| 2018. március. 7. | 2 perc olvasás

Milyen károkat okozott a fagy Sopronban?

A januári enyhe időjárásban a természet elkezdett magához térni – a február azonban sajnos nem várt fordulatot hozott. Hideg levegő zúdult be hazánkba, a hőmérő higanyszála sokszor -10 C° alá szökött. Sokakban felmerül a kérdés: milyen hatással volt ez a gyümölcsökre és a zöldségekre? A szakértő szerint a helyzet bizonyos növényeknél sajnos meglehetősen drámai.

A zöldségekkel kapcsolatban nincs különösebb aggódnivalónk – ezek nem tudtak elfagyni, ugyanis a nagy részüket fóliasátorban nevelik, amíg az időjárás nem teszi lehetővé a kiültetésüket. - Az érzékeny, melegigényes zöldségpalántákat az üvegházon belül még fátyolfóliával is óvjuk a hideg ellen – mondta Horváth Attiláné, a Roth Gyula Iskola tanára. A különös gondoskodásra leginkább a paprikapalántáknak és a paradicsomnak van szüksége.  

Horváth Attiláné, a Roth Gyula Iskola tanára mutatja a zöldségpalántákat, amelyek a fóliasátorban várják a jó időt
Horváth Attiláné, a Roth Gyula Iskola tanára mutatja a zöldségpalántákat, amelyek a fóliasátorban várják a jó időt

 A fűtetlen fóliasátorban nődögélnek olyan növények is, amelyeknek holmi mínuszok meg sem kottyannak. - A spenótok szépen átvészelték ezt a telet – hangsúlyozta örömtelien Horváth Attiláné, majd hozzáfűzte: a zöldségekkel összességében még télvíz idején, a fagyok kereszttűzében is meglehetősen könnyű dolga van a szakembereknek. - A zöldségnövényeket sokkal könnyebb megvédeni a hidegtől, mivel nem évelő növények, nem számít, hogyan alakult az időjárás, ugyanis ráérünk akkor kiültetni őket, amikor a hőmérséklet megfelelő nekik – ecsetelte a tanár.

Egyes gyümölcsfajták rügyei nagyon megszenvedték a fagyokat
Egyes gyümölcsfajták rügyei nagyon megszenvedték a fagyokat

 A gyümölcsökkel azonban egészen más a helyzet – bizonyos fajták a januári jó idő miatt viszonylag hamar abbahagyták a mély nyugalmukat, elkezdődött bennük egyfajta keringés, amelynek következtében a rügyek megduzzadtak. Ezek roppant mód megsínylették a nemrégiben beköszöntő kemény téli időszakot. - A később virágzó növények, nem szenvedtek fagykárt, viszont azokat, amelyek korábban bontják szirmaikat, sajnos megviselte a zord időjárás – ismertette a szomorkás helyzetet Horváth Attiláné. A tavasz elejébe is belemaró fagyokat a barackfák sínylették meg a legjobban – a kajszibaracknál a vizsgált területen a rügyek 80-90 %-a károsult -, de a szeszélyes időjárás a szőlőben is okozott károkat. Utóbbiban nem nagymértékű az elfagyás mértéke, körülbelül a 10-30 %-os értékek között mozoghat a terület fekvésétől és fajtól függően. Öröm az ürömben, hogy az almafák nem szenvedték meg a farkasordító hideget.

Legnépszerűbb cikkek