Elindult térségünkben is a JÉGER program

Elindult térségünkben is a JÉGER program

  2018. május 3. - www.sopronmedia.hu

Térségünk borvidékén is életbe lépett a JÉGER, a mezőgazdaságok területén alkalmazott jégkármentesítő program, amely nagy segítség abban a gazdálkodóknak, hogy a szőlőikben megelőzhető legyen az időjárás okozta jelentős terméskár.

Jó hír a helyi gazdáknak is, hogy május elejétől országos szinten működésbe lépett a jégkármérséklő rendszer -  azaz a Jéger -  amelynek üzembe állításával jelentős mértékben csökkenhet a szőlészetekben a jegescsapadék által okozott kár. A rendszerről Molnár Tibor borász tájékoztatta portálunkat a fertőbozi szőlőtőkék között.

A rendszer országos kiépítésének – ami 986 talajgenerátort, köztük 222 automata üzemelésű készüléket jelent – 1,8 milliárd forintos költségét a vidékfejlesztési programból finanszírozták és ezentúl a Soproni Borvidéken is igyekszik megóvni a szőlőket. 

A Jéger lényege, hogy az előre jelzett jégesők közeledtekor acetonos ezüstjodidot párologtatnak a levegőbe, ami bekerül a felhőkbe, és megakadályozza, hogy nagyobb méretű jégkristályok alakuljanak ki, majd lezúdulva károkat okozzanak a termésben.

A rendszer térségünkben már a május másodikán jó szolgálatot tett - mondta Molnár Tibor -  hiszen az esti órákban lezúduló jégesőt megelőző risztásnak köszönhetően élesbe kapcsolt és az ágfalvi területen így megmenekülhetettek a tőkék a károktól. 

fotó: Leczovics Zsolt

fotó: Leczovics Zsolt

fotó: Leczovics Zsolt

fotó: Leczovics Zsolt

Kérem, várjon... Kérem, várjon...