| 2025. július. 27. | 2 perc olvasás

Miért szeretjük a szedret?

A szeder nem a legnépszerűbb bogyós gyümölcs kissé fanyarkás íze miatt, de a húsokat és a süteményeket is nagyon jól kiegészíti, emellett készülhet belőle szörp és pálinka is. Mivel a szederszemekben rengeteg vitamin és ásványi anyag rejlik, ezért megéri belőle minél többet fogyasztani.

Mi az a szeder?

A szeder a rózsafélék családjába tartozó bogyós gyümölcs, amelynek csak Európában több mint 2000 faja található. Az egész világon elterjedt a mérsékelt övezeti éghajlatot kedvelő lila gyümölcs. Jótékony hatását már a görögök is felismerték, ugyanis köszvény ellen javallották. Piaci értékeítése csak a 19. században kezdődött meg.

Hogyan vásároljuk?

A szeder főszezonja júliustól egészen szeptember végéig tart. Az érett szemek megjelenését befolyásolhatja az időjárás: ha már nyár elején berobban a meleg, akkor már június vége felé is lehet szedegetni. A piacok kínálata friss és lédús, de szupermarketekben is hozzájuthatunk. Természetesen a szeder termesztése is opció azoknak, akiknek van lehetőségük szabadföldbe ültetni a szederpalántát. Fagyasztott formában az év minden időszakában fellelhetjük a mélyhűtőspultban, de mi magunk is lefagyaszthatjuk a nyári adag egy részét.

Tárolása

Az érett bogyók nyomásra felettébb érzékenyek. A szállításkor megsérülteket selejtezzük ki, mert gyorsan penészednek! Az épeket terítsük szét egy tálcán, és folpakkal letakarva tegyük a hűtőbe! Ha 2-3 napon belül nem tudjuk elfogyasztani vagy felhasználni a készletünket, akkor fagyasszuk le – tasakokba porciózva egy évig eláll. A kiolvasztott szeder ugyan kevésbé feszes, mint a friss, de lekvárnak, kompótnak vagy szósznak így is tökéletes.

Mire jó a szeder?

A szedernek kimagasló A-, C- és E-vitamin-tartalma van, így nem keveset tesz az ellenálló immunrendszerért. Magas rosttartalmával segíti az emésztést, és székrekedés esetén is jól alkalmazható. Az antocián nevű antioxidáns miatt mérsékli a szabadgyökök káros hatását, ezzel csökkenti a rákos megbetegedések kockázatát. Mindemellett gyulladásgátló, érvédő hatása is van, szabályozza a vérnyomást és segíti az emlékezőképességet. Az ásványi anyagok közül foszfor- és vastartalma említésre méltó.

 A szeder leve nyugtatja a gyomrot, illetve vese- és hólyagpanaszokra is jól alkalmazható. A szederlevélből készült tea vízhajtó hatású, de torok- és szájöblítésre is tökéletes.

Mi készülhet a szederből?

A szeder nyers formában is remek csemege, ráadásul így a legmagasabb vitamin- és ásványianyag-tartalma, de süteményeknek is kedvelt hozzávalója.

Két hűsítő ötlet szederrel

Limonádé és szörp

Hőségben nincs jobb egy házi limonádénál! Tegyünk egy kancsóba 10 dkg szedret, szórjuk meg 1-2 ek. cukorral, nyomkodjuk össze, és facsarjuk rá 2 db lime levét. Hagyjuk állni egy rövid ideig, majd öntsük fel 6 dl behűtött ásványvízzel és 4 dl tonikkal! Végül szűrjük jégkockákra, és díszítsük mentalevéllel, valamint pár szem szederrel!

Ha sok szedrünk van, készítsünk belőle nyersen kevert szörpöt, és fogyasszuk szódával, ásványvízzel hígítva!

Szedres smoothie

Indítsuk a napunkat egy szedres smoothie-val, és vigyünk belőle – nyáron hűtőpalackban – a munkahelyünkre is! 2 adaghoz tegyünk a mélyhűtőbe 25 dkg szedret 20 percre (vagy használjunk fagyasztott gyümölcsöt), majd turmixoljük össze 1 db banánnal, 10 dkg joghurttal, 1 ek. barna cukorral és 2 dl tejjel!

Források: mindmegette.hu, nosalty.hu

Képek forrása: istockphoto

Legnépszerűbb cikkek