| 2023. december. 16. | 5 perc olvasás

Karácsonyi kedvencünk: a mikulásvirág

Az adventi és karácsonyi időszak legkedveltebb szobanövényét sokan csak egyetlen szezonra vásárolják, mert virágzásra bírni a következő évben nem egyszerű feladat.

A mikulásvirág (Euphorbia pulcherrima) Mexikóból származik, ahol 3-4 méter magasra is megnőhet, ám hazánkban ennél jóval kisebb méretben találkozhatunk vele. Mediterrán éghajlatú országokban akár ki is ültethető, de ez nálunk az alacsony téli hőmérséklet miatt nem ajánlott.

A mikulásvirág jellemzői

Optimális körülmények között november és február között virágzik.

 Vonzerejét nem is a sárga, szinte észrevehetetlen virágai adják, hanem a színes fellevelei, melyek virágzáskor jelennek meg, és ideális körülmények között 3-4 hónapig mutatósak maradnak. Leveleinek színe egyébként zöld.

Fajtái

Már egészen sokféle mikulásvirágot lehet kapni, melyek a fellevelek színében és méretükben térnek el egymástól. Találunk közöttük pirosat, rózsaszínt, fehéret és vajszínűt is. A növény a kutyatejfélék családjába tartozik. Tejszerű nedve enyhén mérgező, allergiás tüneteket okozhat.

Kiválasztása

A vásárlásnál vizsgáljuk meg alaposan a növényt.

 Ha sárgul, szárad a levele, ne vegyük meg, mert a folyamat sokszor már visszafordíthatatlan. Az is figyeljük meg, hogy nincsenek-e rajta kártevők. Nézzük meg a levelek hátoldalát is! Azért, hogy a növényünk sokáig díszítsen, olyat válasszunk, ami még nem teljesen virágzik, nem hullatja a virágporát.  

A virágport könnyen észrevehetjük a színes felleveleken. Ha nem ajánlják fel az üzletben, hogy selyempapírba csomagolják, kérjük meg rá az eladót, a növény ugyanis kint a hidegben nagyon könnyen megfázik. Ha celofánba van csomagolva, hazaérkezés után rögtön távolítsuk el róla, nehogy a földje bepenészesedjen. A gyökerei is rosszul tűrik a műanyag csomagolást.

Gondozása

Nem a legegyszerűbben nevelhető növények közé tartozik. Figyelnünk kell, mikor hoz új hajtásokat, mivel abban az időszakban bőséges vízellátásra és tápanyag-utánpótlásra szorul. Fényigénye nagy, a tűző napsütést viszont nem jól tűri. Télen minél világosabb helyen van, annál tovább virágzik, és tartja meg színes felleveleit. Nyáron kitehetjük a kertbe vagy az erkélyre, egy közvetlen napfénytől mentes, világos helyre.

Érzékeny a huzatra. Nem érzi jól magát olyan szobában, ahol változó a hőmérséklet. Fűtőtest közelébe se tegyük, mert a száraz levegőt is rosszul viseli. Szeptember végétől május végéig a megfelelő hőmérséklet számára a 16-20 °C. Még az átlagos szobahőmérsékletet, azaz a 21-23 °C-ot is elviseli, de ennél melegebb helyen hamar elpusztul.

Az enyhén savanyú, tőzeges virágföldet kedveli. Tápoldatozása akkor szükséges, amikor új hajtásokat, leveleket hoz. Na és persze, amikor virágzik. Ezekben az időszakokban használjunk hetente általános tápoldatot.

Öntözése

 Akkor kíván sok vizet, amikor friss hajtásokat, leveleket hoz, és amikor virágzik. Ezekben az időszakokban legyen folyamatosan nedves a földje, de ne álljon a táljában a víz. 

Érdemes néhány naponta megvizsgálnunk a növényt. Ha a földje kiszáradt, adjunk neki egy kevés vizet. Öntözése idő- és energiaigényes feladat. Ha nem akarunk vele sokat foglalkozni, hetente egyszer helyezzük a cserepet állott vízzel teli tálba. Maradjon ott, amíg a föld meg nem szívja magát. Ha száraz a levegő az otthonunkban, rakjunk a cserép alátétjébe kavicsokat, és spricceljük meg azokat rendszeresen vízzel. Ezzel a módszerrel növelhetjük ugyanis a növény környezetében a páratartalmat.

Virágoztatása, téli gondozása

Ősszel, a virágzás előtti időszakban szüksége van 12 óra teljes sötétségre. Ez indítja be a rügyképződést. Ezért egy olyan szobát keressünk neki, ami nappal világos, este viszont nincs megvilágítva. Ha ezt nem tudjuk megoldani, szeptembertől a virágbimbók, színes fellevelek kifejlődéséig takarjuk le a növényünket sötétedéstől reggelig például egy kartondobozzal. Így nem fogja zavarni a villanykapcsolgatás. A virágbimbók kifejlődését követően már nincs szüksége a növénynek a teljes, éjszakai sötétségre. Letakarása ilyenkor már felesleges. Ha megfelelően tartjuk, februárig hozza virágait, áprilisig pedig megtartja színes felleveleit.

Gondozása virágzás után

Miután elvirágzott, és ledobta a felleveleit, rázzuk le róla a régi földet, és ültessük át tőzeges virágföldbe. Ezt a későbbiekben elég lesz három évente megismételni. Visszametszése is szükséges ilyenkor. A visszavágást 15 centiméteres magasságban ejtsük meg. Használjunk kesztyűt, hogy elkerüljük a tejnedvvel való érintkezést. A következő két hónap a növény nyugalmi időszaka. Ekkor tartsuk továbbra is hűvös helyen. Pihentetése során ne tápoldatozzuk, és csak mértékkel locsoljuk. Két öntözés között hagyjuk a földjét kiszáradni.

Nevelése nyáron

 Júniustól, mikor már a talajmenti fagyok biztosan nem fenyegetnek, tarthatjuk a növényt a szabadban. Kint a kertben világos, de tűző napsütéstől mentes helyre tegyük.  

Ha nincs kertünk vagy erkélyünk, tarthatjuk a lakásban is. A lehető leghűvösebb, de világos helyet keressük meg neki. Nyáron új leveleket fog hozni. A növekedési időszakban öntözzük bőségesen, hetente egyszer pedig gondoskodjunk a tápanyag-utánpótlásról is. Szeptemberben vigyük be a lakásba.

Betegségei, kártevői

Olykor előfordul, hogy a növény tetves lesz. A gyapjas pajzstetvek a levelek fonákján telepednek meg. Száraz levegő esetén könnyen elszaporodhatnak egyéb kártevők is, például a takácsatkák. Ha észrevesszük a jelenlétüket, mosogatószeres vízzel mossuk le őket a növényről, különös alapossággal a levelek hátoldaláról.

Ha a mikulásvirág levelei fodrosodnak, foltosodnak, talán még a szár is meggörbül, akkor vírusbetegség támadta meg. Megmentése sajnos nem lehetséges.

Az elvirágzás után, a nyugalmi időszakban levélhullásnak lehetünk szemtanúi. Ne ijedjünk meg, a növényünk nem elszáradt, ez természetes jelenség nála. Ha a levele sárgul, az lehet a túlöntözés jele. Ilyenkor hagyjuk kiszáradni a talaját, és ezután mérsékeltebben locsoljuk. Ha télen hullik a levele, akkor valószínűleg a túl meleg környezet a probléma oka.

Szaporítása

Szaporítása történhet földben vagy vízben.

Földben: Az átteleltetett növény erős tavaszi visszavágása után megjelenő friss hajtásokból vágjunk dugványokat. A dugványokat mártsuk bele meleg vízbe pár pillanatra, hogy a tejnedv folyása elálljon. Hagyjuk őket 1-2 napig a levegőn száradni, hogy a vágásfelület begyógyuljon, kiszáradjon. Ezután ültessük a kis növényeket tőzeges virágföld és kavics keverékébe, és tartsuk őket meleg helyen (20-25 °C). Eleinte csak párásítással juttassuk őket nedvességhez, nehogy kirohadjanak. Spriccelgessük langyos vízzel. Ha azt látjuk, hogy elkezdenek fejlődni, átültethetjük őket egyenként nagyobb cserépbe, tőzeges virágföldbe. Helyezzük a cserepeket világos, hűvös (15-18 °C) helyre, és öntözzük a növényeket rendszeresen, de ne álljon alattuk a víz.

Gyökereztetése vízben: A dugványokat tegyük vízzel megtöltött pohárkába (ne lepje el a víz a növényt). Körülbelül három-négy hét múlva megjelennek a kis gyökerek. Ezt követően már elültethetjük őket tőzeges virágföldbe, és keressünk nekik egy hűvös, de világos helyet.

 

Források: fitoland.hu, utakerthez.hu

Képek forrása: pixabay

Legnépszerűbb cikkek