A magyar hősök emléke előtt tisztelegtek Sopronban

A magyar hősök emlékünnepe alkalmából megkoszorúzták a 18. gyalogezred emlékművét Sopronban. A keddi főhajtáson azok előtt a mindenkori katonák és civilek előtt tisztelegtek, akik életüket áldozták a hazáért.

A magyar hősök emlékünnepét 1917-ben iktatták törvénybe. 1945-től, a kommunista időszakban nem tartották meg, a rendszerváltás óta azonban május utolsó vasárnapján újra emlékezhetük mindazokra, akik áldozatot hoztak a hazáért.

A hősök napja alkalmából szervezett tiszteletadáson jelen volt dr. Farkas Ciprián polgármester, dr. Isaszegi János ny. vezérőrnagy, a Zrínyi Kiadó vezetője, Firtl Mátyás Sopron és térsége korábbi országgyűlési képviselője, Tóth Éva önkormányzati képviselő és Brummer Krisztián polgármesteri irodavezető.

- Fontos a hagyományok ápolása, ilyen ez az alkalom is, amikor a soproni  világháborús hősök emléke előtt is tisztelgünk - mondta el kérdésünkre dr. Farkas Ciprián polgármester.

- Tisztelet a hősöknek! A történelmi Magyarország valamennyi hősére emlékeznünk kell, most, hogy közeledik a trianoni békediktátum aláírásának 100. évfordulója - hívta fel a figyelmet dr. Isaszegi János soproni látogatása alkalmával.

- A koszorúk a 18-as gyalogezred emlékművét ékesítik, így mutatjuk ki azon soproni honvédek felé is a tiszteletüket, akik az Ojtozi szorosnál harcoltak és áldozták fel életüket. Az ő emléküket is ápoljuk és sosem feledjük - emelte ki Firtl Mátyás korábbi országgyűlési képviselő.

Idén a járványhelyzetre való tekintettel csak szűk körben, de így is méltó keretek között emlékeznek meg a hősökről.


fotók: Griechisch Tamás

Legnépszerűbb cikkek