
Miért szeretjük a szőlőt?
A szőlő a kertész legnagyobb büszkesége. Óvja, védi, és figyeli, hogy a legjobb időpontban történjen meg a szüret. Utána pedig a belőle...

A szőlő a kertész legnagyobb büszkesége. Óvja, védi, és figyeli, hogy a legjobb időpontban történjen meg a szüret. Utána pedig a belőle...

Nyulas, német nevén Jois a Fertő tó északi partján fekszik, Nezsider (Neusiedl am See) közelében. Az 1400 lelkes település kedvező...

Ha a szőlőre gondolunk, szinte mindenkinek a bor, a must és a szüret jut eszébe. Pedig a szőlőben sokkal több lehetőség rejlik ennél....

A szőlő mint szupergyümölcs egészségünkre gyakorolt pozitív hatásairól rengeteget hallani, ám az kevésbé ismert, hogy a magjából készült...

A szőlő pozitív hatásait a múlt héten már részleteztük. Ez az ősi gyümölcs azonban nemcsak önmagában fogyasztva gyógyszer, hanem a...

A szőlőt kezdettől fogva szent és isteni növénynek, életfának tekintették. Számtalan színű, ízű, bogyónagyságú fajtája ismert, egy...

A szőlő az egyik legsokoldalúbb növény. Érett szemeiből nemcsak finom bor készíthető, hanem a belőlük kinyert finom olajat és az életerőt...

A szőlővirágzás időszakában friss és bódító illat lengi be az ültetvényeket. Kevesen tudják, hogy a gyümölcsből nemcsak bor, hanem...

Tudtad, hogy San Diego megye első seriffje egy magyar férfi volt, név szerint Haraszthy Ágoston, aki nem mellesleg szőlőskertté varázsolta Kaliforniát és még saját várost is alapított?

Már a palackokban van a 2019-es Irsai Olivér. Az újbor kellemes ízeket és jó beltartalmi értékeket hordoz. A zöldszüret miatt az idei évjárat mennyisége elmarad a szokásostól, azonban a minőségre nem lesz panasz.

Először az Irsai Olivér fürtjei kerülnek a dézsákba – ez a szőlőfajta egyre nagyobb teret hódít meg a soproni dűlőkön is.

Több Sopron környéki községben is régi hagyományai vannak annak, hogy a gazdák a településük szélén gondoznak gyümölcsösöket, például zártkertes gazdálkodásban. Ennek a helyiek és az önkormányzatok egyaránt örülnek, hiszen az ilyen kertekből kiváló minőségű termények és termékek kerülnek ki. A tapasztalat azonban az, hogy ez a gazdálkodási forma egyre népszerűtlenebb – ezért indítja újra támogatási programját az Agrárminisztérium. Az ilyen kerteket gondozó gazdákat Lövőn kiemelten támogatják.

Tavaly korábban érett a szőlő a nagy meleg miatt, idén egy kicsit lemaradt a szokásoshoz képest. A szakemberek szerint azonban a természet megoldja ezt a problémát is, a gazdáknak csak a permetezésre és a szokásos munkálatokra kell egy kicsit jobban odafigyelni a körülmények miatt.

Az Agrárminisztérium – tekintettel az aranyszínű sárgaságot okozó fitoplazma fertőzés magyarországi helyzetére, továbbá a fitoplazmát terjesztő amerikai szőlőkabóca elleni hatékony védekezés érdekében – 2019-ben is vissza nem térítendő támogatást nyújt a szőlőültetvényekben kijuttatott növényvédő szer vételárához. A növény-egészségügyi megelőző támogatás iránti igényüket március 31-ig kell jelezniük az érintetteknek. A tényleges támogatási kérelem legkésőbb augusztus 15-ig nyújtható be.

Térségünk borvidékén is életbe lépett a JÉGER, a mezőgazdaságok területén alkalmazott jégkármentesítő program, amely nagy segítség abban a gazdálkodóknak, hogy a szőlőikben megelőzhető legyen az időjárás okozta jelentős terméskár.

A januári enyhe időjárásban a természet elkezdett magához térni – a február azonban sajnos nem várt fordulatot hozott. Hideg levegő zúdult be hazánkba, a hőmérő higanyszála sokszor -10 C° alá szökött. Sokakban felmerül a kérdés: milyen hatással volt ez a gyümölcsökre és a zöldségekre? A szakértő szerint a helyzet bizonyos növényeknél sajnos meglehetősen drámai.