
Amiért a tökféléket fogyasztani érdemes
A tökfélék családja rendkívül színes és változatos. Különleges "egyéniség" valamennyi fajta. Közéjük tartozik az étkezési tök is, amely...
A tökfélék családja rendkívül színes és változatos. Különleges "egyéniség" valamennyi fajta. Közéjük tartozik az étkezési tök is, amely...
A füge az egyik legegészségesebb gyümölcs. A meleg, napos, védett helyeken, ahol elegendő tápanyaghoz és vízhez jut, az ország egész...
Ha tavasszal virágzó növényeket szeretnénk ültetni a kertünkbe, jobb, ha már szeptember közepén beszerezzük azokat, mert egy héttel...
A szőlő mint szupergyümölcs egészségünkre gyakorolt pozitív hatásairól rengeteget hallani, ám az kevésbé ismert, hogy a magjából készült...
Az iskolakezdéssel járó feszültség nem egyszer komolyan megviseli a gyerekeket, és persze a szülőket is. Ám néhány egyszerű tanácsot...
A paprika egész évben kapható, azonban a legtöbb belőle és a legfinomabbak nyáron szerezhetőek be. Ráadásul a C-vitamin- és a karotinoid-tartalma...
A legősibb tartósítási eljárással, az aszalással az élelmiszerek értékes tápanyagtartalma megőrizhető. Bár kevésbé közismert, a gyümölcsökön...
A paradicsomnak megannyi fajtája létezik, azonban az mindegyikben közös, hogy egészséges, és számtalan formában felhasználható.
Sokunk örömére javában tart a barackszezon. Ha rendszeresen eszünk az ízletes gyümölcsből, azzal nemcsak az ízlelőbimbóinknak, hanem az egészségünknek is jót teszünk. Nézzük meg először azt, hogy a sárgabarack milyen pozitív tulajdonságokkal rendelkezik!
A nyár és a hőség sokáig váratott magára, majd teljes intenzitással tört be, és alaposan megizzasztott bennünket. Felmerül a kérdés, hogy – ha egyáltalán van étvágyunk – mit együnk a forróságban.
Szinte mindenki ismeri az érzést, amikor a strandról hazajövet élesen kirajzolódik a fürdőruhájának a pántja; a bőre vörös és forró, szinte ég a napsütötte felületeken. A napégést jobb elkerülni, de mit tegyünk, ha az óvatosság ellenére mégis bekövetkezik?
Egész évben arra várunk, hogy végre itt legyen a nyár, és a strandon sütkérezhessünk. A bőrünket felforrósító nap azonban a kellemes érzet és a jótékony hatások mellett veszélyeket is rejt. Ám ha ismerjük a helyes fényvédelem titkait, megkímélhetjük magunkat a káros következményektől.
A szünidő, a szabadság a nagy kirándulásokról, a családi nyaralásról és persze sok-sok strandolásról szól. Ám még a legszebb élményt is beárnyékolhatja a napszúrás, a leégés, a fülgyulladás, a gombás fertőzések és egyéb strandbetegségek. Hogy ezeket megelőzzük, érdemes megtennünk néhány óvintézkedést.
Az év legrövidebb éjszakáján, június 24-én a nyári napfordulót ünnepeljük. Régen a tűzgyújtással a Napot segítették a sötétséggel vívott küzdelmében. A mágikus éjjel a varázslatoknak is kedvez: főként a szerelemben és a bőségben.
Naponta akár három liter folyadékra is szüksége van az emberi szervezetnek ahhoz, hogy megfelelően működjön. Nyáron gyakrabban vagyunk szomjasak, mint télen, ám nem mindegy, hogy ilyenkor mit iszunk.
Néhány napja már adtunk néhány tippet arra vonatkozóan, hogy mit tegyünk, ha szép pázsiton szeretnénk lépkedni egész nyáron. A szellőztetés és az öntözés után következzenek a további kerti teendők!
Remek érzés a kertbe kilépve buja, zöld pázsitot érezni a talpunk alatt. De hogyan maradhat egész nyáron át üde és szép a füvünk? Szerencsére nem is olyan nehéz és bonyolult a gyep gondozása, mint azt elsőre hinnénk.
A petúnia (Petunia) a legkedveltebb és a legszebb virágok közé tartozik. Az élénk, tarka, trombita alakú virágok színei és formái elképesztő változatosságot mutatnak, és a növény gondozása sem túl bonyolult feladat.
Úgy tűnik, hogy a tavasz végre megérkezett, bár elég sokat váratott magára. A sok vacogástól elfáradt szervezetünket ideje feltöltenünk vitaminokkal és ásványi anyagokkal, amihez most már a szezonális zöldségek és gyümölcsök is a rendelkezésünkre állnak.
Szinte nincs olyan kert vagy erkély, ahol ne találkoznánk muskátlival. A növény eredetileg Dél-Afrikából származik, de annyira a magyarok szívéhöz nőtt, hogy hajlamosak vagyunk sajátunknak tekinteni.
Május első vasárnapja Magyarországon az édesanyákról szól. Ezen a napon virággal, ajándékkal köszönjük meg a szeretetét annak, aki a világra hozott. De nézzük csak meg, meddig vezethető vissza az anyák megünneplése!
A saját termesztésű gyógy- és fűszernövények aromája utánozhatatlan. Nézzük meg, mire van szükségük a kertben!
Az ecet nemcsak az ételek ízesítésénél vagy a takarításnál tehet jó szolgálatot, hanem egyre több bizonyíték támasztja alá egészségünkre gyakorolt pozitív hatásait is, továbbá hogy hatékony kiegészítő kezelés része lehet különböző betegségek esetében.
Az időjárás ugyan még zord, a tavasz utáni sóvárgásunkat azonban enyhítheti a virágzó hagymás növények csodálatos szín- és illatkavalkádja. Ha már ősszel gondoltunk az előhajtatásukra, akár a kertünkben is megcsodálhatjuk őket, ám akkor se keseredjünk el, ha nem voltunk ennyire előrelátóak, mert a kertészetekben a virágzó hagymások széles palettájából választhatunk. Ezeknek a növényeknek a gondozása rendkívül egyszerű.
Húsvéthétfő a locsolás napja. Eredetének egyházi magyarázata arra a legendára utal, amely szerint a Jézus sírját őrző katonák vízzel öntötték le a feltámadás hírét vivő asszonyokat. Ugyanakkor a víznek tisztító, termékenységvarázsló erőt is tulajdonítottak.
Tavasszal eljön a többi kerti teendővel együtt a palántázás ideje is. Megnézzük, mi kell ahhoz, hogy a magból egészséges növény fejlődhessen ki.
A húsvétot megelőző időszak a legtöbb háztartásban a tavaszi nagytakarításról szól. Talán éppen most érkezett el az ideje annak, hogy megbarátkozzunk a környezetbarát tisztítószerekkel, amelyek nemcsak olcsóbbak, de hatékonyabbak is a vegyszereket tartalmazóaknál.
A tavasz beköszöntével eljött a kerti munkálatok ideje is. A permetezés azok közé a tevékenységek közé tartozik, amit ha időben és jól végzünk el, meghatározhatja udvarunk egész évi állapotát.
Javában tart a nagyböjt időszaka, ami – vallási hovatartozástól függetlenül – remek alkalom arra, hogy egy kicsit jobban odafigyeljünk önmagunkra. A tavasz a megújulás ideje, ami remek alkalmat szolgáltat arra, hogy átalakítsuk – többek között – a táplálkozási szokásainkat.
Ideje elővennünk a metszőollókat. Érdemes utánanéznünk a metszés fortélyainak, a különböző növényfajok ugyanis eltérő metszési módot és időpontot igényelnek.
Teltházas előadást tartott a múlt héten Sipos Bence a Soproni Pedagógusok Művelődési Házában. Fókuszban a történelem címmel eddigi munkáiról és a jövőbeli terveiről beszélt a médiaművész.
Február és március mindig fordulópontot jelent a kertek világában, ugyanis az időjárás még hűvös, de a tavasz már érezteti a közeledtét. A nappalok egyre hosszabbak, a növények pedig újra életre kelnek. Elérkezett az ideje annak, hogy megtervezzük a kertünket.
A szegfűszeg – a fahéjhoz hasonlóan – azok közé a tipikusan téli fűszerek közé tartozik, amelyeket érdemes az év más időszakaiban is használnunk, hiszen nemcsak az illatuk varázsaltos, de a gyógyhatásaik is szinte felsorolhatatlanok.
A növényi olajokat valamilyen növény magjából vagy egyéb részéből nyerik ki. Az egészségünk szempontjából nem mindegy azonban, hogy milyen eljárást alkalmaznak: hideg sajtolást, meleg sajtolást, finomítást vagy egyéb kémiai eljárásokat.
Mikor legyen hideg, ha nem télen? – teszik fel sokan a kérdést. Ennek ellenére a mínuszokat nehezen bírjuk. Megviseli a szervezetünket, és gyakran már alig várjuk, hogy otthon, a meleg falak között egy forró itallal melegítsük fel magunkat.
A fahéj az egyik olyan a jellegzetes karácsonyi fűszerek közül, amelyet az ünnepek elmúltával is érdemes beillesztenünk az étrendünkbe. Nemcsak utánozhatatlan illata, hanem egészségünkre gyakorolt pozitív hatásai miatt is érdemes foglalkoznunk vele.
Télen a szervezetet igénybe veszi a hideg, a napfény hiánya, a bezártság, a különböző közösségekben pedig fokozottan ki van téve különféle kórokozók támadásainak. Ilyenkor létfontosságú az immunrendszert erősítő vitaminok, elsősorban az A-, B-C-, E- és D-vitamin fokozott bevitele.
Új év, új kezdet. A leggyakoribb újévi fogadalmak közé az életmódváltás, a több sport, a tudatosabb táplálkozás és az egészségmegőrzés tartozik. Ám a legtöbben ezeket az elhatározásokat sajnos nem viszik végig.
A mondás szerint: ahány ház, annyi szokás. Magyarországhoz hasonlóan minden országnak megvannak a sajátságos szilveszteri és újévi szokásaik. Az alábbiakban összeválogattuk a legérdekesebbeket.