A szilva remek kiegészítője a fogyókúrának

A szilva ízében, színében, formájában és elkészítési lehetőségeit tekintve is sokszínű gyümölcs, amelynek áldásos hatásait érdemes kihasználnunk.

Mit érdemes tudnunk a szilváról?

A rózsafélék családjába tartozó gyümölcs már júniusban elkezd érni és egészen október végéig szedhetjük feszes héjú, friss terméseit. A szilván kívül a Prunus nemzetségbe tartoznak még az olyan csonthéjas gyümölcsök, mint az őszibarack, a nektarin, a mandula és a ringló.

Az érése során pirossá, majd lilává alakuló szilva számos formában megtalálható a legtöbb kertben előforduló fákon: találkozhatunk tojásdad, gömbölyű, hosszúkás alakúval, kis és nagy méretben egyaránt. Színe a sötétkéktől egészen a sárga árnyalatokig terjed. Mivel hazánk éghajlata szinte mindenhol megfelelő a szilva termesztéséhez, így nem kell messzire mennünk, ha a magyar szilva valamennyi variációjára kíváncsiak vagyunk.

A szilva jótékony hatásai

A zamatos, húsos, lédús szilva kalóriaszegény, nem tartalmaz telített zsírokat, ám vitaminokban, ásványokban és más olyan összetevőkben gazdag, amelyek hozzájárulnak az egészség fenntartásához.

A szilva köztudottan a székrekedés egyik legjobb ellenszere, ugyanis a benne lévő rostok, a szorbit és a szatén elősegítik az anyagcserét az emésztőrendszerben. A 85 százalékban vízből álló apró gyümölcs kiváló szomjoltó, miközben a héjában található cellulóznak és rostos húsának köszönhetően közismert vizelethajtó. Napi egy-két marék friss vagy aszalt szilva átmozgatja a beleket és a salakanyag kipucolásával méregteleníti a szervezetet. Kiváló székrekedés és aranyér megelőzésére. A gyümölcs enyhe hashajtó hatása miatt kevesebb tápanyag tud felszívódni a belekben, így közvetetten segíti a diétát. A fogyni vágyóknak további segítségére van azzal, hogy megköti a fölös zsírt is, amit így a szervezet nem raktároz el a fehér zsírszövetekben. Napi 20 dkg szilva elfogyasztása jó kiegészítője lehet a fogyókúrás menünek.

Az említett mennyiséggel regeneráló, frissítő, fáradtságűző kúrát is tarthatunk. A szilva ugyanis kifejezetten nyugtató hatású. Emellett valóságos B-vitamin-bomba, már csak azért is, mert e vitaminok legjobban "egymás társaságában" szívódnak föl. Nagyon fontosak az idegrendszer számára, serkentik az agy anyagcseréjét, ezáltal segítik elő a megfelelő gondolkodást, tanulást, a memória működését.

Kutatások szerint az aszalt szilva jelentősen csökkentheti a derékbőségünket – írja a PsyBlog. Egy kísérlet során azok, akik aszalt szilvát fogyasztottak, teltebbnek érezték magukat és egyharmaddal több súlyt is veszítettek, szemben azokkal, akiknek az aszalt gyümölcs nem volt beiktatva az étrendjükbe.

A szilva kiváló C-vitamin-forrás, hatékony antioxidáns, így segíti a szervezetet a gyulladások, a szabadgyökök, így az öregedés elleni harcban is.  A szilva, kiváltképp a mirabella fajtái, értékes forrása az A-vitaminnak és a béta-karotinnak. Az A-vitaminnak jótékony hatása van a látásra, a bőrre és a nyálkahártyák egészségének megőrzésére.

A szilva gazdag olyan ásványi anyagokban, mint a magnézium, a kálium, a vas és a fluorid. A vasnak vörösvérsejtképző hatása van. A kálium a sejtek és a testnedvek fontos összetevője, ami szabályozza a szívverést és a vérnyomást. A gyümölcs K-vitamint is tartalmaz, ami fontos a véralvadáshoz, a csontok fejlődéséhez és az Alzenheimer-kórban szenvedő betegek gyógyításához.

Hogyan fogyasszuk a szilvát?

A csonthéjas magtól megszabadítva aszalható, erjeszthető és nem utolsó sorban nyersen fogyasztva is laktató táplálék. Az aszalt szilvával azonban vigyázzunk, ha diétázunk, mert nagyon magas a cukortartalma!

Szilvalekvár sütőben cukor és tartósítószer nélkül

Hozzávalók: tetszés szerinti mennyiségű szilva, fahéj, szegfűszeg

Elkészítése:

1. A szilvát kimagozzuk.

2. A kezünkkel tovább törjük, nyomorgatjuk a szilvákat, hogy levet engedjenek.

3. Belekeverjük a fűszereket.

4. Egy tepsiben tegyük be a sütőbe. Magas hőmérsékleten (200 fokon, légkeveréssel) várjuk meg, amíg forrni kezd, majd vegyük vissza a hőmérsékletet 100 fokra és hagyjuk magára a lekvárunkat egészen addig, amíg a sűrűségét jónak nem ítéljük. Mindenki eldöntheti, hogy mennyire sűrűre szeretné készíteni. Nem kell félni, a lekvár nem ég le. Ha valaki gázsütőben készíti, akkor a lehető legkisebbre vegye le a lángot és picikét nyissa meg a sütőajtót.

Forrás: egeszsegkalauz.hu, hazipatika.com, bulkshop.hu

Képek forrása: pixabay

Legnépszerűbb cikkek