| 2024. április. 12. | 1 perc olvasás

80 éve történt - emlékkiállítás a papréti zsinagógában

"SOÁ fájdalma -nemzetünk traumája" címmel nyílt kiállítás a holokauszt 80. évfordulóján. Fotógrafikai és fotómontázs alkotásokból nyílt meg az emléktárlat a papréti zsinagógában, ahol Tölgyesi Katalin és Hollay Lóránt munkáit tekinthették meg a résztvevők. Az eseményen részt vett Barcza Attila, a térség országgyűlési képviselője, valamint Tóth Éva, a Jereván lakótelep Településrészi Önkormányzatának elnöke.

Dr. Farkas Ciprián, Sopron polgármestere kiemelte:

Idén 80 éve megtörtént az, aminek soha nem szabadott volna megtörténnie. Sopronból csaknem 2000 honfitársat hurcoltak el, és öltek meg Auschwitzban. Rájuk emlékezünk most, ezúttal egy kiállítás keretében a papréti zsinagógában. Megpróbáljuk elmesélni az ő tragédiájukat azért, hogy emlékezzünk és emlékeztessünk.
Fotó: Griechish Tamás

Az erős színhasználattal, valamint montázstechnikával készült alkotásokban az a különleges, hogy több képet egymásra illesztenek, amik így többértelműséget kapnak – emelte ki Tölgyesi Katalin, az ARTalakulás galéria vezetője.

Fotó: Griechish Tamás

Schmuck Vivien, a Soproni SZC Handler Nándor Technikum igazgatóhelyettese elmondta, hogy a handleros gyerekekkel összeállítottak egy flashmobot, aminek segítségével remélik a szervezők, hogy a diákok is megtapasztalják azt, hogy miért fontosak ezek az események.

Az iskolában erről hallanak, de nem feltétlenül fogják fel ezeknek az eseményeknek a lényegi tartalmát. Így közelebbről tudják megélni ezeknek az eseményeknek a fontosságát.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek