| 2020. június. 9. | 1 perc olvasás

San Diego megye első seriffje egy magyar férfi volt!

Tudtad, hogy San Diego megye első seriffje egy magyar férfi volt, név szerint Haraszthy Ágoston, aki nem mellesleg szőlőskertté varázsolta Kaliforniát és még saját várost is alapított?

Haraszthy Ágoston Magyarországon született 1812-ben. Eleinte jogi pályára készült, a pozsonyi országgyűlésben pedig olyan nagy magyarokkal is barátságot kötött, mint Wesselényi Miklós és Kossuth Lajos. 1840-ben Amerikába költözött, először Wisconsin államban telepedett le, ahol megalapította Haraszthy-falvát, a ma Sauk City néven ismert várost. Utakat, hidakat, malmot építtetett, támogatta más európai bevándorlók letelepedését, komlótermesztésbe, juhtenyésztésbe fogott, és megalapította a környék első menetrend szerinti gőzhajójáratát is. 

Nagy álma volt, hogy Amerikában meghonosítsa a szőlőt, és európai szintű borokat készítsen, így hát 1848-ban még nyugatabbra, Kaliforniába költözött és szőlős kertté változtatta a tájat.

1849 végére ért San Diegóba. Földet vásárolt az akkor 650 lelket számláló városban, gyümölcsöst ültetett, létrehozta a menetrend szerinti omnibuszjáratokat, istállót és hentesüzletet nyitott, és az ingatlanpiacban is érdekelt lett. Hamarosan nem csak a helyi üzleti életben, de a politikában is hírnevet szerzett. Alig telt el pár hónap megérkezése után, 1850 márciusában San Diego megye első seriffjévé választották. Amikor pedig a település városi rangot nyert, ő lett a város első rendőrfőnöke.

Borítókép: a Haraszthy Ágoston által alapított borászat mai napig logójaként használja felesége családjának ősi címerét. (felvételek forrása: Wikipédia)

Legnépszerűbb cikkek