Gyümölcsös íz és már-már parfümös virágillat – ez jellemzi a 2019-es Irsai Olivért. Ezt a fajtát augusztus elején kezdték szüretelni, és már palackokba is töltötték az idei első újbort. Az idei Irsai Olivérrel elégedettek a gazdák. - Kicsit kevesebbet termett, mint tavaly, viszont nagyon jó beltartalmi értékkel rendelkezik – emelte ki Taschner Kurt borász. - Hozza a fajtára jellemző illatokat és zamatokat, kellemesen fogyasztható fehérbor lett belőle – fűzte hozzá.
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2Fimport%2Fc7%2Fb3%2Ftaschner-szuret-bor-tom-1107_gux_.jpg)
fotó: Griechisch Tamás
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2Fimport%2F43%2F6f%2Fszolo_7z5t.jpg)
A szüret jelenleg is tart a Soproni Borvidéken. A korai érésű fajtákkal már végeztek a gazdák, és mintegy egy hét múlva kezdik szüretelni a középérésű szőlőfajtákat. Sopron ikonikus bora, a kékfrankos csak az utolsók között kerül le a tőkékről. A szakemberek szerint ez a fajta is jó minőségű lesz idén.
-A termés szépnek ígérkezik, a fürtök egészségesek, kiteltek, gyakorlatilag érnek kint a tőkéken. Ha a tavalyi évjáratot nem is tudjuk meghaladni, de szerintem nagyon jó év lesz az idei – tudtuk meg a borásztól.
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2Fimport%2Fe6%2Fa1%2Fszolo4-5316_4ond.jpg)
Az idei szezon várhatóan mennyiségében marad el a múlt esztendő bélitől – ennek oka a zöldszüret. - A gazdák körülbelül kétszáz hektáron éltek a zöldszürettel a borvidékünkön – osztotta meg velünk Taschner Kurt. - Ez gyakorlatilag azt jelentette, hogy még július elején zöld állapotban kellett leszedni a termést, hogy abból már bor ne készülhessen – vázolta fel a borász, aki hozzáfűzte: a minőség tekintetében azonban senkinek sem lehet oka panasza. - Az időjárási anomáliák alapvetően elkerültek minket, tehát jég és szélkárunk sem volt, valamint növényvédelmi szempontból is egy könnyű évet tudhatunk magunk mögött, úgyhogy a legjobban bízok – emelte ki.
Az idei év első újborát a hétvégéi Soproni Szüreten már megkóstolhatják a Várkerületre látogatók.