| 2019. június. 4. | 1 perc olvasás

Ezekkel kell szembenéznie most a soproni szőlősgazdáknak

Tavaly korábban érett a szőlő a nagy meleg miatt, idén egy kicsit lemaradt a szokásoshoz képest. A szakemberek szerint azonban a természet megoldja ezt a problémát is, a gazdáknak csak a permetezésre és a szokásos munkálatokra kell egy kicsit jobban odafigyelni a körülmények miatt.

A hideg és az elmúlt időszakban leesett rengeteg csapadék miatt nagyjából 1-1,5 héttel lemaradt a szőlő fejlődése az ilyenkor szokásoshoz képest. A szakemberek szerint azonban van esély, hogy a gyümölcs is és a munkálatok is utolérjék magukat. - Várjuk a virágzást, elképzelhető, hogy a melegebb dűlőkben ez lassan megkezdődik – emelte ki Taschner Kurt soproni bortermelő, borász. - Most, hogy végre jó idő lett, már tudunk futni a munkák után, ugyanis a talajra végre rá lehet lépni. Ez örvendetes, mivel heteken át nem, vagy csak lopva tudtunk kijutni a szőlőbe – fűzte hozzá.  

 Taschner Kurt soproni bortermelő, borász
Taschner Kurt soproni bortermelő, borász

Tavaly a meleg miatt gyorsabban nőtt a gyümölcs, mint általában, de a szakember szerint a természet mindig behozza a lemaradást. A mostani időjárás miatt azonban más feladatokra is jobban oda kell figyelni, mint általában.

- Nagyon be kell tartani a permetezési fordulókat – világított rá a Taschner Kurt. - Ilyenkor a növény gyorsan fejlődik és egyszerűen kinövi a benne lévő hatóanyagtartalmat. Tehát ameddig gyarapodik, oda kell figyelnünk a szintentartásra – mondta még.

Az idei első permetezésen már túl vannak a gazdák, jelenleg a másodikra készülnek. Utána fogják a szőlők közét is rendbe tenni, hogy ne csak jó legyen a termés, hanem szép látványt is nyújtsanak a szőlős dombok.  

Legnépszerűbb cikkek