| 3 perc olvasás

A gyógyító homoktövis

A homoktövis bogyóját a hagyományos kínai orvoslásban és az ajurvédában már régóta nagy tisztelet övezi: évszázadok óta használják szívbetegségek és más rendellenességek kezelésére.

Mivel tápanyagokban és hasznos növényi pigmentekben gazdag, nem véletlen, hogy egyre több áruház polcán megtaláljuk étrendkiegészítő formájában, amiket az immunrendszer erősítésére és a jó közérzet fokozására használnak fel.

A homoktövis tüskés cserje, amin hosszúkás zöld levelek és fanyar, narancssárga bogyók nőnek. A növény Kínában, Oroszországban és Európa északi részein őshonos, de ma már szerte a világon termesztik. A homoktövis bogyóit megközelítőleg 1000 éve használják élelmiszerként és gyógynövényként egyaránt. Amellett, hogy igen hatékony a szívbetegségek kezelésében, a homoktövissel a kínai gyógyászat a májbetegségeket, a lázat, a gyulladásokat, a köhögést, a megfázást, a bőrkiütéseket és a sebeket, illetve a különböző rákos megbetegedéseket is gyógyítja.

Összetevői és hatásai

A homoktövis közel 250 biológiailag aktív anyagot tartalmaz. Ezek közül kiemelkedően magas a C-vitamin-tartalma (2000-2500 mg / 1000 g), ami körülbelül tízszerese a citroménak. Más vitaminok és provitaminok is vannak azonban a gyümölcsben: E-vitamin, azaz tokoferolok, a B-vitamincsalád több tagja, karotinoidok, amik tulajdonképpen az A-vitamin előanyagai, ezen kívül P-, F-, D- és K-vitaminok is. Tartalmaz még értékes omega-zsírsavakat, temérdek ásványi anyagot és nyomelemet (pl. magnézium, cink, réz, szelén, mangán, kálium, kálcium, vas, foszfor, nikkel, bór), antioxidáns hatású flavinokat, flavonoidokat, aminosavakat, cukrokat és szerves savakat.

Összetevői miatt sokak szuperélelmiszernek tekintik a homoktövist. Ami bizonyos: kiválóan erősíti az immunrendszert, ezért a betegségek megelőzése céljából is érdemes használni.  

Hatását közel a teljes szervrendszerre kifejti: antioxidáns, immunrendszer-erősítő, szív- és érvédő, szerepe van a szem megfelelő működésében, a csontnövekedésben, a hámszövetek, a bőr és a nyálkahártya felépítésében, gyulladáscsökkentő, véd a káros UV-sugárzástól, és regeneráló hatású. Bizonyítottan gyógyítja a gyomorfekélyt, támogatja a sebgyógyulást, gyulladásgátlóként működik, illetve hasznos lehet a májbetegségek megelőzésében és kezelésében is. A homoktövis véd a makuladegenerációval szemben is. Belsőleg és külsőleg is használható.

Külső alkalmazása

A homoktövis külsőleg is rengeteg jótékony hatással rendelkezik, erre a kedvező összetételű, magas linolsavtartalmú homoktövisolajat használhatjuk, mely a magokból és a bogyók húsából nyerhető ki hideg préseléssel. A linolsav jó hatással van a bőrre, védi annak külső rétegét a káros környezeti hatásoktól, a gyulladt, aknés, napégett bőrre pedig gyulladáscsökkentőként hat. Ezen okokból nagy népszerűségnek örvend a szépségiparban, gyakori alkotórésze a hidratálókrémeknek és -kenőcsöknek.

Hogyan fogyasszuk a homoktövist?

A homoktövis termését rendkívül sokféle módon használhatjuk, fogyaszthatjuk. A csipkebogyóhoz hasonlóan nyersen is fogyasztható, hatóanyagtartalma így a legnagyobb.  

A termések íze éretten is fanyar, savanykás, fogyasztásával érdemes várni addig, amíg az első fagyok megcsípik. A terméshúsból, gyümölcsvelőből készíthetünk smoothie-t, de homoktövislét is tehetünk hozzá, és keverhetjük más gyümölcsökkel, zöldségekkel. A bogyók tartósításának legegyszerűbb módja a fagyasztás, ez azért is szerencsés, mert a vitamintartalmát fagyasztottan is megőrzi. A gyümölcsvelőt mézzel elkeverve is fogyaszthatjuk, tehetjük süteményekbe, joghurtba. Ital, gyümölcslé formájában is sokoldalúan használható, de figyeljünk arra, hogy minél tisztább állapotban legyen benne a növény, ne tartalmazzon cukrot, maximum édesítőként mézet. Mivel számos hatóanyaga hőérzékeny, részesítsük előnyben a friss gyümölcsből, esetleg fagyasztással tartósított termékeket az élelmiszeripari feldolgozáson átesettekkel szemben, mivel utóbbiak (lekvárok, cukorkák, befőttek, szörpök) csupán élvezeti értékkel bírnak. A homoktövisbogyókat szárított formában és gyógyászati készítményekben is megtaláljuk, így aki nem akar a konyhában foglalatoskodni a növénnyel, az könnyedén beszerezheti ezeket a patikákban, drogériákban.

Néhány homoktövises recept

Homoktövises méz

A megmosott, tiszta bogyókat befőttesüvegekbe tesszük úgy, hogy az üveget félig töltsék meg a bogyók. Ezután felöntjük mézzel úgy, hogy a méz teljesen elfedje a bogyókat. Tartsuk hűtőben, két hét érlelés után fogyasztható.

Homoktövisszörp

A homoktövisbogyókat (fél kg) megmossuk, majd óvatosan összezúzzuk, 2 liter langyos vízzel felöntjük, majd ázni hagyjuk fél napig. A homoktövises folyadékot leszűrjük, hozzáadunk 30 dkg cukrot, elkeverjük, majd üvegekbe töltjük. Hűtőben tároljuk fogyasztásig.

Homoktövislekvár

A megmosott homoktövisbogyót (fél kg) szitán átpasszírozzuk. A kipréselt léhez hozzáadunk 20 dkg cukrot, időnként megkevergetjük, amíg a cukor fel nem olvad, tetszés szerint ízesíthetjük kevés fahéjjal. Üvegekbe töltjük, a tetejére kevés nátrium-benzoátot szórunk, száraz dunsztban tesszük el.

Források: gyszt.hu, hazipatika.com, homoktovis.net

Képek forrása: istockphoto

Legnépszerűbb cikkek