| 2021. január. 12. | 1 perc olvasás

A doni hősökre emlékeztek Sopronban

Megemlékezést tartottak a doni katasztrófa 78. évfordulóján Sopronban. A tragikus történelmi esemény a magyar honvédség leggyászosabb napja lett a második világháborúban.

Koszorúzással és csendes főhajtással emlékeztek meg a doni katasztrófa hőseiről Sopronban. A Deák téri II. világháborús emlékműnél tartott ünnepségen először Dr. Farkas Ciprián, polgármester, Csiszár Szabolcs, alpolgármester és Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője helyezték el a megemlékezés virágait.  

„A második világháborúban a sztálingrádi csatának az egyik hadszíntere volt a doni terület, ahol a soproni gyalogezred hősiesen helytállva szenvedett vereséget a szovjet túlerővel szemben. A soproni katonák hősiesen helytállására minden polgár büszke lehet” – mondta Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője. 


fotó: Griechisch Tamás

A megemlékezésen a Soproni Egyetem és a Selmeci Társaság képviselői is lerótták kegyeletüket a hősök emléke előtt.

„Sopron mint katonaváros a Magyar királyi "Szent László" 4. honvéd gyalogezreddel és tüzéralakulatokkal küzdött a Don kanyar poklában. 30 éve mindig megemlékezünk azokról a hősökről akik az életüket adták a hazáért. A magyar nemzet és a Kárpát-medencében élő magyarság január 12-én gyertyát gyújt a hősök tiszteletére – mondta Dr. ifj. Sarkady Sándor, a Soproni Egyetem tudományos kutatója.

Hetvennyolc évvel ezelőtt dermesztő hidegben kezdődött meg a Don folyó mentén a Vörös Hadsereg támadása, amely következtében odaveszett a magyar 2. hadsereg jelentős része. A kegyetlen küzdelemben ( 1943. január 12. és február 9. között ) a közel 200 ezer fős 2. magyar hadseregből 42 ezren életüket vesztették, 28 ezren megsebesültek és mintegy 26 ezren fogságba estek. A Donnál harcoló magyar katonák kivétel nélkül teljesítették kötelességüket, és maradéktalanul végrehajtották elöljáróik parancsait, annak ellenére, hogy utánpótlás nélkül, nem megfelelő felszereltséggel, és minimális ellátottsággal vágtak neki a küzdelemnek. 

Az eseményen a Soproni Önkormányzat jelenlévő képviselői, valamint a soproni intézmények és szervezetek vezetői is lerótták tiszteletüket a Deák téri II. világháborús emlékműnél.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek