| 2021. január. 6. | 1 perc olvasás

Javában zajlanak a téli munkálatok a Soproni Borvidéken

A Soproni Borvidéken is javában zajlanak a téli munkálatok: elkezdődtek a metszések, a pincékben pedig folynak a fejtések és a házasítások. A gazdák várják a téli fagyokat, melyek segítséget nyújtanak a különböző szőlőbetegségek megelőzésében.

A téli időszakban is számtalan teendő akad a szőlőtökék körül. A Soproni Borvidéken a hagyományokhoz hűen november elejétől kezdődnek el a metszési munkálatok. A szőlő metszése során az öregebb ágak eltávolítását és a termővesszők visszametszését is elvégzik a szakemberek. 

- A szüreti időszak után november elejétől megkezdődtek a metszési műveletek. Az egyik csapat a metszést végzi a többiek pedig a levágott vesszők lehúzását hajtják végre. Az őszi talajmunkákat a szüretet követően elvégeztük, mely során minden második sort meglazítottunk. A növény szempontjából a tartós mínuszok tehát a -5 és 1 fok közötti hőmérséklet a legideálisabb – mondta Molnár Tibor, szőlész-borász.  


Fotó: Fodor Regina

A pincékben jelenleg a fejtések, a házasítások és a borok készre kezelése zajlik. A talajművelés során a gyökerek növekedéséhez és működéséhez szükséges feltételeket teremtik meg a szakemberek. A folyamat következtében a talaj alkalmas lesz a csapadék befogadására. 

- A talajmunka előírás is számunkra hiszen egy integrált növényvédelmi programban veszünk részt. A program egyik mérföldköve, hogy minden második sor művelve legyen. A talajnak a felszínét folyamatosan gondozzuk ,melynek több összetevője van. Az őszi mélylazítás során egy komolyabb fémszerkezettel, akár 50-60 cm-re vagy mélyebbre is lemegyünk a talajba. A talajművelésnél figyelni kell arra, hogy egy kiadósabb eső esetén a csapadék lejusson a gyökerekhez – hangsúlyozta Molnár Tibor, szőlész-borász.  


Fotó: Fodor Regina

A szőlő betegségei közül a lisztharmat és a peronoszpóra okozza a legnagyobb kárt. A fertőzések kialakulását a télies időjárás is befolyásolja. 

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek