| 2019. január. 14. | 2 perc olvasás

A doni áttörés áldozataira emlékezett Sopron

A doni áttörés 76. évfordulója alkalmából tartottak megemlékezést hétfőn Sopronban. Az eseményen Németh Csaba Károly honvéd százados mondott beszédet, aki kiemelte: hőseink példaértékű hitéből, hazaszeretetéből kell erőt, bátorságot merítenünk a jelen és a jövő kihívásaihoz.

2000 kilométerre hazájuktól küzdöttek a magyar honvédek 76 éve. Utolsó csepp vérükig harcoltak a Don-folyó mentén, 1943 januárjának közepén. Az áttörésnél 100 ezren estek el vagy sérültek meg és mintegy 28 ezren estek hadifogságba a fagyos télben. A hősökre emlékeztek hétfőn a Deák téren, a II. világháborús emlékműnél.Az eseményen közreműködtek a Szent Orsolya Római Katolikus Gimnázium tanulói, a Honvéd Hagyományőrző Egyesület soproni tagozata és a  Soproni Történelmi és Hadijátszó Baráti Kör tagjai.


fotó: Griechisch Tamás

- Amikor a mai napon emlékezünk arra a pokoljárásra, amin a magyar királyi 2. hadsereg keresztül ment, tudnunk kell, hogy a benne szolgálók története nagyon is hozzánk tartozik- kezdte beszédét Németh Csaba Károly honvéd százados. – Különösen a soproniaknak fontos ez a megemlékezés, hiszen 1943. január 12-én soproni 4. Szent László gyalogezred honvédjeit érte az első szörnyű csapás. Azon a reggelen a szovjet vörös hadsereg elsöprő támadást indított.

– A magyar haderő még soha olyan nehéz körülmények között nem küzdött, mint a Don-kanyarnál- hangsúlyozta a szónok. – Mégis képes volt arra, hogy egyes pontok erőn felüli tartásával, elhárító harcaival megakadályozza a szovjet hadműveleti tervek maradéktalan megvalósítását. Elmaradt a teljes megsemmisülés. A magyar honvédek a visszavonulás alatt is védekeztek harcoltak, amíg az lehetséges volt. A körülzárt csapatok napokig tartották állásaikat- idézte fel a történteket Németh Csaba Károly.


fotó: Griechisch Tamás

– Méltó módon kell emlékeznünk az életüket áldozó hősökre, az orosz harcmezőn jeltelen sírba temetettekre honvédekre, apákra, fiúkra és testvérekre, akiket hiába várt haza családjuk- hívta fel a figyelmet a honvéd százados. – A fogságból hazaérkezetteket sem feledjük. Ők nem élvezhették a társadalom megbecsüléseit, hiszen az erőszak évtizedeiben szólni sem volt szabad megpróbáltatásaikról. Vereségeinkből, megpróbáltatásainkból tanulnunk kell. Hőseink emléke erőt ad, hogy tudással, szeretettel mindig újjáépítsük közösségünket és nemzetünket. Hőseink példaértékű hitéből, hazaszeretetéből kell erőt és bátorságot merítenünk a jelen és a jövő kihívásaihoz- zárta szavait.


fotó: Griechisch Tamás

A megemlékezés végén megkoszorúzták a Deák téri II. világháborús emlékművet. A város nevében Dr. Farkas Ciprián, városi tanácsnok és Filep Márk, önkormányzati képviselő helyezte el a tisztelet virágait. Az eseményen jelen voltak intézmények, szervezetek vezetői valamint önkormányzati képviselők és magánszemélyek is lerótták tiszteletüket az emlékműnél.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek