| 2020. szeptember. 6. | 1 perc olvasás

A bányászok emléke tovább él Brennbergbányán és Görbehalmon

Szeptember első vasárnapja a bányásznap, ennek tiszteletére tartottak megemlékezéseket.

Szombaton a Görbehalmi Bányászmúzeumban tizenegyedik alkalommal gyűltek össze a hagyományok ápolására és közösség építésére a település lakói és vendégeik. A bányászat központi szerepet töltött be a környék életében, rengeteg embernek adott munkát, ezt az időszakot idézték fel a programon. Az eseményen Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője is méltatta a bányászati hagyományok őrzésének fontosságát.

Brennbergbányán vasárnap délután szentmisével és koszorúzással emlékeztek a brennbergi bánya történetének legsúlyosabb szerencsétlenségeire. - Őseinkre, elődeinkre emlékezünk a mai napon, akikre büszkék vagyunk. Itt, a Szent Borbéla temetőben 150 év történelme néz le ránk. Maga a bányászat Magyaroszágon 270 éves múltra tekint vissza. Ezen a környéken indult, és mi igyekszünk fenntartani a tiszteletet őseink iránt – mondta el a bányaszerencsétlenségek áldozatainak sírjánál Lackner János, a Brennbergbányai Önsegélyező Egyesület elnökségi titkára.

A koszorúzáson részt vett a Görbehalmi Bányászati Hagyományápoló Egyesület, a Brennbergbányai Önsegélyező Egyesület és Stöckert Tamás, önkormányzati képviselő is.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek