| 2020. március. 12. | 1 perc olvasás

A hajdani múzeumigazgatók életútja példa minden soproni számára

Koszorúzással és főhajtással emlékeztek meg Csatkai Endréről és Környei Attiláról március 12-én, a történészek halálának évfordulóján. A rendezvényen elhangzott: a Soproni Múzeum hajdani igazgatóinak öröksége mindmáig kíséri a város és környéke történelmével foglalkozó szakembereket.

Csatkai Endre, Kossuth-díjas múzeumigazgatónak, a művészettörténeti tudományok kandidátusának életműve, a rengeteg érdeme miatt emlékezetre méltó és példamutató – emelte ki Csiszár Szabolcs alpolgármester, aki Sopron önkormányzata nevében mondott beszédet a megemlékezésen.

- A háborús sebeket viselő múzeumot nem csak tudományos központtá, hanem egy közművelődési intézménnyé is fejlesztette – emelte ki az alpolgármester. - Munkássága tehát az intézmény újjáélesztése tekintetében elévülhetetlen. A Soproni Szemle feltámasztásában is rendkívüli érdemei voltak: látva a folyóirat anyagi nehézségeit, egy évig lemondott tiszteletdíjáról és szerkesztői honoráriumát sem vette fel. 0Önzetlensége és a város iránt érzett olthatatlan szeretete minden soproni polgár számára nagyon jó példa. Kiváló követője és utódja volt Csatkai Endrének Környei Attila. Ő, mint a soproni és a nagycenki múzeumot is vezető igazgató történészi mesterségének meghatározó alakja volt – osztotta meg az érdeklődőkkel.

A megemlékezés során dr. Tóth Imre, a Soproni Múzeum igazgatója elmondta: Csatkai Endre nem csupán felújította az intézmény épületét és tárgyakat őrzött meg a jövő számára – megteremtett egy olyan szellemiséget is, amelynek hatását mindmáig lehet érezni Sopronban.

- Csatkai Endrének volt egy olyan tanítványi köre, akik az ő gondolatait átvették és továbbvitték – világított rá a múzeumigazgató. - Rengeteg időt áldozott arra, hogy ezt a társaságot létrehozza. Ezzel, ha nem is ő tette le Sopron szellemi életének alapjait, de nagyon-nagyon körülbástyázta és megerősítette azokat. Ezt az örökséget jó lenne továbbvinni. Sajnos a mai világ nem abba az irányba megy, hogy mi is fel tudjuk használni az időnket ilyen módon ezekre a dolgokra, de nagyon szeretnénk – fejtette ki.

A rendezvény végén dr. Tóth Imre és Csiszár Szabolcs megkoszorúzták Csatkai Endre emléktábláját.

Legnépszerűbb cikkek