Lila, piros, sárga vagy zöld: a szilva több színben is pompázik, és legalább annyiféleképpen felhasználható, ahány árnyalatát ismerjük. A legelterjedtebb gyümölcsként szokás emlegetni, ám sokan inkább folyékony, mint szilárd formában fogyasztják. Pedig milyen sokoldalú finomság!
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2F2025%252008%2520Augusztus%2FR%25C3%25A9ka%2FSzilva%2Fbor%25C3%25ADt%25C3%25B3.jpg)
Eredete
A szilva története egészen régre nyúlik vissza. A Kárpát-medencében is őshonos növény vadon élő fajtákból nemesített változata szinte minden kertben megtalálható. Magyarországon a 14. századtól nemigen létezhetett olyan kert, ahová ne ültettek volna szilvafát. Ezt a jó szokásunkat azóta is tartjuk. Régebben fontos téli elemózsiának számított a gyümölcs, hiszen aszalványként vagy lekvár formájában valódi kalóriabomba volt.
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2F2025%252008%2520Augusztus%2FR%25C3%25A9ka%2FSzilva%2Faszalt.jpg)
Pozitív egészségügyi hatásain túl az is a szilva fogyasztása mellett szól, hogy nem lehet megunni, hiszen rengeteg fajtája ismert a világban és itthon is. Az Európában ismert szilvafajták közel 2000 éve megtalálhatók a kontinensen. Itthon az egyik legelterjedtebb fajta a besztercei szilva, amelyből lekvárt és aszalt gyümölcsöt készítenek. Vadon, útszéleken találkozhatunk a népiesen „fosóka” szilvának nevezett gyümölccsel. Friss fogyasztásra a ringlót ajánlják.
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2F2025%252008%2520Augusztus%2FR%25C3%25A9ka%2FSzilva%2Fringl%25C3%25B3.jpg)
Szilva a kertben
A gyümölcsfák szerencsére nagy népszerűségnek örvendenek. Ez alól a szilva sem kivétel gazdag fajtaválasztéka, különleges íze és sokoldalú felhasználhatósága miatt. Nyár végén, ősz legelején az egészséges fák roskadásig megtelnek terméssel.
Mint a legtöbb gyümölcsfa, a szilva is ápolást igényel, de ez a sok fény és a bőséges víz biztosításában szinte ki is merül. Öntözni főként virágzáskor és termésnövekedéskor szükséges. Emellett érdemes gazdagon trágyázni és a fő ágakat alátámasztani, hogy elbírják a sok gyümölcsöt. Ültetni ősszel érdemes, de akár tavasszal is földbe tehetjük a kiválasztott csemetét. Ne feledkezzünk meg a rendszeres metszésről sem, ezenkívül itthon a legtöbb kertészetben tavasszal lemosó permetezést alkalmaznak.
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2F2025%252008%2520Augusztus%2FR%25C3%25A9ka%2FSzilva%2Fpermetez%25C3%25A9s%2520j%25C3%25B3.jpg)
Így vásároljunk szilvát!
Ha nem szeretnénk, vagy nincs lehetőségünk szilvafát ültetni, a piacokon nyár végén rengeteg szilvaféle között válogathatunk. Vásárláskor figyeljünk oda arra, hogy mindig feszes héjú gyümölcsöt válasszunk! Ne legyen a szilván sok ragacs vagy levél! A vásárlást követően a szilvát egy hétig nyugodtan tárolhatjuk a hűtőben, de érdemes mielőbb feldolgozni vagy elfogyasztani.
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2F2025%252008%2520Augusztus%2FR%25C3%25A9ka%2FSzilva%2Fistockphoto-1351336831-612x612.jpg)
Megannyi finomság készülhet a gyümölcsből
A szilva hazánkban főzve, sütve, lekvárként nagyon népszerű gyümölcs. Frissen, nyersen ritkábban fogyasztjuk, mint feldolgozott formában, pedig érdemes lenne.
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2F2025%252008%2520Augusztus%2FR%25C3%25A9ka%2FSzilva%2Fistockphoto-157682002-612x612.jpg)
A szilvát legtöbbször sütikhez használjuk, vagy lekvárt főzünk belőle, azonban ezeken kívül is van benne potenciál bőven. Tehetjük például nyersen vagy aszalva salátákba, de egy pikáns szilvacsatni akár egy sajttálnak is tökéletes kiegészítője lehet.
Nyár végén, ősz elején, amikor a szilva szezonja összeér a paradicsoméval, ketchupot is főzhetünk belőle, erősebb fűszerezéssel pedig barbecue-szószt készíthetünk, amely akár már a karácsonyi gasztroajándékok listáját is erősítheti. Az elkészült szósszal zöldségeket (például sütőben sült karfiolt), tofut, tempeh-t (erjesztett szójababból vagy fermentált gabonából készült húspótlót) pácolhatunk. Sütőben sütve kardamommal, fahéjjal ízesítve melengető szósz készülhet belőle, melyet őszi, téli reggeleken zabkására, tejberizsre tehetünk. Turmixolva le is fagyaszthatjuk, a mélyhűtőből előkapva, növényi tejszínnel felmelegítve desszertnek is beillő levest főzhetünk belőle nagyjából 10 perc alatt.
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2F2025%252008%2520Augusztus%2FR%25C3%25A9ka%2FSzilva%2Flekv%25C3%25A1r%25202.jpg)
Szilvalekvár sütőben elkészítve
A szilvalekvár készítése valaha a háziasszonyok egynapos munkája volt. Szabadban, üstben főzték a szilvalekvárt, a víztartalom párolgása a lassú tűz mellett időigényes munka volt. Ma már tepsiben vagy lábasban tehetjük a szilvát sütőbe, és alacsony, egyenletes hőmérsékleten, szinte kavargatás nélkül főzhetünk szilvalekvárt.
Recept
Hozzávalók:
4.5 kg szilva
20 dkg gyümölcscukor
1 db vanília
1 tk fahéj
1 kávéskanál szegfűszeg
1 citromból nyert citromlé
1 citromból nyert citromhéj
3 cm gyömbér
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2F2025%252008%2520Augusztus%2FR%25C3%25A9ka%2FSzilva%2Fistockphoto-2169830700-612x612.jpg)
Elkészítés
A szilvát alaposan, többször, folyóvíz alatt átmossuk, a szárát leszedjük, kimagozzuk, a gyümölcsöt nagy, csak erre a célra használt edénybe tesszük.
Hozzáadjuk a cukrot, a fűszereket, a citromot, és lefedve 150 fokos sütőben hőlégkeverésen egy órát rotyogtatjuk, majd levesszük a tetőt, és időnként megkeverve addig sütjük, amíg alaposan besűrűsödik (még kb. 2 óra).
A lekvárt fertőtlenített üvegekbe színültig rakjuk, lefedjük, száraz dunsztba téve hagyjuk kihűlni.
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2F2025%252008%2520Augusztus%2FR%25C3%25A9ka%2FSzilva%2Flekv%25C3%25A1r%25203.jpg)
Források: greendex.hu, nosalty.hu, vitalap.hu
Képek forrása: istockphoto
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2F2025%252008%2520Augusztus%2FR%25C3%25A9ka%2FSzilva%2Flekv%25C3%25A1r.jpg)