| 2020. június. 10. | 1 perc olvasás

Mérsékelt gyümölcstermés várható Sopron környékén is

Összességében kevésbé jó termésre számítanak a gyümölcsösökben a Sopron környéki gazdák. A tavasszal is több hullámban jelentkező fagy következtében gyakorlatilag a zöme elfagyott a csonthéjasoknak. Szintén nagy problémát jelent az aszály a gyümölcsösökben - ugyan megérkezett a csapadék, de a gyümölcsfáknak így is több vízre lenne szüksége ahhoz, hogy kibírják a melegebb nyári hónapokat.

A csonthéjasok közül jelenleg a cseresznye és a meggy érése zajlik – a bőséges termés azonban idén elmarad, ugyanis a tavaszi fagyok többször is virágzás közben érték a gyümölcsfákat. - Szórványosan, például egy-egy kiskertben előfordulhatnak olyan fák, amelyeken azért jól alakul a termés. De jórészt mindenki arra panaszkodik, hogy sok gyümölcs, így a cseresznye és a meggy is elég nagy fagykárt szenvedett tavasszal – osztotta meg velünk Horváth Gábor, a Roth Gyula Szakközépiskola kertészeti tangazdaság-vezetője. - Sárgabarack pedig abszolút nem terem, illetve azt is tapasztaltam a mi gyümölcsösünkben, hogy a szilva teljesen elfagyott áprilisban – fűzte hozzá.

A többször jelentkező fagykárok mellett komoly problémákat okoz a gazdáknak az idei évre jellemző aszályos, kevés esőt hozó időjárás. Pedig fontos lenne, hogy a növények tudjanak tartalékot felhalmozni az általánosan meleg és száraz nyárra. - A napokban megérkezett a várva-várt csapadék, amely több növénykultúra számára rendkívül pozitív fejlemény. Ám még így is jelentős hátrányban vagyunk az ilyenkor szokásos lehullott csapadékmennyiségtől. Idén mindeddig mindösszesen 90-150 milliméter közötti csapadék esett a térségünkben. Ahhoz, hogy a nyári, meleg hónapokra a talaj tudjon kellő nedvességet raktározni, van még mit bepótolnia a természetnek esőzés tekintetében. Ilyenkor kiszámíthatatlan az időjárás, amely az utóbbi évekre különösen jellemző volt. Ezért célszerű a különböző öntözéses technológiákat bevetni akár kiskertekben is. Hiszen az eddigi munkánk akkor lesz csak kifizetődő, ha nem az időjárás szeszélyeire bízzuk veteményesünk, hanem magunk gondoskodunk a víz utánpótlásáról – fejtette ki Horváth Gábor.

A szakemberek szerint a csekélyebb termés szinte biztosan árnövekedést eredményez majd. A fagykárok az augusztus végén, szeptember elején beérő almát is károsították – térségünkben ennél a népszerű gyümölcsnél is mérsékelt hozam várható.

Borítókép: illusztráció; Forrás: SopronMédia Archív

Legnépszerűbb cikkek