekből dunsztolással tartósítva készíthetünk.  Ha valami gyorsabb szőlős finomságra vágyunk, főzhetünk a szőlőből hideg levest egy kis tejszínhabbal megbolondítva, de akár a natúr húsokat is feldobhatjuk ízletes szőlőmártással. Ha nemcsak a szőlőszemeket szeretnénk felhasználni, akkor mindenképpen próbáljuk ki a tőtikét vagy a pekmezt!

A tőtike a szőlő leveléből készülő húsos finomság: a levelekbe húsgombócokat töltünk, és a töltött káposztához hasonlóan főzzük készre a laktató ételt. A szőlő levelét emellett a kaccsal és a termővenyigék végén található másodterméssel együtt savanyúságok téli tartósításához is használhatjuk.

A friss szőlőlé, vagyis a must nemcsak zamatos üdítőital, hanem például egy ritka keleti eredetű édesség a pekmez, vagy másnéven mustméz alapanyaga is. A pekmez úgy készül, hogy a mustba birsalma- vagy sütőtökszeleteket teszünk, és addig főzzük együtt, amíg mézsűrűségű, krémes masszát nem kapunk.

A gyógyító szőlőmagolaj

A szőlőmagolaj érett szőlőszemek magvából készül, és linolénsav-tartalmával tűnik ki. Fogyasztása jótékonyan befolyásolja a vér koleszterinszintjét. A hidegsajtolással kinyert szőlőmagolaj gazdag bioaktív, antioxidáns anyagokban, bioflavonokban, telítetlen zsírsavakban, linolsavban (az F-vitamin egyik alkotója), klorofillban, könnyen emészthető és koleszterinmentes.

Kedvező hatásai:

 Megvédi az érrendszert a meszesedéstől, erősíti a vérereket és a hajszálerek falait, ezáltal is csökkentve a trombózisveszélyt. Hatékonyan befolyásolja a vér koleszterin-tartalmát, növeli a “jó” HDL és csökkenti a “rossz” LDL szintjét, megelőzve a szívbetegségek kialakulását és a szívinfarktus előfordulási esélyét. Javítja a látást, megelőzheti a szürkehályog kialakulását.

 Markánsan antioxidáns hatású, védi a sejtek genetikai anyagát a káros hatások ellen, így gátolva meg a rák kialakulásának lehetőségét. A férfiaknál a prosztatára és az impotenciára lehet jó hatású, míg a nőknél a változókor kellemetlen tüneteit enyhítheti. Agyérelmeszesedésben szenvedők emlékezetét javíthatja. Gyulladásgátló hatású, erősíti a szervezetet a stressz ellen. Az öregedési folyamatokat lassítja.

A kozmetikai ipar is előszeretettel használja, mert a bőr simaságát, rugalmasságát biztosítja, megelőzi a korai öregedését, képes a kollagénszöveteket regenerálni, növekedésüket stimulálni, a petyhüdt bőr állapotát javítani. A bőrbe könnyen és gyorsan felszívódik, különösen alkalmas száraz, érett bőr ápolására. Számos előnyös élettani tulajdonsága miatt valamennyi növényi olajfélénél értékesebbnek tartják.

Külsőleg-belsőleg egyaránt alkalmazható:

Belsőleg ajánlott a napi fogyasztás, egy teás vagy egy evőkanállal, de akár hidegkonyhai ételek készítéséhez és főzéshez is alkalmazható. Külsőleg alkalmazva heti 1-2 alkalommal arcra – dekoltázsra használjuk, majd 20 perc múlva mossuk le! A szőlőmagolajos masszázzsal rendkívüli eredmények érhetők el. A hajtöveken alkalmazva regenerálja a hajhagymákat.

Források: hazipatika.com, napidoktor.hu

Képek forrása: pixabay

Legnépszerűbb cikkek