| 2021. február. 25. | 1 perc olvasás

Megemlékeztek a kommunista diktatúrák áldozatairól Sopronban

Sopron önkormányzata szűk körben mégis méltó módon emlékezett meg a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapjáról csütörtökön. A tiszteletadás alkalmával Farkas Ciprián polgármester elmondta: világszerte mintegy 100 millióan vesztették életüket a korszak eszméi miatt, áldozatuk nem merülhet feledésbe.

A tiszteletadás a Sopronkőhidai Fegyház és Börtön falán elhelyezett GULAG emléktáblánál kezdődött, ahol Farkas Ciprián polgármester, Dr. Simon István és Csiszár Szabolcs alpolgármesterek helyeztek el koszorút és tisztelegtek főhajtással 1945-ben, az akkor itt fenntartott gyűjtőtáborból a Szovjetunióba elhurcolt lakosok és kényszermunkások emléke előtt. A sopronkőhidai eseményen részt vett Tóth Éva önkormányzati képviselő, valamint intézmények, szervezetek képviselői is.

A megemlékezés a Szent Mihály temetőben folytatódott, ahol Szántó Róbert főhadnagy nyughelyénél csendes főhajtás mellett koszorúzott a városvezetés, Tóth Éva és Magas Ádám önkormányzati képviselőkkel közösen.

A Szent Mihály temetőben 1919. július 4-én, alig pár perccel 5 óra előtt végezték ki a mindössze 21 éves Szántó Róbertet, és társát Fennesz Rezsőt, annak ellenére, hogy Kun Béla parancsot adott a gyilkolássorozat beszüntetésére – többek szerint ők az akkori hazai vörös terror utolsó áldozatai.

A főhajtás alkalmával Farkas Ciprián polgármester felidézte,  hogy az Országgyűlés 2000-ben elfogadott határozata minden év február 25-ét a kommunizmus áldozatainak emléknapjává nyilvánította. 1947-ben a szovjet hatóságok ezen a napon tartóztatták le Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát, aki nyolc évet töltött fogságban, mert kiállt a kommunizmus eszméi ellen. Világszerte mintegy 100 millióan vesztették életüket a korszak eszméi miatt, emlékük nem merülhet feledésbe.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek