A birsalma többek között a megfázás hatékony ellenszere

A legrégebbi gyümölcsként számon tartott birsalma fanyar íze miatt nem tartozik a kedvenc téli eledeleink közé, pedig jól elkészítve nemcsak finom, hanem rendkívül egészséges is.

A birs a rózsafélék családjába tartozik csakúgy, mint a barack, a meggy és a körte. A meleg éghajlatot kedveli; őshazája Iránban, Örményországban található. A bírsalmafa akár hat méteresre is megnőhet, termése pedig éretlenül zöld és piheszőrrel rendelkezik, amit ledörzsölnek, és amikor aranysárga lesz, akkor szüretelik le. A birs jótékony hatásaira már az ókorban felfigyeltek: a rómaiak és a görögök is tisztában voltak azzal, hogy a birsalma segít megelőzni egyes betegségeket, míg egészen a középkorig potencianövelő „szerként” is nagy népszerűségnek örvendett. Nem véletlenül, hiszen Vénusz szent gyümölcsének tartották.

Igazi vitaminbomba

A birs sokkal több vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, mint az alma. Jelentős mennyiségben található benne A-, B3-, B6-, B9-, C- vitamin, kalcium, vas, magnézium, foszfor, kálium és nátrium.

A vírusok nagy ellenfele

A jelenlegi megfázásos időszakban érdemes tudni, hogy a birsnek erős vírus- és baktériumölő hatása van, ráadásul nagyon magas C-vitamin-tartalma erősíti az immunrendszert, javítja az általános egészségi állapotot. Segítségével a nátha, a megfázás és az influenza biztosan nem vesz le a lábunkról. Hozzájárul a légúti megbetegedések, a hörghurut és a tüdőgyulladás kezeléséhez, hajdanán a tuberkolózis kezdeti szakaszában a birsalma fogyasztása számított szinte az egyetlen hatékony gyógymódnak. Kutatások bizonyították, hogy a birsalma elősegíti a vírusos betegségekből való felgyógyulást, enyhíti a lázat, a megfázás tüneteit, mint ahogy hatékony gyógymód a különböző baktériumok okozta betegségek leküzdésében is. Bár a legtöbb C-vitamin a nyers gyümölcsben van, de ebben a finomságban még feldolgozott formában is jelentős mennyiség marad. Allergiaellenes tulajdonságokkal is rendelkezik, a gyümölcsből vagy a magból készült kivonat segítségével jól kezelhető a bőrgyulladás.

Köptető hatása van

Köhögés vagy angina esetén a birsalma köptető hatással bír. Forró vízbe reszeljünk egy birsalmát és azonnal segítséget nyújt.

Megszüntetheti a hólyaghurutot

A birsalma leve vízhajtó hatású, ami fertőtlenít.

A fogyókúra támogatója

Talán az összes gyümölcs közül a birsalmának a legmagasabb a pektintartalma. A pektin színtiszta élelmi rost, ami vízzel keveredve sűrű, zselés anyagot képez. Ennek köszönhetően gondoskodik az emésztőrendszer egészséges működéséről, emellett a fogyókúrában is nagy segítségünkre lehet, ugyanis a gyomorba kerülve magába szívja a vizet, így megnövekszik a térfogata, és teltségérzetet okoz. Fokozza az emésztést, elősegíti a hasznos tápanyagok felszívódását. Mivel pektintartalma közvetlenül a héj alatt található, felhasználáskor nem érdemes meghámozni a birsalmát. Az sem elhanyagolható, hogy a gyümölcs energiatartalma rendkívül alacsony.

Az egyik legjobb méregtelenítő

A bélbe kerülve védőréteget képez a nyálkahártyán, ennek köszönhetően a méreganyagok azon nem tudnak megtapadni. Eltávolítja a bélrendszerben felgyülemlett toxikus anyagokat, köztük a nehézfémeket. Alaposan kitisztítja a beleket, ugyanis a bekerülő káros anyagokat megköti és elősegíti azok kiürülését. Gyomorfekély esetén érdemes kúraszerűen fogyasztani. Mézzel összekeverve enyhítheti a vastagbélgyulladás és a bélfertőzés tüneteit. Vastagbélgyulladás esetén a birsalma magjai is óriási segítséget nyújthatnak. 20 gramm birsmagot főzzünk meg 2 dl vízben! Ha elpárolgot a folyadék fele, vegyük le e tűzről, hagyjuk kihűlni és két adagban fogyasszuk el. Szintén a pektin hatására a birsalma lassítja a cukor felszívódását, így a cukorbetegség kezelésében is a segítségünkre lehet. A felesleges salakanyagok kiürítésére javasolt a birsalmatea rendszeres fogyasztása is. A birsszirupot aranyér kezelésére is ajánlják. A gyümölcs méregtelenítő hatása révén csökkentheti az ízületi fájdalmakat és enyhítheti a reumát is.

A szív támogatója

Mivel akadályozza az epesavak visszaszívódását és ösztönzi az újratermelődésüket – ehhez koleszterinre van szükség –, a birsalma csökkenti a káros LDL koleszterin mennyiségét, egyúttal megemeli a jótékony HDL koleszterin szintjét. Ezáltal mérsékli a szív- és érrendszeri megbetegedések, így az érelmeszesedés, az agyvérzés és a szívinfarktus kockázatát. Magas magnézium- és káliumtartalma miatt a birs segíthet vérnyomásproblémák esetén, mint ahogy a szívműködés szabályozásában is.  

Nyugtató hatású

Jelentős mennyiségű antioxidánsainak nyugtató hatása van a szervezetünkre, segít leküzdeni a stresszt és annak hatásait, enyhíti a szorongást, nyugtatja az idegrendszert, emellett lassítja az öregedési folyamatokat.

Csökkentheti a fáradtságérzetet

A birsalma gazdag vasban, ami ösztönzi a vörös vérsejtek képződését, mézzel és sárgarépa-reszelékkel kiegészítve évezredek óta alkalmazzák vérszegény gyerekek kezelésére. A legtöbb estben a vashiány áll az állandó fáradtság, levertség hátterében is. Jelei lehetnek a sápadt bőr, a kirepedezett száj, a töredezett köröm és haj is. A birsalma vastartalma igen magas, mint ahogy C-vitamin-tartalma is, ami elősegíti a vas hasznosulását, így természetes úton juthatunk hozzá ehhez a rendkívül fontos ásványi anyaghoz. Ez főként nők esetében nagyon fontos, hiszen a menstruáció alatt sok vasat veszít a szervezet, amit érdemes pótolni. A birs görcsoldó hatása révén akár a menstruációs fájdalmakat is enyhítheti.

Mit használnak még fel a termésén kívül?

Nemcsak a birs termését használják a gyógyításban, hanem a kérgét, a leveleit és a magját is. A mag nyálkatartalma nagyon magas, ezért lágyító, puhító és gyulladáscsökkentő hatása van. Köhögéskor, hörgőgyulladás vagy hasmenés esetén kiváló.

Azoknak, akik túlzottan gyengének érzik magukat, légzési vagy szívproblémákat észlelnek, kifejezetten áldásos lehet napi egy pohárnyi, frissen préselt birsalmalé fogyasztása legalább 30 napon keresztül. A birsalma rostjai gyorsítják az anyagcserét, ezzel járulnak hozzá a fogyókúra sikeréhez, valamint segítenek elkerülni a bélrendszer gyulladásos és rákos megbetegedéseit. A birs egészségvédő hatásai frissen és éhgyomorra fogyasztva aknázhatók ki a legjobban. Ha reggel rágcsáljuk el, jó hatással van a fogakra és az ínyre, külsőleg alkalmazva fokozza a bőr feszességét és rugalmasságát. Ha nincs étvágyunk, próbáljuk ki a birsalmát, ami szinte biztosan meghozza a kedvünket a falatozáshoz.

Források: gyogyaszvilag.hu, mindmegette.hu, vitalitas-magazin.hu

Képek forrása: istockphoto.com

Legnépszerűbb cikkek