| 4 perc olvasás

Gyógynövényekkel a megfázás ellen

Az őszi-téli hónapokban sokan küzdenek megfázással. Ilyenkor minél korábban szeretnénk újra talpra állni, ennek érdekében pedig természetes gyógymódokkal is kiegészíthetjük a pihenést.

Kakukkfű az immunrendszer védelmében

A kakukkfű nemcsak a konyhában tesz jó szolgálatot, hanem akkor is, ha megfázásról van szó. Fertőtlenítő, immunerősítő tea készíthető belőle, mely egyúttal javítja a vérkeringést, és a vérszegénység remek ellenszerének is bizonyul. Köhögés, torokfájás, orrdugulás ellen is bevethető, inhalálás után pedig nyákoldó, köptető hatásait élvezhetjük.

Csipkebogyó tele C-vitaminnal

A csipkebogyó sok C-vitamint tartalmaz. Ahhoz azonban, hogy az meg is maradjon a teában, hideg kivonatot kell készítenünk belőle. Tegyük az alapanyagot körülbelül négy órára hideg vízbe, majd fogyasszuk el.

Gyömbértea, a baktériumok méltó ellenfele

A gyömbér a távol-keleti konyha kedvelt fűszernövénye, de nem csak főzéshez érdemes használni. A gyömbér felszeletelve vagy lereszelve kitűnő teaalapanyag. Erősíti az immunrendszert, jótékony hatással van az emésztésre, és baktérium- és vírusölő tulajdonságai is ismertek. Akár ízesítés nélkül is finom – bár kicsit csípős –, de jól illik hozzá a méz is.

Ha nem akar múlni a köhögés

A megfázással gyakran jár együtt a köhögés. Az sem ritka, hogy hetek múlva sem enyhül, de sok vírusfertőzés is együtt jár az elmulaszthatatlannak tűnő problémával. Mivel rendkívül megnehezíti a mindennapokat, így célszerű hatékony megoldást találni rá.

 Mielőtt gyógynövényt választunk, először vizsgáljuk meg a kiváltó okot. Ha az a garat és a torok gyulladásából adódik a köhögés, tehát krákogással, torokkaparással, torokfájdalommal jár, akkor olyan gyógynövénykészítményeket érdemes választatunk, amelyek bevonják és helyileg fertőtlenítik a gyulladt területet, egyúttal pedig a köhögési ingert is csökkentik.  

A leggyakrabban a lándzsás útifüvet használjuk ilyen esetekben, de ne feledkezzünk el az orvosi kamilláról sem, ami magas nyálkaanyag-tartalma mellett jelentős mennyiségű gyulladáscsökkentő anyagot is tartalmaz. A magas cseranyagtartalmú gyógynövények is hasznosak ilyen helyzetben, mivel hatóanyagaik kicsapják a fehérjéket a gyulladt területen, ezáltal pedig védőréteget képeznek, emellett ráadásul még erős antibakteriális hatást is kifejtenek. Jól használható erre a célra a madárkeserűfű, a párlófű (apróbojtorján) és a vadszeder is.

Produktív, tehát köpettel járó köhögés esetén nem cél a köhögés csillapítása. Ilyenkor úgy tehetünk jót a szervezetünkkel, ha segítjük a hurut eltávolítását. Ennek legfontosabb eszköze a bőséges folyadékfogyasztás, amely önmagában is hígítja, könnyebben felköhöghetővé teszi a hurutot. A gyógynövények közül nagy biztonsággal, gyerekeknél is alkalmazhatók a borostyán leveléből készült készítmények, de hasonló hatást érhetünk el a tavaszi kankalinból, az édesgyökérből vagy a szappanfűből készített teák fogyasztásával is.

Légzéskönnyítő illóolajok

Sok illóolajos gyógynövénynek köptető hatása is van, ezért az előbb felsorolt gyógynövényekkel kombinálva jól alkalmazhatók. Hurutos köhögés esetén főképp a kakukkfűtea vagy -kapszula lehet hasznunkra. Az illóolajok orrdugulás, orrfolyás esetén is hasznosak. A tünetek enyhítésén túl ugyanis antibakteriális hatásuk is van, ezért csökkentik a bakteriális felülfertőződés kialakulásának valószínűségét, így az antibiotikumok szedésének szükségességét is. A borsmenta szintén jó erre a célra, de négy év alatti kisgyermekek esetén kerüljük a használatát, mert légzési nehézségeket okozhat.

Ha influenzások vagyunk

 Az influenzát a magas láz, a levertség és az erős fejfájás különbözteti meg az egyszerű megfázástól. Gyógynövényekkel a betegség lefolyását is gyorsíthatjuk és a tüneteket is enyhíthetjük. A betegség kialakulásának kezdetén érdemes a lázat folyamatosan fenntartanunk, amihez izzasztó hatású gyógynövényekből készült teát kell fogyasztanunk, és alaposan betakaróznunk.

 Erre a célra kiválóan használható a bodzavirág, amelyek nyálkaanyagai, flavonoidjai és illóolajai is segíthetik a gyógyulást. Fermentált ételek, illetve magas nyálkatartalmú gyógynövények fogyasztásával immunrendszerünk védekezőképességét segíthetjük, ezáltal a betegség lefolyását gyorsíthatjuk, amit számos modern, magas színvonalú klinikai vizsgálat támaszt alá. Ízlés szerint jó szolgálatot tehet ilyenkor a kefír, a joghurt, a savanyú káposzta mint erjesztett ételek, illetve a kasvirág (Echinacea), a lándzsás útifű.

Lázcsillapítás

A megemelkedett testhőmérséklet segíti a szervezetünket a kórokozók elleni védekezésben, ezért a betegség kezdetén a lázat nem érdemes csillapítanunk, főképp, ha az nem haladja meg a 39 fokot, illetve nem okoz nagyon rossz közérzetet. A hosszú időn keresztül fennálló magas láz azonban levertté teszi az embert, és lassítja a gyógyulási folyamatot. Egyes gyógynövények gyulladáscsökkentő, láz- és fájdalomcsillapító hatóanyagokat is tartalmaznak. Éppen úgy hatnak, ahogy a szintetikus gyógyszerek. Ilyen például a fűzfakéreg és a réti legyezőfű is. Magas láz esetén kiegészítő terápiaként érdemes ezeket is fogyasztanunk.

Források: almapatika.hu, javallat.hu

Képek forrása: pixabay

Legnépszerűbb cikkek