| 2020. január. 20. | 2 perc olvasás

A Magyar Kultúra Napja - programok Sopronban

Január 22-én - immár 31 éve - ünnepeljük a Magyar Kultúra Napját, annak emlékére, hogy 1823-ban ezen a napon tisztázta le Kölcsey Ferenc a Himnusz kéziratát. Az évfordulón Sopronban és vonzáskörzetében számos nívós programra számíthatnak az érdeklődők.

A városi megemlékezést hagyományosan január 22-én, 14 órakor, a Deák téri Kölcsey - szobornál rendezik meg, melyen ünnepi beszédet mond Fajkusz Attila zeneművész, aki a 2019. évi „Sopron Kultúrájáért-díj” kitüntetettje, továbbá Ács Tamás színművész előadását hallgathatják meg a résztvevők.


Sopron Média Archív

„Szolga csak egy van, az Isten” címmel ünnepi előadást tart Weöres Sándor műveiből Gryllus Dániel Kossuth-díjas előadóművész, és Dr. Fabiny Tamás evangélikus püspök. Közreműködik  a Fidelissima Vegyeskar és Molnár Anikó színművész. Az ünnepség január 22-én, 18 órakor kezdődik, a Soproni Egyetem Erzsébet utcai épületének Béres - termében. A szervező a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége soproni csoportja, a Magyarországi Luther Szövetség soproni csoportja és a Soproni Kálvin Kör.


Sopron Média Archív

Mint arról már beszámoltunk, Silentium – a csendtől a szóig című Wass Albert életművét bemutató összeállításnak a századik előadását láthatják a nézők a Magyar Kultúra Napja alkalmából a soproni teátrum színházi klubjában január 22–én (szerdán) este hét órakor a nagyszínpadon. A program regisztrációhoz kötött.


Sopron Média Archív

A nagycenki Széchenyi István Emlékmúzeumban 2020. január 22-én, szerdán 10.00 és 13.00 órakor szakmai tárlatvezetéseket tartanak. A szakmai vezetések során az örökséghelyszín történész-munkatársai a Széchényi-család története, gróf Széchenyi István élete és munkássága részletes ismertetése során számos érdekfeszítő korabeli történelmi momentumot is feltárnak az érdeklődők előtt. A programok belépőjegy ellenében látogathatók és előzetes regisztrációhoz kötöttek, amelyet 2020. január 21-ig a [email protected] e-mail címen lehet megtenni.

A fertődi Esterházy-kastélyban pedig a nagyközönség számára eddig csak ritka alkalmakkor látott kastélybelső nyílik meg a Magyar Kultúra Napján. Bővebben erről ide kattintva olvashat.

Január 23-án, csütörtökön 19 órai kezdettel az Oscar-díjas Nemes Jeles László alkotását, a Napszállta című filmet vetítik a GYIK Rendezvényházban, szintén a Magyar Kultúra Napja tiszteletére.

Legnépszerűbb cikkek