/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2F2025%2520okt%25C3%25B3ber%2FR%25C3%25A9ka%2FHomokt%25C3%25B6vis%2Fistockphoto-2058001195-612x612.jpg)
Mivel tápanyagokban és hasznos növényi pigmentekben gazdag, nem véletlen, hogy egyre több áruház polcán megtaláljuk étrendkiegészítő formájában, amiket az immunrendszer erősítésére és a jó közérzet fokozására használnak fel.
A homoktövis tüskés cserje, amin hosszúkás zöld levelek és fanyar, narancssárga bogyók nőnek. A növény Kínában, Oroszországban és Európa északi részein őshonos, de ma már szerte a világon termesztik. A homoktövis bogyóit megközelítőleg 1000 éve használják élelmiszerként és gyógynövényként egyaránt. Amellett, hogy igen hatékony a szívbetegségek kezelésében, a homoktövissel a kínai gyógyászat a májbetegségeket, a lázat, a gyulladásokat, a köhögést, a megfázást, a bőrkiütéseket és a sebeket, illetve a különböző rákos megbetegedéseket is gyógyítja.
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2F2025%2520okt%25C3%25B3ber%2FR%25C3%25A9ka%2FHomokt%25C3%25B6vis%2Fistockphoto-2174351239-612x612.jpg)
Összetevői és hatásai
A homoktövis közel 250 biológiailag aktív anyagot tartalmaz. Ezek közül kiemelkedően magas a C-vitamin-tartalma (2000-2500 mg / 1000 g), ami körülbelül tízszerese a citroménak. Más vitaminok és provitaminok is vannak azonban a gyümölcsben: E-vitamin, azaz tokoferolok, a B-vitamincsalád több tagja, karotinoidok, amik tulajdonképpen az A-vitamin előanyagai, ezen kívül P-, F-, D- és K-vitaminok is. Tartalmaz még értékes omega-zsírsavakat, temérdek ásványi anyagot és nyomelemet (pl. magnézium, cink, réz, szelén, mangán, kálium, kálcium, vas, foszfor, nikkel, bór), antioxidáns hatású flavinokat, flavonoidokat, aminosavakat, cukrokat és szerves savakat.
Hatását közel a teljes szervrendszerre kifejti: antioxidáns, immunrendszer-erősítő, szív- és érvédő, szerepe van a szem megfelelő működésében, a csontnövekedésben, a hámszövetek, a bőr és a nyálkahártya felépítésében, gyulladáscsökkentő, véd a káros UV-sugárzástól, és regeneráló hatású. Bizonyítottan gyógyítja a gyomorfekélyt, támogatja a sebgyógyulást, gyulladásgátlóként működik, illetve hasznos lehet a májbetegségek megelőzésében és kezelésében is. A homoktövis véd a makuladegenerációval szemben is. Belsőleg és külsőleg is használható.
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2F2025%2520okt%25C3%25B3ber%2FR%25C3%25A9ka%2FHomokt%25C3%25B6vis%2Fk%25C3%25BCls%25C5%2591leg.jpg)
Külső alkalmazása
A homoktövis külsőleg is rengeteg jótékony hatással rendelkezik, erre a kedvező összetételű, magas linolsavtartalmú homoktövisolajat használhatjuk, mely a magokból és a bogyók húsából nyerhető ki hideg préseléssel. A linolsav jó hatással van a bőrre, védi annak külső rétegét a káros környezeti hatásoktól, a gyulladt, aknés, napégett bőrre pedig gyulladáscsökkentőként hat. Ezen okokból nagy népszerűségnek örvend a szépségiparban, gyakori alkotórésze a hidratálókrémeknek és -kenőcsöknek.
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2F2025%2520okt%25C3%25B3ber%2FR%25C3%25A9ka%2FHomokt%25C3%25B6vis%2Fkr%25C3%25A9m.jpg)
Hogyan fogyasszuk a homoktövist?
A termések íze éretten is fanyar, savanykás, fogyasztásával érdemes várni addig, amíg az első fagyok megcsípik. A terméshúsból, gyümölcsvelőből készíthetünk smoothie-t, de homoktövislét is tehetünk hozzá, és keverhetjük más gyümölcsökkel, zöldségekkel. A bogyók tartósításának legegyszerűbb módja a fagyasztás, ez azért is szerencsés, mert a vitamintartalmát fagyasztottan is megőrzi. A gyümölcsvelőt mézzel elkeverve is fogyaszthatjuk, tehetjük süteményekbe, joghurtba. Ital, gyümölcslé formájában is sokoldalúan használható, de figyeljünk arra, hogy minél tisztább állapotban legyen benne a növény, ne tartalmazzon cukrot, maximum édesítőként mézet. Mivel számos hatóanyaga hőérzékeny, részesítsük előnyben a friss gyümölcsből, esetleg fagyasztással tartósított termékeket az élelmiszeripari feldolgozáson átesettekkel szemben, mivel utóbbiak (lekvárok, cukorkák, befőttek, szörpök) csupán élvezeti értékkel bírnak. A homoktövisbogyókat szárított formában és gyógyászati készítményekben is megtaláljuk, így aki nem akar a konyhában foglalatoskodni a növénnyel, az könnyedén beszerezheti ezeket a patikákban, drogériákban.
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2F2025%2520okt%25C3%25B3ber%2FR%25C3%25A9ka%2FHomokt%25C3%25B6vis%2Fistockphoto-825446848-612x612.jpg)
Néhány homoktövises recept
Homoktövises méz
A megmosott, tiszta bogyókat befőttesüvegekbe tesszük úgy, hogy az üveget félig töltsék meg a bogyók. Ezután felöntjük mézzel úgy, hogy a méz teljesen elfedje a bogyókat. Tartsuk hűtőben, két hét érlelés után fogyasztható.
Homoktövisszörp
A homoktövisbogyókat (fél kg) megmossuk, majd óvatosan összezúzzuk, 2 liter langyos vízzel felöntjük, majd ázni hagyjuk fél napig. A homoktövises folyadékot leszűrjük, hozzáadunk 30 dkg cukrot, elkeverjük, majd üvegekbe töltjük. Hűtőben tároljuk fogyasztásig.
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2F2025%2520okt%25C3%25B3ber%2FR%25C3%25A9ka%2FHomokt%25C3%25B6vis%2Flekv%25C3%25A1r.jpg)
Homoktövislekvár
A megmosott homoktövisbogyót (fél kg) szitán átpasszírozzuk. A kipréselt léhez hozzáadunk 20 dkg cukrot, időnként megkevergetjük, amíg a cukor fel nem olvad, tetszés szerint ízesíthetjük kevés fahéjjal. Üvegekbe töltjük, a tetejére kevés nátrium-benzoátot szórunk, száraz dunsztban tesszük el.
Források: gyszt.hu, hazipatika.com, homoktovis.net
Képek forrása: istockphoto
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2F2025%2520okt%25C3%25B3ber%2FR%25C3%25A9ka%2FHomokt%25C3%25B6vis%2Fbor%25C3%25ADt%25C3%25B3.jpg)