| 2019. február. 20. | 1 perc olvasás

Vissza nem térítendő támogatás a szőlősgazdáknak

Az Agrárminisztérium – tekintettel az aranyszínű sárgaságot okozó fitoplazma fertőzés magyarországi helyzetére, továbbá a fitoplazmát terjesztő amerikai szőlőkabóca elleni hatékony védekezés érdekében – 2019-ben is vissza nem térítendő támogatást nyújt a szőlőültetvényekben kijuttatott növényvédő szer vételárához. A növény-egészségügyi megelőző támogatás iránti igényüket március 31-ig kell jelezniük az érintetteknek. A tényleges támogatási kérelem legkésőbb augusztus 15-ig nyújtható be.

Az grapevine flavescence dorée (FD) phytoplasma a szőlő egyik legveszélyesebb kórokozója, amely rendkívül súlyos fenyegetést jelent a hazai szőlő- és borágazat számára. A betegség elleni védekezéshez jelenleg nem áll rendelkezésre megfelelő növényvédő szeres eljárás, ugyanakkor van mód az azt terjesztő vektor, az amerikai szőlőkabóca (Scaphoideus titanus) gyérítésére.

Az Agrárminisztérium a korábbi évekhez hasonlóan, idén is vissza nem térítendő támogatást nyújt a szőlőültetvényekben kijuttatott növényvédő szer vételárához.

A növény-egészségügyi megelőzési támogatási igényt az FD fitoplazma fertőzésre nem körülhatárolt területekre, valamint szaporítóanyagra vonatkozóan előzetesen, március 1. és március 31. között kell benyújtani a Magyar Államkincstárhoz, az általa rendszeresített és a honlapján közzétett nyomtatványon. A növényvédő szer csak az igénylést követően vásárolható meg.

A növény-egészségügyi felszámolás támogatását azon szőlőültetvény után lehet kérelmezni, amely körülhatárolt területen található. A növényvédelmi hatóság körülhatárolt területről szóló határozatát a fertőzött terület szerint illetékes önkormányzat hirdetményi úton közli és az odatartozó összes szőlőültetvényre vonatkozik.

A kérelem mindkét támogatási elem esetében a május 1. és július 31. közötti időszakban elvégzett növényvédő szeres védekezést követően, de legkésőbb augusztus 15-ig nyújtható be. A támogatási igényt a megyei kormányhivatalhoz szükséges eljuttatni, a Magyar Államkincstár által rendszeresített és a honlapján közzétett nyomtatványon.

A támogatás mértéke – mindkét támogatási forma esetében – alapvetően a növényvédő szer vételárának 75%-a. Abban az esetben azonban, ha a növényvédő szert a gépi bérmunka-szolgáltatást végző vásárolja meg és juttatja ki, a szolgáltatás ellenértékének 75%-a igényelhető meg. A támogatás mértéke hektáronként legfeljebb 12 000 Ft, de szőlőtermelőnként nem haladhatja meg a 240 000 Ft-ot.

Borítókép: illusztráció; Forrás: internet

Legnépszerűbb cikkek