/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2F2025%252007%2520J%25C3%25BAlius%2FR%25C3%25A9ka%2FSzeder%2Fistockphoto-511575043-612x612.jpg)
Mi az a szeder?
A szeder a rózsafélék családjába tartozó bogyós gyümölcs, amelynek csak Európában több mint 2000 faja található. Az egész világon elterjedt a mérsékelt övezeti éghajlatot kedvelő lila gyümölcs. Jótékony hatását már a görögök is felismerték, ugyanis köszvény ellen javallották. Piaci értékeítése csak a 19. században kezdődött meg.
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2F2025%252007%2520J%25C3%25BAlius%2FR%25C3%25A9ka%2FSzeder%2Fistockphoto-2210968513-612x612.jpg)
Hogyan vásároljuk?
A szeder főszezonja júliustól egészen szeptember végéig tart. Az érett szemek megjelenését befolyásolhatja az időjárás: ha már nyár elején berobban a meleg, akkor már június vége felé is lehet szedegetni. A piacok kínálata friss és lédús, de szupermarketekben is hozzájuthatunk. Természetesen a szeder termesztése is opció azoknak, akiknek van lehetőségük szabadföldbe ültetni a szederpalántát. Fagyasztott formában az év minden időszakában fellelhetjük a mélyhűtőspultban, de mi magunk is lefagyaszthatjuk a nyári adag egy részét.
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2F2025%252007%2520J%25C3%25BAlius%2FR%25C3%25A9ka%2FSzeder%2Ffagyasztott.jpg)
Tárolása
Az érett bogyók nyomásra felettébb érzékenyek. A szállításkor megsérülteket selejtezzük ki, mert gyorsan penészednek! Az épeket terítsük szét egy tálcán, és folpakkal letakarva tegyük a hűtőbe! Ha 2-3 napon belül nem tudjuk elfogyasztani vagy felhasználni a készletünket, akkor fagyasszuk le – tasakokba porciózva egy évig eláll. A kiolvasztott szeder ugyan kevésbé feszes, mint a friss, de lekvárnak, kompótnak vagy szósznak így is tökéletes.
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2F2025%252007%2520J%25C3%25BAlius%2FR%25C3%25A9ka%2FSzeder%2Flekv%25C3%25A1r.jpg)
Mire jó a szeder?
A szedernek kimagasló A-, C- és E-vitamin-tartalma van, így nem keveset tesz az ellenálló immunrendszerért. Magas rosttartalmával segíti az emésztést, és székrekedés esetén is jól alkalmazható. Az antocián nevű antioxidáns miatt mérsékli a szabadgyökök káros hatását, ezzel csökkenti a rákos megbetegedések kockázatát. Mindemellett gyulladásgátló, érvédő hatása is van, szabályozza a vérnyomást és segíti az emlékezőképességet. Az ásványi anyagok közül foszfor- és vastartalma említésre méltó.
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2F2025%252007%2520J%25C3%25BAlius%2FR%25C3%25A9ka%2FSzeder%2Ftea.jpg)
Mi készülhet a szederből?
A szeder nyers formában is remek csemege, ráadásul így a legmagasabb vitamin- és ásványianyag-tartalma, de süteményeknek is kedvelt hozzávalója.
Két hűsítő ötlet szederrel
Limonádé és szörp
Hőségben nincs jobb egy házi limonádénál! Tegyünk egy kancsóba 10 dkg szedret, szórjuk meg 1-2 ek. cukorral, nyomkodjuk össze, és facsarjuk rá 2 db lime levét. Hagyjuk állni egy rövid ideig, majd öntsük fel 6 dl behűtött ásványvízzel és 4 dl tonikkal! Végül szűrjük jégkockákra, és díszítsük mentalevéllel, valamint pár szem szederrel!
Ha sok szedrünk van, készítsünk belőle nyersen kevert szörpöt, és fogyasszuk szódával, ásványvízzel hígítva!
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2F2025%252007%2520J%25C3%25BAlius%2FR%25C3%25A9ka%2FSzeder%2Flimon%25C3%25A1d%25C3%25A9.jpg)
Szedres smoothie
Indítsuk a napunkat egy szedres smoothie-val, és vigyünk belőle – nyáron hűtőpalackban – a munkahelyünkre is! 2 adaghoz tegyünk a mélyhűtőbe 25 dkg szedret 20 percre (vagy használjunk fagyasztott gyümölcsöt), majd turmixoljük össze 1 db banánnal, 10 dkg joghurttal, 1 ek. barna cukorral és 2 dl tejjel!
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2F2025%252007%2520J%25C3%25BAlius%2FR%25C3%25A9ka%2FSzeder%2Fsmootie.jpg)
Források: mindmegette.hu, nosalty.hu
Képek forrása: istockphoto
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2F2025%252007%2520J%25C3%25BAlius%2FR%25C3%25A9ka%2FSzeder%2Fbor%25C3%25ADt%25C3%25B3%25202.jpg)