| 2024. április. 13. | 4 perc olvasás

Igyunk sok folyadékot a nyárias melegben!

Testünk több mint 60 százaléka víz, ezért a folyamatos hidratálás elengedhetetlen. A nagy hőségben könnyebben kiszáradunk, emiatt különösen meleg és párás időben, amikor a szokásosnál is többet izzadunk, nagy hangsúlyt kell fektetnünk a folyadékfogyasztásra.

A víz a legoptimálisabb megoldás szomjúságunk csillapítására és a kiszáradás megelőzésére, azonban nem szabad megfeledkeznünk az elvesztett ásványi anyagok pótlásáról sem. A megfelelő hidratálás érdekében sokféle ital között válogathatunk. Az egyik legjobb választás mégis a víz, amely a legjobb szomjoltó, és a testünket is lehűti.

Állítsunk be emlékeztetőt!

A szomjúsággal testünk azt jelzi, hogy kiszáradt, ezért vegyük komolyan! Ha szomjasak vagyunk, akkor azonnal teremtsünk alkalmat az ivásra! Annak érdekében, hogy fedezni tudjuk a napi folyadékszükségletünket, érdemes emlékeztetőt beállítani óránként, hogy ne feledkezzünk el a folyadékpótlásról. Ha elindulunk otthonról, mindig vigyünk magunkkal vizet, és az autónkban is tartsunk egy üveggel! Fontos, hogy mindig lassan igyunk, így nem terheljük feleslegesen a szervezetünket, és nem fázik meg a torkunk sem.

 Ha dehidratáltak vagyunk, az a külsőnkön is meglátszik: bőrünk fakóvá és szárazzá válik. A víz segít a bőr rugalmasságának megőrzésében, és megakadályozza az idő előtti ráncok megjelenését. Szabályozza a testhőmérsékletet, és fenntartja a megfelelő keringést.

A meleg ellen a szervezet párologtatással védekezik. Tévhit, hogy a jéghideg üdítő vagy víz hűti le legjobban a szervezetet nagy kánikula esetén. Szakértők és orvosok kifejezetten ajánlják, hogy a nagy forróságot próbáljuk szobahőmérsékletű folyadékkal leküzdeni, hiszen a túl hideg frissítő túlterhelheti a szervezetet, és akár ájulást is okozhat.

 Ne kizárólag ásványvizet vagy csapvizet fogyasszunk, hiszen a szervezetünk értékes sókat és ásványi anyagokat is veszít a nyári napsütésben, amiket szintén pótolnunk kell.

A nyári melegben azok is gyorsabban kimerülnek, akik rendszeresen edzenek. Ha nagy intenzitású edzést végzünk, vagy tartósan a napon vagyunk, a víz fogyasztása mellett még fontosabb az izzadással elveszített ásványi anyagok pótlása például elektrolitokat tartalmazó sportital formájában. Az alacsony kalóriatartalmú izotóniás italok mellett a kókuszvíz is kitűnő választás az elvesztett nátrium, kálcium, magnézium, klorid és kálium pótlására. Ezek túlzott bevitele azonban szintén káros lehet az egészségünkre. Amennyiben nem kedveljük a sportitalokat, más módon is hozzájuthatunk az ásványi sókhoz. Levesek és zöldséglevek fogyasztásával pótolhatjuk a hiányzó nátriumot és folyadékot. Az aszalt gyümölcsök és az olajos magvak szintén rengeteg nátriumot és káliumot tartalmaznak. Gyümölcsleveket, tejet, limonádékat is készíthetünk akár magunknak, akár kisebb gyermekeinknek.

Maradjunk hidratáltak!

Nagy melegben érdemes kerülni az alkohol, továbbá az olyan koffeintartalmú italok fogyasztását, mint a kávé, a tea. Tartóizkodjunk a cukros üdítőitaloktól is, mivel ezek folyadékot vonnak el a szervezetünktől ahelyett, hogy a testünket hidratálnák. Kerüljük a rostos gyümölcsleveleket is! Ezek egyrészt sok kalóriát tartalmaznak, másrészt megemelik a vér és vizelet glükózszintjét, ami különböző betegségekhez, például diabéteszhez vezethet. Ha mégis felfrissülnénk velük, fogyasszuk őket vízzel hígítva legalább fele-fele arányban. Olyan ételek is segíthetnek nekünk a hidratálásban, amelyek nagy mennyiségű vizet tartalmaznak, ilyen például az uborka, amelynek 95 százaléka víz. A zöldségek közül fogyaszthatunk még karfiolt, paradicsomot, paprikát, jégsalátát, a gyümölcsök közül pedig görögdinnyét, sárgadinnyét vagy epret.

Vizsgáljuk meg a vizeletünket!

A hidratálás mérésének legjobb módja, ha megvizsgáljuk a vizeletünk színét. Minél halványabb és tisztább színű, annál kevesebb folyadékra lesz szükségünk. Ha a vizeletünk sárga, akkor javasolt további folyadék fogyasztása.

A túlfogyasztás is ártalmas

Ugyanakkor az is fontos, hogy ne essünk a túlfogyasztás hibájába sem. A szülők általában tudják, hogy a gyermekek megfelelő folyadékbevitelére figyelniük kell, azonban sok esetben annyira sok vizet adnak a gyermekeiknek, hogy azok aztán nem tudnak megfelelő mennyiségű szilárd táplálékot magukhoz venni. A túlzott folyadékbevitellel akár hiperhidrációt is előidézhetünk, ami a végtagok ödémásodáshoz, fejfájáshoz, tompultsághoz, bágyadtsághoz és akár görcsökhöz is vezethet.

Bizonyos betegségek esetén szintén nagyon szigorúan oda kell figyelnünk az orvosok által meghatározott folyadékbevitel betartására. A szervezet fehérje- és nátriumtartalma szorosan összefügg a víztartalommal. A vesék mint a fölösleges folyadék és salakanyagok eltávolításáért felelős szervek károsodásukkor nem képesek a kellő mennyiségű vizelet kiválasztására, így a szervezetben vízvisszatartás következik be. A vesék feladata, hogy a vizeletet elválasszák a fehérjéktől, vagyis a fölösleges vizet eltávolítsák, ám a fehérjéket visszatartsák. Vesebetegség esetén azonban a szerv nem képes lépést tartani a víz leadásával, így komoly szövődményeket okozhat a nem megfelelő vízbevitel. Dialízis kezelésben részt vevők számára pont emiatt nagyon szigorú nyári folyadékbevitel engedélyezett csak. Hasonló helyzet áll elő bizonyos szívbetegségek esetén, ahol a szervezetnek többletterhelést jelent a túlzott vízbevitel. Fontos tehát, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékot vigyünk be szervezetünkbe nyáron, külön figyelemmel a változatosságra és annak hőmérsékletre. Általános tanácsként érdemes elkerülni a legnagyobb kánikulát, a közvetlen napsütést, illetve a legmelegebb időszakokban a szabadtéri mozgást is.

Források: avizertek.hu, benu.hu

Képek forrása: pixabay

Legnépszerűbb cikkek