| 2021. június. 13. | 4 perc olvasás

Virágzik a szőlő a soproni borvidéken is

A szőlővirágzás időszakában friss és bódító illat lengi be az ültetvényeket. Kevesen tudják, hogy a gyümölcsből nemcsak bor, hanem illatos és finom szörp is készíthető.


Fotó: Fodor Regina

-Borász családba születtem és nőttem fel, tíz évesen azt gondoltam, hogy mindenki tud szőlőt oltani és kacsozni – meséli Horváth József, egy fertőrákosi étterem és borászat tulajdonosa és konyhafőnöke – Természetesen nem szerettem a szőlőbe járni, inkább csavarogtam, motoroztam volna. Amikor eljött a pályaválasztás ideje, tele voltam kérdőjelekkel. Végül a vendéglátás mellett döntöttem. Sok-sok évig dolgoztam benne úgy, hogy nem láttam a szépségét, ezért több helyen próbáltam szerencsét, míg végre elhatároztam: nem a szakmámat változtatom meg, hanem a hozzáállásomat.

1992-ben Józsi a családi házukból kezdte el építeni az éttermét, és két év alatt kész is lett. Minden egyes tárgyban benne van a szíve-lelke: még az asztalok lábául szolgáló fatörzseket is maga vágta ki, a szobrokat saját kezűleg faragta. 

-1994-ben nyílt éttermünkben és borászatunkban is az az alapfilozófia, hogy nem szeretnénk semmiféle elvárásnak megfelelni – folytatja Horváth József. – Nem figyelem, hogy mit igényel a piac, vagy hogy mi a trendi. Egyszerűen csak mindent meghagyok a természetes szépségében, ízében; fontosnak tartom a nyersanyagok tiszteletét, a természet iránti alázatot tükrözi az étlapunk és az italkínálatunk is.

Június a szőlővirágzás hónapja. A szőlészek, borászok alig várják, hogy a szőlőtőkéken a rügyek kipattanjanak és nyílni kezdjenek, felbecsülik, hogy a szezonban milyen termés várható. A virágzatok a tőke hajtásain képződnek, bár különleges évjáratokban a törzsön is megjelenhetnek. Ez akkor fordul elő, amikor az előző évben, a szőlővirágzás időszakában bőséges napfény segítette a kéreg alatt meghúzódó rejtett rügyek termékenységét. A virágzatok fejlődése nincs szoros összefüggésben a rügyfakadással. Ha a rügy gyorsan kifakad, akkor a virágkezdemények még fejletlenek, mert nincs elég idő a kialakulásukhoz. A lassan fakadó rügyekben a virágkezdemények már fejlettebbek, differenciáltabbak. A hajtásnövekedéssel együtt a virágok is május végére, június elejére kifejlődnek, ivaréretté válnak. Megtermékenyülésük után szép fürtű gyümölcsök, rajtuk változatos bogyók fejlődnek. A szőlővirágzás a szőlőnövény legnagyszerűbb életszakasza, ilyenkor minden energiájával a gyümölcsökre összpontosít. Friss és üde illat lengi be a szőlőültetvényeket, a borászok pedig szívesen megmutatják virágzó birtokaikat.

A népi megfigyelés többnyire tömör bölcsességeket tartalmaz, ahogy az a ballada is, melyet Kodály Zoltán a Nyitra-vidéken talált:

A virágok vetélkedése

A búzamezőben

Háromféle virág,

A legelső virág

A szép búzavirág.

 

A második virág

A szép szőlővirág,

A harmadik virág

A szép szekfűvirág.

 

Felele nékiek

A szép búzavirág,

-Szebb vagyok, jobb vagyok

Annyival náladnál,

 

Mert ingemet visznek

Az oltári helyre,

Ott ingem neveznek

Jézus szent testinek.

 

Felele nékiek

A szép szőllővirág:

– Szebb vagyok, jobb vagyok

Annyival náladnál,

 

Mert ingemet visznek

Az oltár szegibe,

Ott ingem neveznek

Jézus szent vérinek.

 

Felel nékiek

A szép szekfűvirág:

– Szebb vagyok, s jobb vagyok

Annyival náladnál,

 

Mert ingem leszednek,

Koszorúba kötnek,

Legények, leányok

Kalapjukba tesznek.


Fotó: Fodor Regina

– Nálunk nincs kóla, Fanta és Sprite, csak frissen facsart gyümölcslevek és szörpök, melyeket természetesen mi magunk készítünk a feleségemmel – folytatja Horváth József. – 27 évvel ezelőtt kezdtünk mindenből szörpöt készíteni, ami illatos és ehető. Van nálunk bodza-, málna-, eper-, sőt ibolya- és rózsaszörp is. Azt viszont kevesen tudják, hogy szőlővirágból is isteni szörpöt lehet előállítani. Mindenfajta szőlőnek más az illata, ennek megfelelően a belőlük készült szörpöknek is. A vadszőlőnek például annyira szerteágazó az illata, hogy az szinte feldolgozhatatlan.


Fotó: Fodor Regina

A szőlővirágból készült szörp elkészítési módja ugyanaz, mint az összes többié: kell hozzá egy alap, majd abba beáztatjuk a virágokat. Ahogy a virágokat is meg szokás ritkítani, hogy gazdagabb legyen a termés, úgy a zöldszüret alkalmával a tőkéket is, hogy jobban beérhessenek a fürtök, ezáltal pedig jobb minőségű bor születhessen. Az ilyenkor levágott fürtöket sem dobják ki, hanem felhasználják: így születik a verjus, azaz zöld lé, ami az éretlen bogyókból préselt levet jelenti, és tökéletesen helyettesíti a citromot.

-A legbüszkébb a fiamra vagyok, Mátéra, aki most 16 éves. Róla kapta a nevét az egyik borom, a Máté Cuvée. Meggyőződésem, hogy a világ legjobb borvidéke a soproni, jó bornak pedig azt tartom, ami azt a területet tükrözi, ahol megszületett.

Címkék: szőlő

Legnépszerűbb cikkek