| 2019. július. 11. | 2 perc olvasás

Lövőn is hisznek a minőségi helyi gyümölcsökben!

Több Sopron környéki községben is régi hagyományai vannak annak, hogy a gazdák a településük szélén gondoznak gyümölcsösöket, például zártkertes gazdálkodásban. Ennek a helyiek és az önkormányzatok egyaránt örülnek, hiszen az ilyen kertekből kiváló minőségű termények és termékek kerülnek ki. A tapasztalat azonban az, hogy ez a gazdálkodási forma egyre népszerűtlenebb – ezért indítja újra támogatási programját az Agrárminisztérium. Az ilyen kerteket gondozó gazdákat Lövőn kiemelten támogatják.

Regényi András megmutatta két hektárnyi szőlőjét Hollósi Gábor polgármesternek és stábunknak. A termelő több, mint 30 évvel ezelőtt kezdett el foglalkozni a gyümölccsel, akkor még szabadidős elfoglaltságként tekintett erre – aztán fokozatosan egyre szélesebbre tolta a szőlője határát.

Hollósi Gábornak, Lövő polgármesterének mutatja szőlőjét Regényi András
Hollósi Gábornak, Lövő polgármesterének mutatja szőlőjét Regényi András

- 600 tőkével kezdtem el ezt a gazdálkodási formát, hobbi szinten, aztán hamar a szívemhez nőtt ez a tevékenység – kezdte így Regényi András. - Miután a rendszerváltással megváltoztak a viszonyok, lehetett fejleszteni, így vásárlás után hozzájutottam további területekhez. Az első évtizedekben munka mellett gazdálkodtam, de most már ez a hivatásom – emelte ki.

A tulajdonos elismeri: a szőlő szigorú gazda, de a gondozása és az e közbeni tapasztalatszerzés nélkül már sem el tudja képzelni az életét – nem is beszélve az örömről, amikor leszüreteli a saját keze munkája nyomán termő fürtöket. Épp ezért tölti el szomorúsággal, hogy a község szélén egyre ritkulnak a gyümölcsösök.  

- Amikor én gyermek voltam, akkor itt nagyon sok volt a művelt szőlő, tele hagyományos gyümölcsfákkal, például igénytelenebb almával, cseresznyével, meggyel és őszibarackkal – emlékezett vissza. - Gyönyörűen műveltek voltak ezek a kertek, de sajnos ahogy a gazdák egyre idősebbek lettek, fokozatosan feladták ezeknek a művelését – tudtuk meg a szőlősgazdától, aki elárulta: ameddig az egészsége jó lesz, addig kitart a birtoka mellett.  

Mint több Sopron környéki kitelepülésen, itt is nagy hagyományai vannak a zártkertes gazdálkodásnak – ezért a település szélén lévő gyümölcsösök fontosak Lövő életében. - Önkormányzatunk nagy gondot fordít ezekre a kertekre, például rendbe hoztuk az ide vezető utat is – emelte ki Hollósi Gábor, Lövő polgármestere. - Ezek a gyümölcsösök értéket teremtenek a települések számára. Igazi kincsek az itt termett gyümölcsök, vagy a belőle készült különlegességek, például a bor és a pálinka. Igyekezzük minél többet támogatni azokat, akik még hisznek ebben a termelési formákban, különböző fejlesztések mellett tanácsadással is. Igyekezzük motiválni a fiatalokat, hogy vegyék át felmenőik hivatását – részletezte.  

A lövőiek szívesen fogyasztják a helyi gazdálkodók termékeit. Azt vallják: ezekben a nem mennyiség-, hanem minőségközpontú portékákba a termelők beleteszik szívüket-lelküket is. Az Agrárminisztérium ezért idén is meghirdette a zártkerti revitalizációs programot, amelyre települési önkormányzatok és ezek konzorciumai pályázhatnak. A vissza nem térítendő keretösszeg 2 milliárd forintot tesz ki. A pályázaton támogatják például a zártkertek, kiskertek megközelítését szolgáló utak javítását, ezek csapadékvíz-elvezetéséhez szükséges fejlesztéseket, karbantartásokat, vízvételi helyek kialakítását, kút és esővízgyűjtő rendszer kiépítését. Támogatást adnak még villamosenergia-ellátáshoz kapcsolódó fejlesztésekre, vadkerítés, vadgazdálkodási és vadvédelmi elemek építésére, gyümölcsfa vagy szőlőtelepítésre.

Legnépszerűbb cikkek