/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2F2023%252011%2520november%2FR%25C3%25A9ka%2FGy%25C3%25B3gyn%25C3%25B6v%25C3%25A9nyek%2Fbor%25C3%25ADt%25C3%25B3.jpg)
Kakukkfű az immunrendszer védelmében
A kakukkfű nemcsak a konyhában tesz jó szolgálatot, hanem akkor is, ha megfázásról van szó. Fertőtlenítő, immunerősítő tea készíthető belőle, mely egyúttal javítja a vérkeringést, és a vérszegénység remek ellenszerének is bizonyul. Köhögés, torokfájás, orrdugulás ellen is bevethető, inhalálás után pedig nyákoldó, köptető hatásait élvezhetjük.
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2F2023%252011%2520november%2FR%25C3%25A9ka%2FGy%25C3%25B3gyn%25C3%25B6v%25C3%25A9nyek%2Fkakukkf%25C5%25B1.jpg)
Csipkebogyó tele C-vitaminnal
A csipkebogyó sok C-vitamint tartalmaz. Ahhoz azonban, hogy az meg is maradjon a teában, hideg kivonatot kell készítenünk belőle. Tegyük az alapanyagot körülbelül négy órára hideg vízbe, majd fogyasszuk el.
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2F2023%252011%2520november%2FR%25C3%25A9ka%2FGy%25C3%25B3gyn%25C3%25B6v%25C3%25A9nyek%2Fistockphoto-157679472-612x612.jpg)
Gyömbértea, a baktériumok méltó ellenfele
A gyömbér a távol-keleti konyha kedvelt fűszernövénye, de nem csak főzéshez érdemes használni. A gyömbér felszeletelve vagy lereszelve kitűnő teaalapanyag. Erősíti az immunrendszert, jótékony hatással van az emésztésre, és baktérium- és vírusölő tulajdonságai is ismertek. Akár ízesítés nélkül is finom – bár kicsit csípős –, de jól illik hozzá a méz is.
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2F2023%252011%2520november%2FR%25C3%25A9ka%2FGy%25C3%25B3gyn%25C3%25B6v%25C3%25A9nyek%2Fgy%25C3%25B6mb%25C3%25A9r%2520m%25C3%25A9zzel.jpg)
Ha nem akar múlni a köhögés
A megfázással gyakran jár együtt a köhögés. Az sem ritka, hogy hetek múlva sem enyhül, de sok vírusfertőzés is együtt jár az elmulaszthatatlannak tűnő problémával. Mivel rendkívül megnehezíti a mindennapokat, így célszerű hatékony megoldást találni rá.
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2F2023%252011%2520november%2FR%25C3%25A9ka%2FGy%25C3%25B3gyn%25C3%25B6v%25C3%25A9nyek%2Fl%25C3%25A1ndzs%25C3%25A1s.jpg)
A leggyakrabban a lándzsás útifüvet használjuk ilyen esetekben, de ne feledkezzünk el az orvosi kamilláról sem, ami magas nyálkaanyag-tartalma mellett jelentős mennyiségű gyulladáscsökkentő anyagot is tartalmaz. A magas cseranyagtartalmú gyógynövények is hasznosak ilyen helyzetben, mivel hatóanyagaik kicsapják a fehérjéket a gyulladt területen, ezáltal pedig védőréteget képeznek, emellett ráadásul még erős antibakteriális hatást is kifejtenek. Jól használható erre a célra a madárkeserűfű, a párlófű (apróbojtorján) és a vadszeder is.
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2F2023%252011%2520november%2FR%25C3%25A9ka%2FGy%25C3%25B3gyn%25C3%25B6v%25C3%25A9nyek%2Fvadszeder.jpg)
Produktív, tehát köpettel járó köhögés esetén nem cél a köhögés csillapítása. Ilyenkor úgy tehetünk jót a szervezetünkkel, ha segítjük a hurut eltávolítását. Ennek legfontosabb eszköze a bőséges folyadékfogyasztás, amely önmagában is hígítja, könnyebben felköhöghetővé teszi a hurutot. A gyógynövények közül nagy biztonsággal, gyerekeknél is alkalmazhatók a borostyán leveléből készült készítmények, de hasonló hatást érhetünk el a tavaszi kankalinból, az édesgyökérből vagy a szappanfűből készített teák fogyasztásával is.
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2F2023%252011%2520november%2FR%25C3%25A9ka%2FGy%25C3%25B3gyn%25C3%25B6v%25C3%25A9nyek%2F%25C3%25A9desgy%25C3%25B6k%25C3%25A9r.jpg)
Légzéskönnyítő illóolajok
Sok illóolajos gyógynövénynek köptető hatása is van, ezért az előbb felsorolt gyógynövényekkel kombinálva jól alkalmazhatók. Hurutos köhögés esetén főképp a kakukkfűtea vagy -kapszula lehet hasznunkra. Az illóolajok orrdugulás, orrfolyás esetén is hasznosak. A tünetek enyhítésén túl ugyanis antibakteriális hatásuk is van, ezért csökkentik a bakteriális felülfertőződés kialakulásának valószínűségét, így az antibiotikumok szedésének szükségességét is. A borsmenta szintén jó erre a célra, de négy év alatti kisgyermekek esetén kerüljük a használatát, mert légzési nehézségeket okozhat.
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2F2023%252011%2520november%2FR%25C3%25A9ka%2FGy%25C3%25B3gyn%25C3%25B6v%25C3%25A9nyek%2Fborsmenta%25202.jpg)
Ha influenzások vagyunk
Erre a célra kiválóan használható a bodzavirág, amelyek nyálkaanyagai, flavonoidjai és illóolajai is segíthetik a gyógyulást. Fermentált ételek, illetve magas nyálkatartalmú gyógynövények fogyasztásával immunrendszerünk védekezőképességét segíthetjük, ezáltal a betegség lefolyását gyorsíthatjuk, amit számos modern, magas színvonalú klinikai vizsgálat támaszt alá. Ízlés szerint jó szolgálatot tehet ilyenkor a kefír, a joghurt, a savanyú káposzta mint erjesztett ételek, illetve a kasvirág (Echinacea), a lándzsás útifű.
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2F2023%252011%2520november%2FR%25C3%25A9ka%2FGy%25C3%25B3gyn%25C3%25B6v%25C3%25A9nyek%2FEchinacea.jpg)
Lázcsillapítás
A megemelkedett testhőmérséklet segíti a szervezetünket a kórokozók elleni védekezésben, ezért a betegség kezdetén a lázat nem érdemes csillapítanunk, főképp, ha az nem haladja meg a 39 fokot, illetve nem okoz nagyon rossz közérzetet. A hosszú időn keresztül fennálló magas láz azonban levertté teszi az embert, és lassítja a gyógyulási folyamatot. Egyes gyógynövények gyulladáscsökkentő, láz- és fájdalomcsillapító hatóanyagokat is tartalmaznak. Éppen úgy hatnak, ahogy a szintetikus gyógyszerek. Ilyen például a fűzfakéreg és a réti legyezőfű is. Magas láz esetén kiegészítő terápiaként érdemes ezeket is fogyasztanunk.
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2F2023%252011%2520november%2FR%25C3%25A9ka%2FGy%25C3%25B3gyn%25C3%25B6v%25C3%25A9nyek%2Ff%25C5%25B1zfak%25C3%25A9reg.jpg)
Források: almapatika.hu, javallat.hu
Képek forrása: pixabay
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2F2023%252011%2520november%2FR%25C3%25A9ka%2FGy%25C3%25B3gyn%25C3%25B6v%25C3%25A9nyek%2Fistockphoto-184934904-612x612.jpg)