| 3 perc olvasás

Miért fogyasszunk bogyós gyümölcsöket?

Tombol a bogyós gyümölcsök szezonja. Mivel elég drágák és gyorsan megromlanak, hajlamos vagyunk lemondani róluk. Íme, néhány érv amellett, hogy miért érdemes mégis megvásárolnunk őket.

Az összes gyümölcs közül a friss bogyósok jelenthetik a termés krémjét. Vitaminok, ásványi anyagok és a betegségekkel szemben védekező tápanyagok legjobb forrásai, amelyek segíthetnek csökkenteni számos, az öregedéssel összefüggő betegség kockázatát.

Áfonya

Az áfonya igazi antioxidánsbomba, mely joghurtokba, smoothie-ba, turmixba és süteményekbe is tehető. Segít csökkenteni a szervezetben lévő gyulladásokat, támogatja a szív egészségét, segít megőrizni az egészséges testsúlyt, és még az agyműködésnek is jót tesz. Az áfonyában található vas, foszfor, kalcium, mangán, cink és K-vitamin hozzájárul ahhoz, hogy csontjaink egészségesek és erősek maradjanak, valamint a gyümölcsben található kalcium, magnézium és kálium a vérnyomást is csökkenti. Az áfonya rost-, kálium-, folsav-, C-vitamin-, B6-vitamin- és fitotápanyag-tartalma segít szív- és érrendszerünk egészségének megőrzésében, valamint védi a sejteket a szabad gyököktől, csökkentve a szervezetben lévő gyulladásokat, és lelassítva számos ráktípus terjedését, illetve megelőzve azok kialakulásukat. Az áfonyafogyasztás lassíthatja kognitív képességeink romlását, a Parkinson-kór kialakulását, és erősíti az immunrendszerünket is.

Egres

Az egres jótékony hatással van az emésztésre, támogatja a vese és a máj egészségét, és a gyulladások ellen is bevethető. Kálium- és antioxidáns-tartalma csökkentheti a szívbetegségek kialakulásának esélyét. Az egres segít redukálni az LDL-koleszterinszintet is, emellett tele van olyan fitonutriensekkel, mint a flavonolok és az antocianinok, melyek stabilizálják a vérnyomást, jótékonyan hatnak az erekre és hozzájárulnak a szívbetegségek megelőzéséhez. Kutatási eredmények szerint a rendszeres egresfogyasztás jelentősen csökkenti a memóriazavarral járó betegségek, például az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát. Emellett a gyümölcs antioxidáns-tartalmának köszönhetően is hatékony lehet az időskori agyi funkciózavarok kialakulása ellen, és mérsékli a stroke kockázatát is. Az egres a vércukorszintre is jótékonyan hat. Magas rosttartalma miatt megakadályozza a hirtelen vércukorszint-emelkedést, és segít a vércukorszint stabilizálásában.

 Az egres klorogénsav-tartalma lassítja a szénhidrátok felszívódását. A benne található folát, a fenolos vegyületek, a C- és az E-vitamin pedig segítenek meggátolni az oxidatív stressz és a gyulladások okozta sejtkárosodásokat.

Málna

A málna segít kordában tartani a vérnyomást és a vércukorszintet, ezáltal hozzájárulva a szív egészségének megőrzéséhez. Ha rendszeresen fogyasztunk málnát, akkor kevesebb az esély a rákos betegségek kialakulására, a málnának ugyanis magas az ellagsavtartalma, ami segít megszabadulni a szabad gyököktől. Ezenkívül rengeteg antioxidánst is tartalmaz, melyek szintén segítenek megakadályozni a daganatok kialakulását.

 Magas C-vitamin- és antioxidáns-tartalmának köszönhetően jótékony hatással van az immunrendszerre, továbbá rendszeres fogyasztása, illetve arcpakolásként való használata is jótékonyan hat a bőrünk egészségére.  

A málna a fogyásban is segít, mivel nagyon sok mangánt és rostot tartalmaz, melyek felgyorsítják az anyagcserét, és hosszabb ideig tartó teltségérzetet biztosítanak.

Ribizli

A ribizli hatásos lehet az izom- és ízületi fájdalmak csökkentésében. Természetes vizelethajtóként is ismert, így sokat segíthet a vesék megtisztításában és tehermentesítésében. Emellett támogatja az immunrendszer működését, és bővelkedik vasban is, mellyel a vérszegénység kialakulását előzhetjük meg. Gazdag flavonoid- és B-vitamin-forrás, melyek segítik a keringési rendszert és a cukorbetegség megelőzését. A ribizli tartalmaz káliumot is, amely a vérnyomás szabályozásához járul hozzá. C-vitamint-tartalma is magas, ezáltal véd a szabad gyökök káros hatása ellen, és támogatja a memória, a tanulási képességek és a kognitív funkciók működését is.

Szeder

A szeder rendkívül gazdag antioxidánsokban: fenolsavak, flavonoidok és flavonolok segítik a szervezetet az ártalmas szabad gyökök elleni küzdelemben. A polifenoloknak köszönhetően a szeder késleltetheti az öregedést. A szeder továbbá védi az ereket és csökkenti a gyomorfekély kialakulásának kockázatát. Tartalmaz mangánt, C- és K-vitamint is, a benne megtalálható oldható és nem oldható rostok pedig nélkülözhetetlenek az emésztőrendszer optimális működéséhez.

 A szeder rendszeres fogyasztása javíthatja a kognitív képességeket, szellemileg frissen tarthat minket, memóriazavarok ellen is kiváló. Emellett jótékony hatással van a bőrre és a szem egészségére is.

Források: agroinform.hu,

Képek forrása: istockphoto

Legnépszerűbb cikkek