| 2025. szeptember. 27. | 3 perc olvasás

Miért szeretjük a szőlőt?

A szőlő a kertész legnagyobb büszkesége. Óvja, védi, és figyeli, hogy a legjobb időpontban történjen meg a szüret. Utána pedig a belőle készített bor dobogtatja meg a szívét, és kíváncsian várja a róla alkotott véleményeket. Azonban a szőlőből nem csak bor és must készülhet.

Van valami egészen varázslatos, ami kiváló húsok mellé, de a vajaskalácsot is feldobja. Érdemes hát megismerni ezt a csodálatos gyümölcsöt, és minden új oldalát kihasználva csodás ízélményeket szerezni magunknak és szeretteinknek. Különösen azért, mert a szőlő igazán finom és egészséges is. Az ízét pedig el tudjuk tenni azokra az időszakokra is, amikor frissen már nem áll rendelkezésünkre.

 

Hogyan készül a szőlőlekvár?

A szőlő nagyon finom csak úgy magában fogyasztva, esetleg friss kenyérrel, de a belőle készült szőlőlé is igazán közkedvelt. A legtöbben azonban azért termesztenek szőlőt, hogy saját bort készíthessenek belőle. Viszont ha tehetjük, tegyünk el néhány fürtöt, és készítsünk belőle valami csodás különlegességet. A szőlőből készült lekvár desszertként és húsok mellé is megállja a helyét.

A szőlőlekvárhoz a legjobb, ha sötét színű, illatos fajtát választunk, így a legjobb az Izabella és az Othello, de egészen biztosan nagyon finom lesz más fajtából is. 3 kg szőlőhöz szükségünk lesz 1 csésze vízre, a szőlő édességéhez mérten egy csésze cukorra, 1/4 csészényi citromlére és pektinre. Alaposan mossuk meg a szőlőt, majd szedjük le a szemeket, és tegyük lábasba! Öntsük rá a vizet, és forraljuk fel kevergetés mellett! A forrás után vegyük lejjebb a hőmérsékletet, és főzzük még 45 percig, majd nyomkodjuk szét az egészben maradt szőlőszemeket! Nagy lyukú szitán passzírozzuk át, hogy ne maradjon benne mag vagy héj! Ezután a kapott masszát tegyük fel újra melegedni, adjuk hozzá a cukrot, a citromlevet és a pektint, majd forraljuk fel, és kevergetés mellett főzzük még 5 percig! Tegyük steril üvegekbe, és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

Ezért szeretjük a szőlőt

A szőlő termesztésének és fogyasztásának ideje szinte egyidős a civilizációval.

 A világon közel 9000 szőlőfajtát termesztenek, hazánkban is nagyon sok őshonos fajta terem, mint például a furmint, a kékfrankos vagy az olaszrizling.

1. Nem véletlenül szeretjük annyian, hiszen gyümölcsként, gyümölcsléként, borként és mazsolaként is nagyon finom, ráadásul nagyon egészséges is.

2. Magas az E-, B1- és B5-vitamin tartalma, de gazdag szőlőcukorban és rostban is. Káliumtartama miatt kiváló vízhajtó, és a premenstruációs tüneteket is csökkenti. Magas antioxidánstartalma van, emiatt erős a gyulladáscsökkentő hatása.

3. Sajnos a cukorbetegek számára magas cukortartalma miatt nem ajánlott.

4. A szőlő külsőleg és belsőleg is igazi csodagyümölcs, hiszen segít a bőr fiatalságának, hidratáltságának megőrzésében is.

5. A szőlőcukorra minden vizsgahelyzetben számíthatunk. A sejtek legfontosabb tápanyaga, egy egyszerű szénhidrát, amely szinte azonnal felszívódik. Fokozza az állóképességet, és az agyunk számára is kitűnő energiaforrás, de ez nem minden, hiszen a kedélyállapotot is javítja.

Javában tart a szüret!

A szőlőtőke május végén kezdi nyitogatni csodálatos illatú virágait. A megporzásuk után ezekből fejlődnek a fürtök. A szőlőszemekben jelentős mennyiségű szőlőcukor (glükóz) és gyümölcscukor (fruktóz) keletkezik. A bogyóhúsban ezen kívül borkősav, almasav, citromsav, borostyánkősav is létrejön. A sokunk által várt érés akkor fejeződik be, amikor a bogyóba már nem jut több cukor, ezért eléri a megfelelő alakját, nagyságát és színét.

 Ha nem vagyunk elég fürgék, és nem szüreteljük le időben, akkor vagy megtöppednek a szemek, vagy a darazsak falják fel őket. Azonban a szüretelés időpontját nagyon átgondoltan kell megválasztani, mert a szőlő már nem képes a szedése utáni utóérésre.

A leszedett bogyókban már nem képződik cukor, és a benne lévő sav mennyisége sem csökken a szüretelést követően. De aggodalomra semmi ok, hiszen nem muszáj a tőke összes fürtjét egyszerre szüretelni. Szedjük le mindig azokat a fürtöket, amelyek érettnek tűnnek, hiszen a többi el fog állni a tőkén, megvárva a tökéletes érés elérését. A tőkén lévő fürtök ugyanis nem egyszerre érnek be, hiszen különböző mértékben érte őket a napsütés, ha a tőke tetején vagy alján helyezkednek el. A legkorábbi érésű szőlő a Csabagyöngye, amelyet az Irsai Olivér, a Pannonia kincse és a Favorit követ. Középkorai érésű a Saszla és a Zalagyöngye, későn érő pedig például a Pölöskei muskotály, a Teréz, a Hamburgi Muskotály és az Italia.

Források: agroinform.hu, kovagopince.hu

Képek forrása: istockphoto

Legnépszerűbb cikkek