| 3 perc olvasás

Ne csak húsvétkor együnk tojást!

A tojás azok közé az élelmiszerek közé tartozik, amelyeknek annyi jótékony hatásuk van, hogy szuperélelmiszereknek is szokták nevezni őket. Nemcsak a tojás fehérjetartalma magas ugyanis, hanem számos vitamint is tartalmaz, amelyeknek köszönhetően az egészséges tojás hatása rendkívül pozitív a szervezetünkre.

Kifejezetten jó hatása lehet a rendszeres tojásfogyasztásnak egy új tanulmány szerint – írja a Science Alert. Bár ebben az állati élelmiszerben sok a koleszterin, a kutatók úgy vélik, egyáltalán nem egészségtelen, sőt. A szakértők összesen 890 ember egészségügyi adatait megvizsgálva jöttek rá, hogy meglepően kedvező lehet, ha valaki heti 2-4 tojást elfogyaszt. Az eredmények azt mutatták ugyanis, hogy csökkentheti a vérkoleszterinszintet, és lelassíthatja a rövid és hosszú távú memória romlását is. Az embereknek sokáig azt tanácsolták, hogy kerüljék az olyan koleszterinben gazdag, állati eredetű ételeket, mint a tojás vagy a vaj, ugyanis magas koleszterinszinthez vezethetnek. Az újabb kutatások viszont arra mutatnak, hogy a tojásnak nincs ilyen ártalmas hatása. Sőt, a tojás kifejezetten egészséges, mivel telített zsírban szegény, ám fehérjében és tápanyagokban gazdag étel. Ezen tulajdonságai miatt pedig segíthet megőrizni az agysejtek épségét, valamint a kognitív képességeinket is.

A tojás előnyös tulajdonságai

Rendkívül tápláló

 A tojás az egyik legtáplálóbb élelmiszer. Jelentős mennyiségben tartalmaz A-vitamint, folsavat, B2-, B5-, B6- és B12-vitamint, forszfort, D-vitamint, E-vitamint és szelént.  

Továbbá számos fontos nyomelem is van benne, tehát a tojás szinte mindenből tartalmaz egy keveset.

Minőségi fehérjeforrás

A tojás kiváló fehérjeforrás, egyetlen nagy tojás hat gramm fehérjét tartalmaz, emellett az összes esszenciális aminosav megfelelő arányban található meg benne, így a szervezet jól felkészülhet a benne lévő fehérjék teljes körű felhasználására. Ez azért fontos, mert a megfelelő mennyiségű fehérje fogyasztása többek között segíthet a fogyásban, növelheti az izomtömeget, csökkentheti a vérnyomást és optimalizálhatja a csontok egészségét.

Teltségérzetet okoz

Magas fehérje- és kiváló makrotápanyag-tartalma miatt a tojás kifejezetten laktató és tápláló. Magas pontszámot ér el a jóllakottsági skálán, amely azt méri, hogy az élelmiszerek mennyire képesek teltségérzetet kelteni és csökkenteni a későbbi kalóriabevitelt.

Nem emeli a koleszterinszintet

Igaz, hogy a tojásnak magas a koleszterintartalma (egyetlen tojás 186 mg-ot tartalmaz),r azonban a kutatások szerint a tojásfogyasztás a legtöbb embernek nem befolyásolja negatívan a koleszterinszintjét.

Növeli a HDL, azaz a jó koleszterin szintjét

Azoknál az embereknél, akiknél magasabb a HDL-szint, általában alacsonyabb a szívbetegség, a stroke és más egészségügyi problémák kockázata. A tojás pedig növeli ennek a szintjét. Ezt bizonyítja egy kutatás, amelyből az derült ki, hogy napi 1-3 tojás elfogyasztása négy héten át 6-13%-kal növelte a HDL-szintet fiatal, egészséges felnőtteknél.

Tartalmaz kolint

A kolin egy olyan tápanyag, amelynek létezéséről a legtöbben nem is tudnak, mégis hihetetlenül fontos az emberi szervezet számára. A kolint sejtmembránok építésére használja fel a szervezet, és számos más funkció mellett szerepet játszik az agyban lévő jelzőmolekulák előállításában is. A tojás sárgája pedig kiváló kolinforrás.

Csökkenti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát

Köztudott, hogy a magas LDL-szint összefüggésben áll a szívbetegségek megjelenésének fokozott kockázatával, azonban azt már kevesebben tudják, hogy az LDL altípusokra oszlik: kicsi (rossz) és nagy (jó) LDL-re. Újabb kutatások szerint a tojásfogyasztás megváltoztatja az LDL-részecskék mintázatát a kicsi, sűrű LDL-ről a nagy LDL-re, ami a szívbetegségek kockázatának csökkenéséhez kapcsolódik.

Csökkenti a trigliceridszintet

 A legelőn nevelt és/vagy omega-3-mal dúsított takarmányt kapott tyúkok tojása általában sokkal több omega-3 zsírsavat tartalmaz, amelyről ismert, hogy csökkenti a vér trigliceridszintjét, amely a szívbetegségek jól ismert rizikófaktora.  

Hozzájárul a szem egészségéhez

A tojás tartalmaz két fontos antioxidánst – luteint és zeaxantint –, amelyek hozzájárulnak a szem egészségéhez. A tanulmányok azt mutatják, hogy ezeknek a tápanyagoknak a megfelelő mennyiségű fogyasztása jelentősen csökkentheti a szürkehályog és a makuladegeneráció kialakulásának kockázatát, amelyek két nagyon gyakori szembetegség. Emellett a tojás magas A-vitamin-tartalma is hozzájárul a szem egészségének megőrzéséhez.

Források: 24.hu, divany.hu, origo.hu

Képek forrása: istockphoto

Legnépszerűbb cikkek