| 2022. augusztus. 3. | 3 perc olvasás

A füge szépít és energikussá tesz

Most érik az egyik legédesebb gyümölcsünk, a füge. Sokan csak aszalt változatát ismerik az üzletekből, pedig megterem a kiskertekben is, és nyersen fogyasztva számos pozitív hatást gyakorol a szervezetünkre.

Az ősi kultúrnövényt már a Bibliában is gyakorta említették. Eredetileg Kis-Ázsia, Izrael és Szíria vidékéről származik, de Észak-Afrikában és Európa déli részén is ismerték és használták az emberek. Magyarországra a XIV. században, az Anjou-k idején került, egyes kutatások szerint a törökök hozták magukkal. Manapság török, francia, spanyol földön és Kaliforniában termesztik legnagyobb mennyiségben. Féltrópusi növény, ezért csak napos, meleg, szélvédett helyen terem jól.

A füge felhasználása

Nemcsak önmagában ízletes, számos finomság készíthető belőle: befőtt, bor, pálinka; ételekhez köretként, levesként vagy főzelékként is fogyasztható, sőt salátákba és süteményekbe is keverhető. Ízletes cukrozott gyümölcsként is.

Egyes vidékékeken szokatlan célokra használják. Az olaszok például megpörkölik és őrlik a szárított fügegyümölcsöt és kávét főznek belőle. Az eredeti termővidéken aszalva, koszorúba fűzve és hordóba préselve is tárolják – népételnek számít. Bizonyos kultúrákban a füge levelét is elfogyasztják, mivel nagyon jó hatással van a vércukorszintre és az inzulinháztartásra is. A fügelevél kivonatának fogyasztása cukorbetegek esetében csökkentheti a beadandó inzulin mennyiségét.

A füge jótékony hatásai

A füge csak érett állapotában ízletes, amikor már puha és édes. Ha idő előtt leszedjük, nem is érik tovább. Ügyeljünk arra, hogy nem áll el sokáig, még hűtőszekrényben sem. Magas a cukortartalma, számos hatóanyaga mellett megtalálható benne a kalcium, a kálium, a cink, a magnézium, a nátrium, a karotin, a vas, a foszfor, az A-, a B2 a B6 és az E-vitamin is. Tele van rostokkal, s apró magjai lehetővé teszik a bél számára a könnyű továbbítást, serkenti a gyomorműködést. Ezáltal jó hatással van a májra és az epére is.

Egy szem füge fedezi a napi rostmennyiség-szükségletünk egyötödét. 100 gramm friss gyümölcs 232 milligramm káliumot tartalmaz, ami a napi szükséglet körülbelül 5 százaléka, és segít abban, hogy az izmaink és a szívünk megfelelően működjenek. Ugyanekkora mennyiségben 4,7 mikrogramm K-vitamin is található, ami a napi szükségletünk 5 százalékát fedezi, és segít, hogy vérünk minősége megfelelő legyen.

A kálium hozzájárul a vér savtalanításához, így az egész szervezet felélénkülhet, különösen az egysíkúan táplálkozó emberek esetében. Meghűlés esetén a füge csillapítja a légzőszervekre ható ingereket. A szívverést szabályozza káliumtartalmának köszönhetően, csökkenti a vérnyomást és a vérzékenységet. Savtalanítja a vért, ezáltal élénkíti a szervezetet.

A füge cinktartalma a szaporodószervek működésére van előnyös hatással – a spermák számát növeli, a prosztatapanaszokat pedig enyhíti. Alkalmazzák kiütések, szemölcsök kezelésére, de skorbut ellen is. Az idegeket megnyugtatja. Erőt ad, növeli a koncentrációs képességet. Fügét a fogyókúrázók is bátran fogyaszthatnak, mivel növeli a teltségérzetet és az anyagcserét is támogatja.

A füge édes íze fokozza az endorfin-kiválasztást, nem lehet tőle hízni. Növényi rostjai megszépítik a bőrt. A gyümölcsben található pszoralén típusú vegyület barnító hatású és megelőzi a pigmentációs hibákat okozó bőrbetegségeket is.

A füge híres vágyfokozó - már az arabok is felismerték jótékony hatását. A füge szinte minden vidéken a nemi gyönyörök jelképe. Már Ádám és Éva is fügefalevelet viselt, és az ókori sportolók előszeretettel fogyasztották teljesítményük fokozására.

Édes íze fokozza a "boldogsághormon", az endorfin kiválasztását. Nyitottabbá teszi az embert, oldja a gátlásokat. Romantikus esték elengedhetetlen kelléke.

Források: egeszsegkalauz.hu, hazipatika.com, hillvital.hu

Képek forrása: pixabay

Legnépszerűbb cikkek