A legelterjedtebb gyümölcs hazánkban a szilva

A szilvát nemcsak finom íze, hanem kedvező élettani hatásai miatt is érdemes rendszeresen fogyasztani. Mélyhűtve, lekvár vagy befőtt, illetve aszalt gyümölcs formájában a hidegebb évszakokra is eltehetjük.

Biztosan sokan nem tudják, hogy a legelterjedtebb gyümölcs hazánkban a szilva: a statisztikák szerint minden magyar állampolgárra két szilvafa jut. Ezek teszik ki az ország gyümölcsfáinak egynegyedét.

A szilvák "családja" világszerte rendkívül népes és változatos. A nálunk termelt sok szilvafajta közül a legfontosabb a besztercei, amely ízes, kék, hamvas gyümölcse miatt országszerte népszerű. A szilvafák termésmennyisége 40-50 kilogramm fánként. Átlagos életkoruk 30 év. Évente fejenként 7 kilogrammot fogyasztunk el belőle.

A lédús, húsos, zamatos szilva vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag. Legismertebb arról, hogy a székrekedés természetes ellenszere, ezért gyakran használják hashajtóként, ugyanis a benne lévő rostok, a szorbit és a szatén elősegítik az anyagcserét. A reggel, éhgyomorra elfogyasztott friss szilva vagy vízben áztatott aszalt szilva a legjobb ellenszere a székrekedésnek. Az aszalt szilvát azonban érdemes a diétázóknak mértékkel fogyasztaniuk, mivel nagyon magas a cukortartalma.

A szilva kiváló C-vitaminforrás, amely hatékony antioxidáns, támogatja a szervezetet a rák, a gyulladások és a szabadgyökök elleni harcban. A szilva (különösen a mirabella fajtái) értékes forrása az A-vitaminnak és a béta-karotinnak. Előbbinek jótékony hatása van a látásra, a bőrre és a nyálkahártyára. A gyümölcs olyan összetevőket is tartalmaz, amelyek segítenek – az öregedési folyamatokért és egyes megbetegedésekért felelős – szabadgyökök és a reaktív oxigén elleni harcban. A gyümölcs gazdag olyan ásványi anyagokban, mint a magnézium, a kálium, a vas és a fluorid. A vasnak vörösvérsejtképző hatása van. A kálium a sejtek és a testnedvek fontos összetevője, ami szabályozza a szívverést és a vérnyomást. A szilva a véralvadáshoz, a csontok fejlődéséhez és az Alzenheimer-kórban szenvedő betegek gyógyításához szükséges K-vitamint is tartalmaz.

A gyümölcs tisztítókúrához is hatékonyan alkalmazható, ugyanis 85 százalékban vízből áll, így kiváló szomjoltó, miközben a héjában található cellulóznak és rostos húsának köszönhetően vizelethajtó. Napi egy-két marék friss vagy aszalt szilva átmozgatja a beleket és a salakanyag kipucolásával méregteleníti a szervezetet.

A szilva megszabadítva a magjától aszalható, erjeszthető, a jól megérett gyümölcsből kiváló lekvárt főzhetünk, a diógerezddel vagy mandulával töltött aszalt szilva pedig kiváló csemege. A jó szilvából befőtt is készíthető, fagyasztva eltehetjük télire, és sokan főznek belőle pálinkát is.

Legnépszerűbb cikkek