| 2018. január. 12. | 1 perc olvasás

A doni hősökre emlékezett Sopron

Megemlékezést tartottak a doni katasztrófa 75. évfordulóján Sopronban, pénteken. A tragikus történelmi esemény a magyar honvédség leggyászosabb napja lett a második világégésben.

A Deák téri II. világháborús emlékműnél tartott megemlékezésen Ács Tamás, a Soproni Petőfi Színház színművésze köszöntötte a megjelenteket, majd a Széchenyi István Gimnázium tanulói, Payrits Karmela és Árvai Máté adtak elő korabeli katonadalokat.  

A megemlékezésen Illésfalvi Péter hadtörténész idézte fel a hadrendi számokat és a szomorú történelmi tényeket illetve veszteségeinket. Beszédében úgy fogalmazott, hogy a jövő számára azt a példát kell mindig felmutatni, amit ezek a hős magyar katonák megtettek a Don-kanyarban, abban a nehéz és szorongatott helyzetben és ami jó példa a hazaszeretetre és a hősies helytállásra. Ünnepi beszéde zárásaként Jány Gusztáv, a 2. magyar hadsereg parancsnokának a szavait idézte, aki azt mondta:

"A második magyar hadsereg olyan körülmények közt állt hely, s mutatott föl példát, mely bármely hadseregnek, bármely korszakban a becsületére vállna."

A megemlékező ünnepségen Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzatának nevében koszorút helyezett el Dr. Simon István alpolgármester, Dr. Magas László és Mágel Ágost önkormányzati képviselő, majd a helyi intézmények vezetői illetve képviselői, a soproni egyetemisták és Sopron város lakossága tette ugyanezt főhajtás kíséretében.  

 

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek