| 2019. augusztus. 14. | 1 perc olvasás

Elkezdődött a szüret Sopronban!

Először az Irsai Olivér fürtjei kerülnek a dézsákba – ez a szőlőfajta egyre nagyobb teret hódít meg a soproni dűlőkön is.

Az Irsai Olivér szürete a Fertő-parton két héttel később kezdődött, mint tavaly. A sokéves átlagot tekintve az idei ütem elfogadható. Azonban a szőlősgazdák számára ez is okozhatott némi izgalmat – ugyanis ők szeretik a lehető leggyorsabban a pincéjükben tudni a gyümölcsöt. - A gazda számára az a legjobb, ha a szőlőt minél előbb le lehet szedni – emelte ki Taschner Kurt soproni bortermelő, borász. - Hiszen a gyümölcs így nincs kitéve az ősz viszontagságainak, az esetleges hidegnek, vagy éppen a bő csapadéknak és az ebből következő rothadásnak – fűzte hozzá.

Az Irsai Olivér magyar nemesítésű hibrid csemege- és fehérborszőlő fajta, amelyet szakportálokon a „fehér szőlők illatos kishercegének” is neveznek. A fajta a soproni szőlősgazdák körében is egyre népszerűbb. - Amikor kiderült, hogy milyen jó bor készíthető belőle, divatossá vált – világított rá Taschner Kurt. - A soproni termelők is egyre többet telepítenek ebből, most körülbelül 20-30 hektáron lehet Irsai Olivér a borvidékünkön. Jól kiteljesedik itt ez a fajta, a Ranisch - dűlőben kiváló beltartalmi értékű fürtöket tudunk leszüretelni – fejtette ki.

A borásztól megtudtuk: az Irsai Olivér népszerűsége a gazdaságosságában is rejlik. Az ebből készült bort ugyanis érdemes 1-1,5 esztendő alatt elfogyasztani, így hamarabb megfordulhat a rá fordított munka, korábban jöhet az árbevétel, mint a vörösborok esetében – ez utóbbiaknál akár 2-3 év is eltelik, mire megtalálja gazdáját. Különösen igaz ez akkor, ha a vörösbort valaki magasabb minőségben palackozza.

Az Irsai Olivért a Ranisch - dűlőben idén 2-3 nap alatt leszüretelik. Az ebből készült bor mintegy két hét alatt elkészül, így az ínyencek várhatóan már augusztus végén belekóstolhatnak a nedűbe, amelyet a 2019-es esztendő ad az utókornak.

Legnépszerűbb cikkek